آیین گرامیداشت میلاد مولیالموحدین علی (ع) با مراسم رونمایی از مناجات منثور حضرت امیرالمومنین (ع)، اهدایی استاد مجتبی ملکزاده به کتابخانه و موزه ملی ملک، رونمایی از بازنشر مناجات منظوم منسوب به حضرت امیرالمومنین علی (ع) به خط سلطان محمد خندان و بازگشایی نمایشگاه آثار اهدایی دکتر علی حجتزاد در موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شد.-
سیدمحمدمجتبی حسینی، مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در ابتدای آیین گرامیداشت میلاد حضرت علی (ع) بیان کرد: این مراسم یکی از اعیاد هفتگانه وقفنامهای موسسه است که بنا به وصیت واقف این مکان در طول سال برگزار میشود.
وی در ادامه سنت وقف را سنتی ماندگار دانست و افزود: سنت وقف و اهدا آثار فرهنگی-هنری به موزهها از یک سو موجب ماندگاری آثار میشود و از سوی دیگر باعث غنای موزهها و پویایی این مراکز فرهنگی خواهد بود. در کتابخانه و موزه ملی ملک به علت چشمه زاینده و دولت پاینده و به برکت وقف و به یمن انفاس قدسی امام رضا (ع) اعتماد مجموعهداران و فرهنگورانی به غیر از واقف جذب شده و مجموعههای نفیس و آثار اهدایی بسیاری از بزرگانی مانند ملکالشعرای بهار، عزتملک ملک، ایران دستغیب بهشتی، استاد اتابکی و دکتر علی حجتزاد به این مجموعه پیوسته است.
مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک درباره آثار اهدایی دکتر علی حجتزاد عنوان کرد: این انسان فرهیخته به دفعات مجموعهای شامل 50 اثر را به این موسسه اهدا و وقف کرده است. این مجموعه دربرگیرنده آثار متنوعی از جمله نسخه خطی قرآن کریم، تجویدالقرآن، ارشادالعلوم، طب اکبر فارسی، برگه تلگراف، رقعه خط، مصالحهنامه و عقد نامه است.
حسینی همچنین در معرفی کوتاهی از برنامههای این آیین گفت: یکی از برنامههای ویژه امروز رونمایی از بازنشر مناجات منظوم منسوب به حضرت امیرالمومنین علی (ع) و به خط سلطان محمد خندان است که در تاریخ خوشنویسی معیاری برای خوشنویسان بوده است. این اثر به یاری و همت فرهنگستان هنر منتشر شده است.
وی درپایان یادآور شد: رونمایی از مناجات منثور حضرت امیرالمومنین (ع)، اهدایی استاد مجتبی ملکزاده به کتابخانه و موزه ملی ملک که در واقع نذر فرهنگی استاد ملکزاده به مجموعه آستان قدس رضوی است، از دیگر برنامههای ارزشمند این آیین زیبا است. استاد ملکزاده در سال گذشته هم قصیده شگفتانگیز مولا علی (ع) را به صورت مرقع نفیسی کتابت و به عنوان نذر فرهنگی به موسسه ملک اهدا کرد.
امیر خوراکیان، عضو هیات مدیره موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در این آیین پس از رونمایی از مناجات منثور حضرت امیرالمومنین (ع)، اهدایی استاد مجتبی ملکزاده به کتابخانه و موزه ملی ملک، با مهم شمردن جایگاه نذر فرهنگی عنوان کرد: در فرهنگ شیعیان نذر جایگاه شناخته شده است و خاصی دارد و در آیات قرآن هم به آن اشاره شده و در احکام هم برای آن دستورات دقیقی بیان و آثار بسیاری مترتب شده است اما در این میان باید به نذر فرهنگی توجه بیشتری شود.
وی افزود: در نذر فرهنگی اثری ماندگار میشود و چون در حوزه تاریخ، فرهنگ، علم، ایمان و اندیشه است، دارای جایگاه و اهمیت بالایی است و برای سالیان سال نسلهای گوناگون از آن بهرهمند میشوند. ما باید به جایگاه، روح، محتوا و ارزش کیفی هر چیزی توجه کنیم و این در نذر فرهنگی نمود دارد.
رییس سازمان فرهنگی-هنری شهرداری تهران در ادامه اظهار کرد: در شرایط فعلی باید به چند نکته درباره نذر فرهنگی توجه کنیم؛ اولین نکته جایگاه نذر فرهنگی است. همه نهادها و دستگاههای فرهنگی باید به این مساله توجه و رجوع دوباره داشته باشند و به نقش این عمل والا در گردش فرهنگ و هنر توجه ویژهای درخور ظرفیت این اقدام ارزشمند صورت گیرد.
خوراکیان دومین نکته را الگوسازی عنوان کرد و گفت: هنر در خدمت این مفاهیم بلند ارزش پیدا میکند . جا دارد که همه اهالی فرهنگ و هنر این کار باارزش را تجربه کنند. سومین مساله با اهمیت، اطلاع رسانی و آگاهیبخشی رسانهها درباره نذر فرهنگی از طریق تولید آثار مختلف سمعی، بصری و نوشتاری است.
عضو هیات مدیره موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک تشویق مسوولان و قانونگذاران را عاملی مهم برای گسترش فرهنگ نذر و بهویژه نذر فرهنگی دانست و بیان کرد: انگیزههای عمومی و قداست عرصه هنر و زیبایی و دلنشینی این حوزهها در جای خود محفوظ اما مسوولان اجرایی و قانونگذاری کشور باید برای رونق این چرخه همت بیشتری از خود نشان دهند. متاسفانه امروزه یکی از مشکلات ما در عرصه فرهنگ و هنر چرخه تولید است که در کشور ما چندان فعال نیست و این نگرانکننده است.
خوراکیان در پایان اعتماد نذرکنندگان و وقفکنندگان را به مجموعه آستان قدس رضوی ستود و اظهار کرد: آستان مقدس امام رضا (ع) کارنامه درخشانی در این زمینه دارد. دقت و استفاده درست، مرمت و نگهداری در زمینه موقوفات و نذرها از شاخصههای مهم و درخشان این آستان ملکوتی است. کجا از این آستان مقدس شیرینتر و دلپذیرتر وجود دارد که هم بتوان نذری را ادا و هم پیشکشی را تقدیم به قدوم مبارک آن امام مطهر کرد.
دیگر سخنران این آیین عرفان نظرآهاری، نویسنده کتاب «جوانمرد، نام دیگر تو» بود. وی با بیان این که ما در اینجا به نام و یاد جوانمردی جمع شدهایم، عنوان کرد: سعدی بزرگ در گلستان این نکته را به ما آموخت و گفت که «برای تفاوت میان ما و دیوار به جوانمردی محتاجیم.» سهرهوردی بزرگ هم میگوید که جوانمرد پیوسته دست بر سخاوت و مروت و ایثار گشاده دارد، به قدر دسترسی او.
در این مراسم همچنین میکاییل شهرستانی در دو مرحله به خواندن کتاب «جوانمرد، نام دیگر تو» اثر عرفان نظرآهاری پرداخت.
اجرای آیین ورزش زورخانهای و اجرای حرکات ورزشی این رشته همراه با اشعاری در مدح مولا علی (ع) از بیان مرشد، زیباییبخش این آیین گرامی بود.
آیین گرامیداشت میلاد مولیالموحدین علی (ع) از ساعت 16 تا 18 عصر پنجشنبه (دوم خردادماه) در موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در مجموعه باغ ملک واقع در میدان امام خمینی برگزار شد.
نظر شما