یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۶:۰۱
باید چهره حقیقی و صلح‌طلبانه اسلام را به جهانیان بشناسانیم

محمدرضا دهشیری، نویسنده کتاب «اسلام ‌هراسی در غرب» با اشاره به یافته‌های پژوهشی‌اش مبنی بر اقدامات هدفدارانه و برنامه‌ریزی شده نهادهای غربی در خدشه‌دار کردن چهره اسلام و مسلمان، تالیف کتاب‌هایی در راستای شناسانده اسلام واقعی و افکار مسالمت‌آمیز مسلمانان را از اقداماتی دانست که نویسندگان می‌توانند به آن‌ها توجه کنند.-

دکتر محمدرضا دهشیری، معاون پژوهشی و آموزشی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی موضوع اصلی کتابش را بررسی نهادهای تاثیرگذار در آمریکا و انگلستان در زمینه اسلام هراسی در غرب دانست و گفت: این اثر نشان می‌دهد که «پروژه اسلام هراسی» جریانی است که از سوی برخی نهادهای کشورهای یاد شده با دقت طراحی و برنامه‌ریزی می‌شود و آن‌ها می‌کوشند با دامن زدن به جو نفرت و خشونت علیه مسلمان، در غرب زمینه‌های واگرایی میان مسلمانان و غیر مسلمانان را در جوامع غربی فراهم کنند.

وی با اشاره به این که اسلام هراسی پس از واقعه 11 سپتامبر افزایش و گسترش یافت، گفت: این اثر در جهت شناساندن ساختارها و فرایندهای تاثیرگذار برموضوع اسلام‌هراسی در غرب تدوین شده است. بیشتر حجم کتاب «اسلام‌هراسی در غرب: جنگ سرد جدید فرهنگی علیه مسلمانان در آمریکا و انگلیس» را مطالب ترجمه شده تشکیل می‌دهد؛ ترجمه منابع و متونی که توسط غربیان منتشر شده و آن‌ها با این کار به اقدامات خود در عرصه‌های گوناگون اعتراف کرده‌اند.

معاون سابق نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در یونسکو درباره تفاوت این اثر با سایر آثار مشابه این حوزه گفت: این کتاب 10 گفتار دارد که 9 گفتار آن به ترجمه‌هایی از استنادات نویسندگان غربی درباره اقدامات این جوامع در حوزه اسلام هراسی اختصاص دارد و یک گفتار را شخصا تالیف و تدوین کرده‌ام. این نوشتار به لحاظ مستنداتی که به اعترافات غربیان در حوزه اقدامات اسلام هراسانه آن‌ها اشاره و تاکید دارد، آن را از سایر آثار متمایز می‌سازد.

دهشیری درباره انگیزه تدوین این کتاب و ضرورت توجه به مساله اسلام هراسی عنوان کرد: باتوجه به این که قبلا معاون نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در یونسکو بودم و سال‌هایی را در فضای خارج از ایران زندگی کردم، مشاهده کردم در غرب نه تنها اسلام‌هراسی عوامانه از سوی رسانه‌ها تبلیغ و ترویج می‌شود، بلکه نوعی اسلام هراسی نیز در میان نخبگان جامعه غرب رو به گسترش است و بیان می‌کند که حتی نخبگان علمی، فرهنگی و دانشگاهی غرب نیز به نوعی ذهنیت منفی نسبت به جهان اسلام و آموزه‌های اسلامی پیدا کرده‌اند که بیانگر جریانی قوی است که می‌خواهد به این روند دامن زند.

مترجم کتاب «فرهنگنامه تروريسم» افزود: همچنان که در بخشی از کتاب بیان کرده‌ام، در جوامع غربی تلاش‌های زیادی برای اسلام هراسی در ابعاد گوناگون انجام می‌‌شود، اما غربیان تلاش فراوانی دارند تا اصطلاح «اسلام هراسی» را در اقدامات و متون خود به کار نبندند، از سوی دیگر آن‌ها مدعی جو یهودی‌ستیزی در جهان اسلام‌اند و می‌کوشند در این رابطه با بزرگ‌نمایی عمل کنند.

نویسنده کتاب «اسلام ‌هراسی در غرب» رسالت اصلی اثرش را تلاشی در راستای جریان‌شناسی و فرایندشناسی اسلام هراسی در غرب بیان کرد و گفت: همچنان که این تحقیق هم یادآوری می‌کند، مهم‌ترین عامل توسعه نگرش‌های اسلام‌هراسی اقدامات برخی گروه‌های تندرو میان مسلمانان و فعالیت‌های افراطی و خشونت‌آمیزی است که می‌کوشند به نام اسلام به خشونت دامن زنند.

