کتاب «انفاق در قرآن» تالیف ابوالفتح عزیزی ابرقویی به طرح مساله انفاق در قرآن به گونهای منحصر بهفرد از راه تدبر در آیات پرداخته است.-
فصل نخست کتاب به حوزه معنایی، مصادیق و شیوههای انفاق میپردازد. از مهمترین مصادیق انفاق در این فصل میتوان به «انفاق بر خانواده، انفاق بر پدر، مادر، بستگان و در راه ماندگان، انفاق برای جهاد در راه خدا، انفاق در سفر حج، انفاق در یاری دین خدا و انفاق در زمینه دوستی و با استناد به آیات قرآن و روایات معتبر» اشاره شده است.
در فصل دوم شیوههای ترویج فرهنگ انفاق معرفی و مفاهیمی مانند «تهذیب فکر و اصلاح اندیشه، انفاق عامل رشد و کمال، انفاق عامل برتری و تاکید بر آگاهی خداوند» توضیح داده میشوند. تجارت با خداوند یکی از عناوینی است که در این فصل از کتاب مطرح و مولف با ادله قرآنی به تشریح آن میپردازد.
آیات قرآن با تعبیری زیبا و رسا انسانها را به سوی سه عمل نیکو دعوت میکند. این سه عمل پسندیده شامل تلاوت کتاب خدا، اقامه نماز و انفاق میشود. خداوند از این سه عمل به عنوان «تجاره لن تبور» به معنای تجارتی پرسود و بیزیان و خالی از کساد یاد میکند.
در فصل سوم کتاب با عنوان «آثار انفاق» از موضوعاتی مانند آثار انفاق، ورود به رحمت الهی، جبران انفاق، بهشت جاوید و نقش انفاق در فقرزدایی از فرد و جامعه صحبت میشود.
به عقیده نویسنده، با استنباط از آیات نورانی قرآن مشخص میشود که انفاق نقش مهمی در زدودن فقر از جامعه دارد. کمک به دیگران سبب میشود شخصی که فقیر است جان تازه بگیرد و به زندگی امیدوار شود و چه بسا ایمانش حفظ شود و او به عنصر مثبت و سازندهای در اجتماع تبدیل شود.
در فصل پایانی موانع و آسیبهای انفاق معرفی شدهاند که از این موانع میتوان از نگرشهای نادرست اعتقادی، نفاق، بخل، اقتار (کمگذاری در نفقه و بخشش) نام برد. کفر، منت، اسراف و اکراه در انفاق اشاره کرد.
مولف در بخشی از مقدمه کتاب درباره مساله اهمیت انفاق از دیدگاه قرآن مینویسد: «قرآن در تهذیب فکر و اصلاح اندیشه انسانی، انفاق را یک راهبرد ارزشمند فردی-اجتماعی میداند و سعی در گسترش آن در جامعه دارد.»
چاپ نخست کتاب «انفاق در قرآن» با شمارگان هزار نسخه، در 216 صفحه و به بهای شش هزار تومان از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق (ع) منتشر شده است.
نظر شما