یکشنبه ۱۲ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۹
نگاهی به کتابخانه‌های دیجیتال کشور در بخش‌های گوناگون

گوشه‌اي ازفهرست کتابخانه‌های دیجیتال در ایران براي استفاده مخاطبان تخصصي، دانشگاهي، عمومي و مذهبي در اين گزارش آمده است. مراجعان مي‌توانند با آگاهي از خدمات بخش ديجيتالي اين مراكز، به منابع مورد نياز خود دست پيدا كنند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، موسسه‌های پژوهشی و مطالعاتی ایران، مراکز دانشگاهی، تخصصی و عمومی، دارای کتابخانه‌های دیجیتالی مستقلی هستند، که هر کدام به مخاطبان خدمات ویژه‌ای ارایه می‌‌دهند. 
 
مخاطبان کتابخانه دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به نشانی www.nlai.ir با وارد شدن به این سایت، می‌توانند در قسمت جست‌‌وجو با فعال کردن فهرست منابع، کتابخانه‌های دیجیتال و وب سایت و همچنین وارد کردن نوع فیلد مورد نظر مانند کتاب، پایان‌نامه، پیایند و چاپ سربی و یا سنگی، به منابع  مورد نظر خود دست پیدا کنند.

جست‌وجوی پیشرفته امکان سرچ دقیق‌تری به مراجعان می‌دهد که با وارد شدن به بخش کتابخانه و اسناد رقمی( دیجیتالی) سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مخاطبان می‌توانند با فعال کردن لینک‌هایی مانند عنوان و یا نام پدیدآورنده و همچنین قسمت‌های دیگر، منبع مورد نظر خود  را بیابند.

سایت کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی به نشانیwww.ical.ir در بخش منابع دیجیتال که شامل انتشارات کتابخانه، اوراق عتیق، فصلنامه پیام بهارستان، نامه بهارستان، مطبوعات قدیمی و اسناد بهارستان است، منابع مکتوب مورد نیاز مخاطبان تخصصی را ارایه می‌کند.  

همچنین پایگاه اطلاع‌رسانی کتابخانه‌های ایران به نشانی www.lib.ir با در اختیار گذاشتن امکان جست‌وجوی اینترنتی با عناوین نوع کتابخانه كه شامل تخصصی، دانشگاهی، حوزوی و عمومی است، فهرست کاملی از کتابخانه‌های موجود در ایران را در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد.

پیدا کردن کتابخانه‌های تخصصی، دانشگاهی و عمومی در استان‌های گوناگون و اطلاع از کتابخانه‌های تخصصی شهرستان‌ها در بخش عنوان، موضوع، پدید آورندگان و یا سایر اطلاعات، آگاهی بسیار جامعی را در قالب یک پایگاه کتابخانه‌ای به مراجعان ارایه مي‌كند.

دریافت فهرست الفبایی، درخت واره موضوعی، شناسنامه، تاریخ به روز رسانی منابع کتابخانه‌‌ای، از امکانات دیگر این پایگاه اطلاع‌رسانی برای مخاطبان است.

کتابخانه‌های دیجیتالی عمومی در مقیاس پرکاربردترین مراکز فرهنگی در بخش کتابخوانی هستند. کتابخانه‌ مجازی قفسه، کتابخانه همراه به همت موسسه فرهنگی راسخوان، کتابخانه دیجیتالی ارم، مرکز کتاب الکترونیکی پارس و کتاب‌های الکترونیکی فارسی نمونه‌هایی از مهم‌ترین مرجع‌های مجازی دیجیتالی در بخش کتابخانه‌های عمومی هستند. 

كتابخانه‌هاي دانشگاهي به كتابخانه يا شماري از كتابخانه‌ها می‌گویند كه براي پاسخگويي به نيازهاي دانشجويان و استادان، از سوی دانشگاه‌ها تأسيس، نگهداري، و اداره مي‌شوند.

اين نهاد ارتباط مستقيمي با نيازهاي آموزشي و پژوهشي استادان و دانشجويان دارند و هدف اساسي آن حمايت از برنامه‌هاي آموزشي و پژوهشي دانشگاه است.

فراهم ساختن امكان پيشرفت تحصيلي دانشجويان، خدمت به استادان در انتقال دانش و اعتلاي برنامه‌هاي پژوهشي و مطالعات پيشرفته، از رسالت‌هاي كتابخانه دانشگاهي است.

کتابخانه‌های دیجیتال یزد، اصفهان، دانشگاه شریف، تهران و آزاد اسلامی از مهم‌ترین کتابخانه‌های دیجیتال در بخش دانشگاهی هستند. کتابخانه‌های دیجیتالی دانشگاه‌های امیر‌کبیر،دانشکده کار آفرینی دانشگاه تهران، علم و صنعت، شیراز و پیام نور از کتابخانه‌های دیگر دیجیتالی و دانشگاهی هستند. 

موسسه‌های پژوهشی با راه‌‌اندازی کتابخانه‌های دیجیتالی به مخاطبان تخصصی بدون نیاز به حضور فیزیکی امکان استفاده از منابع مکتوب تخصصی خود را می‌دهند. 

کتابخانه دیجیتالی did، مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری، کتابخانه شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، مرکز اسناد سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، مؤسسه تحقیقات ارتباطات و فناوری اطلاعات از  کتابخانه‌های دیجیتالي موسسه‌های پژوهشی هستند که مخاطبان تخصصی می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند.

کتابخانه‌های دیجیتالی در عرصه دین و مطالعات اسلامی نیز حضور پررنگی دارند. موسسه‌ فرهنگی و اطلاع‌رسانی تبیان، پایگاه اطلاع‌رسانی پیامبر اعظم(ص)، مؤسسه تحقیقات و نشر معارف اهل بیت(ع) از مهم‌ترین کتابخانه‌‌های دیجیتالی اسلامی هستند.

سازمان كتابخانه ،موزه،مركز اسناد آستان قدس رضوي به نشانی  www.Aqlibrary.org  فهرست کاملی از کتابخانه‌های وابسته را در بخش تخصصی و دینی ارایه می کند. این مجموعه اطلاعات گسترده ای در بخش‌های تخصصی و اسلامی با فهرستی از منابع نفیس تا چاپی ارایه می کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط