دن براون، نویسنده رمانهای پرفروش معمایی، با توصیف «مانیل» به عنوان «دروازه جهنم» در جدیدترین کتابش اعتراض فیلیپینیها را برانگیخت.-
این کتاب که بار دیگر رابرت لنگدان نمادشناس هاروارد و قهرمان کتابهای «کد داوینچی» و «نماد گمشده» را در مرکز داستان قرار داده، در رمان «دوزخ» شهر 13 میلیون نفری مانیل را به دلیل ترافیک وحشتناک، جمعیت زیاد و تجارت غیراخلاقی، دروازه جهنم نامیده است.
در حالی که این کتاب بلافاصله پرفروش شده و در هفته نخست انتشارش در بریتانیا 230 هزار نسخه از آن به فروش رفته است، با نظرات منفی منتقدان انگلیسی روبه رو شده که آن را «وحشتناک» و «احمقانه» خواندهاند. پیتر کنراد منتقد آبزرور مینویسد من در این سالها فکر میکردم او نویسنده بدی است، اما با خواندن آخرین کتابش متوجه شدم او دیوانه هم هست.
فرانسیس تولینتینو، رییس متروی مانیل با توصیف این شهر به عنوان ابرشهر محبوب ما، خطاب به دن براون گفت: ما از این که شما از مانیل برای نشان دادن سرخوردگی قهرمانتان استفاده کردید، دلگیر شدیم. این مسوول فلییپینی شهر مانیل را دروازه بهشت خوانده و گفته این شهر مرکز روح فیلیپین، تقدیر و امید برای مردم آن است.
دن براون در این کتاب «دوزخ» دانته را در مرکز توجه خود قرار داده و در این کتاب در جستجوی نمادهای پنهان از دوره دانته و حتی پیشتر از آن است.
نظر شما