عضو هیات علمی دانشکده روابط بین‌الملل در پاسخ به این سوال که این کتاب چه راهکارهایی را برای مواجه با اسلام هراسی در غرب عنوان می‌کند؟ گفت: مخاطبان درمی‌یابند که وظیفه ما در مواجهه با این رخداد تصحیح چهره اسلام، تدوین مقالات و نگارش آثاری در زمینه صلح، همگرایی و اهانت نکردن به مقدسات سایر ادیان و پرهیز از خشونت است. ما علاوه بر شناسایی جریان سازمان یافته غرب در حوزه ترویج اسلام هراسی، باید در راستای تصویرسازی و ارایه چهره مطلوب از اسلام تلاش کنیم. همچنین باید بکوشیم علاوه بر متون، کتاب‌ها و مقالات در عرصه‌های بین‌المللی نیز از واژگانی که غربیان از آن‌ها سوء استفاده می‌کنند، بپرهیزیم تا نتوانند مسلمانان را به خشونت متهم کنند. در این زمینه مدیریت واژگان چه در تعاملات بین‌المللی و چه در مکتوبات اهمیت ویژه‌ای دارد.

وی در پاسخ به این سوال که این کتاب به تشریح وضعیت اسلام‌هراسی در غرب می‌پردازد، در چنین شرایطی وظیفه نویسندگان و مخاطبان این کتاب چیست؟ گفت: نویسندگان داخلی ما که آثار برخی از آن‌ها از طریق ترجمه در کشورهای دیگر نیز منتشر می‌شود، باید بکوشند چهره سلم و مسالمت‌آمیز اسلام را بهتر بشناسانند و بیشتر به روش‌های جاذبه‌ای اهتمام داشته باشند تا روش‌های دافعه‌ای. همچنین بکوشند جذابیت‌های اسلام و تشیع را بیش از پیش برای جهانیان تبیین کنند. باید توجه داشته باشیم در آثار و عملکردمان از فرقه‌گرایی، افراطی‌گری و تخطئه سایر مذاهب بپرهیزیم و این موضوع را به جهانیان یادآوری کنیم که دیدگاه‌های گروهی‌های افراطی ، متعلق به اکثریت مسلمانان نیست و اغلب مسلمانان در پی همزیستی مسالمت آمیز با سایر ادیان‌اند.

نویسنده کتاب « بازتاب مفهومي و نظري انقلاب اسلامي ايران در روابط بين‌الملل» که سال‌ها در فضای خارج از کشور در عرصه‌های فرهنگی فعالیت داشته است، درباره این که آیا اقدامات اسلام‌هراسانه غرب در آثار و مکتوبات آن‌ها نیز جلوه‌گر است؟ گفت: متاسفانه آن‌ها در اغلب کتاب‌های خود به مخاطبان این‌گونه القا می‌کنند که زندگی با مسلمانان یا در کنار آن‌ها برای غربیان مخاطره خواهد داشت؛ چرا که مسلمانان افراد قابل اعتمادی نیستند، به پیمان‌های خود عمل نمی‌کنند و در جهت خدعه و نیرنگ گام بر می دارند. همچنین آن‌ها در اغلب رمان‌های خود به نسل جوان القا می‌کنند که مسلمانانی که در غرب بوده‌اند مواقعی به دلیل اعتقاد به اسلام علیه خانواده خود یا سایر شهروندان اروپایی به خشنونت متوسل شده‌اند. این مفاهیم نه تنها در آثار و مکتوبات ادبی آن‌ها در حال گسترش است، بلکه به سایر حوزه‌ها نیز راه یافته است.

دهشیری در پایان گفت: به نظر می‌رسد نویسندگان ما با تاکید بر سیره نبوی و تلاش برای نشان دادن رفتارهای انسانی که با غرب داشته‌اند و از سوی دیگر تبیین رفتارهای خشونت آمیز غیر مسلمانان با مسلمانان باید با این جریان اسلام هراسی که در غرب به راه افتاده است، مقابله کنند. 

نخستین چاپ کتاب «اسلام‌هراسی در غرب: جنگ سرد جدید فرهنگی علیه مسلمانان در آمریکا و انگلیس» با همکاری مرکز مطالعات فرهنگی ـ بین‌المللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و توسط موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی در سال 92 با شمارگان هزار نسخه در 261 صفحه به بهای 10 هزار تومان به چاپ رسیده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها