معاون بازرگانی انتشارات سروش پیش از آن که کتابخوانی حرفهای باشد، خود را کتابفروشی حرفهای میداند. وی با اشاره به برخی مشکلات کنونی حوزه نشر گفت: امیدوارم با مساعدت سایر نهادها کتاب و جامعه نشر کشور بار دیگر احیا شود.-
وی افزود: انتشارات سروش در غرفه کودک و نوجوان 150 عنوان کتاب عرضه میکند که 15 عنوان آن چاپ نخستاند. همچنین در غرفه بزرگسال 35 عنوان اثر جدید جای دارد.
کارشناس عرضه و فروش کتاب درباره وضعیت ارایه آثار و میزان استقبال مخاطبان نمایشگاه بیان کرد: متاسفانه امسال غیر از آنکه افت فروش داشتیم از نظر استقبال نیز شاهد کاهش جمعیت بودیم. با آنکه اهالی و دوستداران کتاب و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میکوشند اطلاعرسانی مناسبی صورت گیرد، اما باز با کاهش مخاطبان و فروش در اغلب غرفهها مواجهیم.
حاجیسلطانی علاوه بر وضعیت اقتصادی و معیشتی عموم آحاد جامعه که موجب خارج شدن نیاز به کتاب از الویتهای خانواده شده است، گفت: اغلب خریداران کنونی کتابها در شمار کتابخوانان حرفهای یا افرادیاند که مانند دانشجویان و پژوهشگران لازم است مطالعه داشته باشند.
وی بحث گرانی کاغذ و سایر ملزومات کتاب را دومین عامل کاهش فروش دانست و گفت: بالارفتن بهای کتاب موجب کاهش استقبال مخاطبان میشود. برخی کتابها طی یک سال گذشته تا سه برابر هم افزایش قیمت داشتهاند.
معاون بازرگانی انتشارات سروش افزود: همین گرانی کاغذ باعث کاهش تولید ناشران شده است. مخاطبان نمایشگاه به امید مشاهده و تهیه تازههای نشر میآیند در حالی که اغلب آثار را تجدید چاپیها تشکیل میدهند و تولیدات جدید کاهش یافتهاند.
وی توسعه چشمگیر کتابهای بازاری را یکی از پیامدهای گرانی کاغذ و اقدام ناشران برای ادامه حیات حرفهای آنها دانست و گفت: تداوم این روند موجب میشود ناشران دیگر به حرفه نشر به عنوان شغل اصلی و درآمدزا ننگرند و ناشران نوپا نیز نتوانند در این بازار دوام بیاورند و اغلب ناشران کار نشر را به عنوان یک فعالیت جنبی در نظر بگیرند.
حاجیسلطانی درباره آسیبهای تهدیدکننده نشر گفت: اگر این وضعیت ادامه پیدا کند مشخص نیست که ناشران کوچک تا چه حد بتوانند برای سالهای آینده دوام بیاورند. امیدواریم این دولت در اواخر کار خود یا دولت بعدی با آغاز کارش اقداماتی در راستای خدمت به فرهنگ جامعه انجام دهد.
وی یکی از آسیبهای گرانی کاغذ و افزایش بهای کتاب را کاهش چشمگیر تولید آثار تخصصی دانست و گفت: ناشران خصوصی به دلیل هزینههای بالا و زمانبر بودن فروش نمیتوانند آثار تخصصی را تولید کنند، از این رو مخاطبان این کتابها به ناشران دولتی مراجعه کنند. وضعیت کمبود بودجه به ناشران دولتی هم رسیده است و اغلب آنها هم نمیتوانند سرمایهگذاریهای زیادی روی کتابهای دولتی داشته باشند از این رو تولید این آثار از اولویت آنها هم خارج میشود و اغلب ناشران آثار قبلی و نتیجهبخش خود را تجدید چاپ میکنند و از انتخاب و تولید آثار جدید که نمیدانند چه بازخوردی در جامعه مخاطب خواهد داشت، میپرهیزند.
کارشناس فروش و عرضه کتاب معتقد است: این اقبال اندک ناشران به پذیرش آثار جدید و همکاری نگردن با نوقلمان موجب میشود این نویسندگان جدید یا بخشی از فرهنگ با رکود مواجه شود، البته امیدواریم این اتفاق هیچگاه رخ ندهد وکتاب و جامعه نشر احیا شوند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا گسترش نشر الکترونیک به عنوان مکملی برای کتابهای چاپی نیست؟ گفت: هیچگاه نمیتوان نشر الکترونیک را با نشر مکتوب مقایسه کرد. لذتی که در خواندن آثار مکتوب وجود دارد در نشر الکترونیک نیست و اغلب محققان و پژوهشگران یا افراد با هدف جستوجو، به آثار حوزه نشر الکتروینک مراجعه میکنند و هنوز کتابهای چاپی جایگاه خود را در میان عموم مردم دارند.
حاجیسلطانی در پاسخ به این سوال که آیا در شمار کتابخوانهای حرفهای هستید؟ بیان کرد: در مرحله نخست در شمار کتابفروشان حرفهای هستم؛ از این جهت که بیش از آن که کتاب بخوانم، کتاب میفروشم. اما اهل مطالعهام و به تهیه و مطالعه کتاب اهمیت زیادی میدهم. در طول هفته نیز دست کم حدود پنج ساعت مطالعه دارم.
نظر شما