چهارشنبه ۸ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۰:۲۷
نگاهی به‌ آسیب‌شناسی فرهنگی در ایران با ارایه راهکار‌ها و بیان چالش ‌ها

کتاب«‌آسیب‌شناسی فرهنگی در ایران» اثر سید رضا صالحی امیری با بررسی آسیب‌های نظام فرهنگی در ایران و چالش‌هایی که این نظام را تهدید می‌کند، راه‌حل‌‌های کاهش آسیب یا تبدیل آن به فرصت را مورد توجه قرار می‌‌دهد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «آسیب‌شناسی فرهنگی در ایران» با نگاهی ویژه به تاریخ تمدن و فرهنگی عظیم کشور ایران، تصویر سیاسی نادرست در  افکار عمومی جهان را مانع شناخت این تمدن می‌داند؛ تمدنی که صاحبنظران آن را جزو 10 فرهنگ برتر دنیا می‌دانند و بر اساس مستندات تاریخی و عناصر مادی و معنوی، در ردیف سه تمدن برتر عصر حاضر شناخته شده است.

این کتاب با بررسی آسیب‌های نظام فرهنگی در ایران و چالش‌هایی که این نظام را تهدید می‌کند، راه‌حل‌‌های کاهش آسیب یا تبدیل آن به فرصت را مورد توجه قرار می‌‌دهد.

«تاخر فرهنگی» پدیده‌ای است که مانند بسیاری از کشور‌های در حال گذر از جامعه سنتی به مدرن با تضادهایی در عرصه‌های گوناگون اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و با ایجاد ناهماهنگی میان عرصه فرهنگ با سایر حوزه‌‌ها ایجاد می‌شود. این پدیده در این آسیب‌شناسی، مورد توجه قرار گرفته است. 

آسیب‌ها و چالش‌های عرصه فرهنگی در 10 بخش طبقه‌بندی می‌شوند که شامل حوزه نظری، سیاستگذاری، مدیریت، هدف‌گذاری و برنامه‌ریزی، قانون‌گذاری،آسیب‌شناسی ناشی از کارکرد، چالش مرتبط با منابع انسانی، نظام آموزشی و سرمایه‌گذاری و حمایت است. در این کتاب این پدیده‌ها تحلیل می‌شوند.

آسیب‌شناسی فرهنگی در این کتاب به معنای اوضاعی است که اکثر نخبگان یا جامعه آن را مخل توسعه و اعتلای فرهنگی می‌‌‌‌دانند و رفع آن یک ضرورت تلقی می‌شود.

در تبیین مفهوم آسیب‌شناسی از میان مفاهیم مساله، آسیب، تهدید و بحران به مفهوم‌ آسیب اکتفا شده است و هدف از طرح این موضوع توجه به حل آسیب‌های فرهنگی و طراحی الگویی مدیریتی برای این چالش‌هاست.

بخش مبانی نظری این کتاب با توجه به تعریف مفهومی فرهنگ، شامل ابعاد و جلوه‌های فرهنگی، ویژگی‌های اساسی، اهمیت، کارکرد و دیدگاه‌های گوناگون درباره این موضوع است. آسیب‌شناسی نظام فرهنگی در قالب 43 چالش، آسیب‌شناسی و معرفی سازمان‌ها، نهاد‌‌های فرهنگی و کارکرد‌های آن و ارایه راهکار ‌ها، از دیگر مباحث مطرح شده در این کتاب هستند.

اصطلاح آسیب‌شناسی در همه رشته‌های علوم انتزاعی، کاربردی، پایه و غیر پایه، تجربی، طبیعی و انسانی و غیر انسانی به ویژه در روانشناسی و تعلیم و تربیت کاربرد خاص خود را دارند.

آسیب‌شناسی فرهنگی به نوعی کژکارکردی در سطح سیاست‌ها، نظام‌ها، ساختار‌هار، اهداف، مدیریت، برنامه‌ها و کارآمدی نظام فرهنگی در مسیر دستیابی به آرمان‌ها و اهداف نظام فرهنگی گفته می‌شود.

نکته قابل تامل در این کتاب توجه به بحث سیاست‌زدگی فرهنگی است و توجه به آثار زیان‌بار آن در مدیریت فرهنگی است زیرا با تغییر مدیریت سیاسی کشور از جمله دولت‌‌ها،مدیران فرهنگی عزل و نصب می‌شوند.

کتاب «آسیب‌شناسی فرهنگی در ایران» اثر سید رضا صالحی امیری در 343 صفحه با شمارگان هزار و 100 نسخه از سوی انتشارات ققنوس وارد بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط