به گزارش خبرگزاری کتاب ایران به نقل از ستاد خبری بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، مراسم رونمایی از کتاب «این همه یاس و نسترن» به اهتمام کورورش گوهریان، گفتوگوارههایی از استاد شفیعی کدکنی با حضور کوروش گوهریان، مولف کتاب، محمد جواد حیدری پور، مدیر فرهنگی هنری شهرداری منطقه 12 و عباس کلهری منتقد ادبی و حسین علیزاده، کارشناس و مجری، ظهر امروز(21 اردیبهشت ماه) در سرای اصلی تهل قلم برگزار شد.
حسین علیزاده در این مراسم عنوان کرد: این کتاب گزیدهای از اشعار شفیعی کدکنی تا دو سال گذشته است. کتاب آیینهای برای صداها مربوط به اشعار پیش از انقلاب این شخصیت و دفتر هزاره دوم، آهوی کوهی مربوط به اشعار این شخصیت، بعد از انقلاب اسلامی است.
وی افزود: گوهریان کتاب را به هشت بخش تقسیم کرده و عناوین هر فصل برگرفته از مضامین اصلی از اشعار شفیعی کدکنی است. فصل آغازین این کتاب با عنوان سلام بر باران و نام فرعی یاد ایام دیرین از شعرهای گزینش شده این استاد در دوران نوجوانی و جوانی است و زمان از منظر ایدولوژیک به لحاظ موضوعی در این بخش، قالب است.
علیزاده افزود: بخش دیگری از این دفتر به نام شط حیات و آخر تسبیح اشعار زمان کهولت و پرمایگی ایشان را روایت میکند.در بخش نگین فیروزهگون دو شعر برجسته از این شاعر آورده شده، هرچند تمام اشعار ایشان برگزیده و عالی است و انتخابی در کار نیست و فقط گزینشی شاعرانه از اشعار ایشان به گزین شده است.
وی با بیان این که انتخاب اشعار ایشان با نوعی ساختار موضوعی همراه است، اظهار کرد: گفتوگو با این استاد در قالب یک مصاحبه محیطی مطرح شده و ایشان با شعرهای نو ومحاوره به سووالها پاسخ میدهند و گفتوگو وارگی نوعی نقد ادبی جدید محسوب می شود.
محمدجواد حیدریپور، مدیر فرهنگسرای شهر در این مراسم عنوان کرد: فرهنگسرای شهر بر اساس اولویت سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برای ترویج فرهنگ مطالعه کشور تلاش می کند کتابهای ارزشمند با موضوع خوب را انتخاب کند و با حضور صاحبان آٍثار این کتابها را به مخاطبان معرفی کند.
عباس کلهری، منتقد در این مراسم عنوان کرد: این کتاب بدون این که مولف آن معتقد به نقد و انتخاب اثر باشد، گزینشی ادبی است که در صورت گفتوگو ظاهر شده است. در این گونه آثار نخستین مطلب پرسش است و بعد پاسخ مطرح میشود اما در این کتاب نخست با پاسخ روبهرو هستیم.
وی افزود: برای تدوین روش، انتخاب موضوع و بیان ارتباط میان عناصر در یک کتاب نخست نیازمند روش و متد هستیم و این پرسش ها که چگونه محتوای یک اثر طبقهبندی شود؟ این موضوعها با چه روشی بیان شوند و چه ویژگیهایی از یک اثر برجسته شود، مطرح می شود. این ویژگی ها در کمالی سادگی، کوچکی و کمحجمی و با استفاده از روش شکلشناسان در این اثر نهفته است.
این منتقد ادبی اظهار کرد: بسیاری از آثار برجسته از این روش معرفی و تحلیل بهره میبرند و با تشریح عناصر صوری و ظاهری آثار شفیعی کدکنی و بیان ارتباط آن با مظاهر طبیعت، اثری در خور را طبقهبندی شده است.
کلهری با اشاره به ( فورمولوژی) عنوان کرد: اگر شعر را معدن و عناصر آن را آلیاژ فرض کنیم ، علم فورمولوژی با ارتباط و دستهبندی طلا با طلا، مس با مس و نقره با نقره عیار هر نسخه را مشخص میکند.
وی افزود: این عنصرشناسی بعد از ترکیب هم می تواندعناصر مهم را بازنگری کند و با توجه به مفیدبودن برای عموم، بسیار مورد استفاده محققان و پژوهشگران برای تحقیق است و با استفاده از عناصر شعری و اندیشه کتاب این استاد، میتوان یک مقاله تنظیم کرد اما گوهریان این ادعا را نداشت و در تجربه و عمل به این مدعا دست پیدا کرد.
کلهری اظهار کرد: روایت و داستانوارگی ویژگی مهمی برای مخاطبان عمومی کتاب است و استفاده از فن گفتوگو محوری جایی برای دلزدگی مخاطب باقی نمیگذارد.
علیزاده در بخش دیگری از این نشست عنوان کرد: 279 سوال و جواب در این کتاب مطرح شده اما با مراجعه به این کتاب می توان دریافت این اثر از تکلف به دور است که یک نمونه از نقد ادبی است.
گوهریان مولف کتاب سخنران دیگر این مراسم بود که با تاکید بر حس تعلق به اشعار شفیعی کدکنی عنوان کرد: از همان دوران دانشگاه و ایجاد توفیق اجباری کار روی صور خیال و موسیقی به عنوان کار درسی به ایشان مشتاق شدم.
وی افزود: با ایجاد این ارتباط عمیق رساله کارشناسی ارشد با محوریت شفیعی کدکنی را برگزیدم و همان زمان زیبایی شناسی اشعار ایشان مرا تحت تاثر قرار داد تا با استفاده از «این همانی» که در بحث تشبیه و استعاره مطرح است بتوانم مقصودم را در این کتاب مطرح کنم.
مولف این کتاب اظهار کرد: از سال 1381 که ستونهای کوتاهی از پرسش و پاسخهای شاعرانه را مینوشتم این ایده از سوی علیزاده مطرح شد و جمع آوری این نمونهها شش سال طول کشید و بار ها عوض شد.
بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران امروز 21 اردیبهشت پایان می یابد.
شنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۶:۵۱
نظر شما