رییس کمیته ملی موزههای ایران، در آیین گرامیداشت میلاد امام حسین (ع) با بیان اینکه فرهنگ ایرانی پناهگاه معنویت همه ادیان است، گفت: ایران همواره در طول تاریخ شاهد حضور ادیان و اقوام مختلف مانند یهود و پیامبران و پیروان آن در دل این دیار بوده است که با وجود داشتن رویکرد معنوی به آیین خود ولی باز هم به حوزه فرهنگی ایران پناه میآوردند. ایرانیها خود به صفت فرهنگ ایرانی، معنویت اسلام را بهجا میآورند و بنابراین، فرهنگ اهل بیت به مفهوم همه کسانی است که اهلیت معنوی به این بیت معزز و معظم دارند.-
در این آیین سیدمحمد بهشتی، رییس کمیته ملی موزههای ایران، با ذکر نکاتی درباره سابقه و زمینه احترام و ارادت ایرانیان به مکانهای مذهبی و بقاع متبرکه، گفت: وقتی ما در کشورمان صحبت از بقاع متبرکه میکنیم، قدمت این اماکن متبرکه و بقاع تنها به بعد از دوره صفویه و رسمی شدن مذهب شیعه امامیه بر نمیگردد چون بسیاری از مکانهای مقدس در دورههای تیموری و ایلخانی بهوجود آمدهاند. حرم مطهر امام رضا (ع) در دوره غزنویان دارای گنبد و بارگاه بود.
بهشتی ادامه داد: وقتی تاریخ سرزمینهای اسلامی را مرور میکنیم، میبینیم بقاع متبرکه بیشتر در بخشی از سرزمینهای اسلامی موجود است که جزیی از فرهنگ اسلامی یا متاثر از فرهنگ ایرانی بودهاند. فرهنگ ایرانی همواره در طول تاریخ پناه بسیاری ادیان و مذاهب بوده است.
وی با مرتبهگذاری دین به سه مرتبه شریعت، اخلاق و معنویت عنوان کرد: از منظر فرهنگ ایرانی اولویت با مرتبه معنویت، اخلاق و سپس شریعت بوده است. نه اینکه ایرانیان رعایت شریعت را نمیکردند، بلکه جنبههای دیگری در فرهنگ ما حتی از پیش از اسلام بر شریعت اولویت داشتهاند.
سیدمحمد بهشتی درباره جایگاه و منزلت اهل بیت(ع) و بزرگان دین در فرهنگ ایرانی یادآور شد: هر یک از بزرگان دین بر هر یک از کیفیتهای معنوی و روحانی مظهریت دارند. جایگاه سیدالشهدا (ع) در فرهنگ ایرانی، جایگاه بسیار بالایی است و این جایگاه همواره نزد فرهنگ ایرانی محفوظ بوده است.
وی سخنانش را با ذکر روایتی قدسی ادامه داد و گفت: خداوند در قیامت بندگان خود را مواخذه میکند که چرا به من عشق نورزیدید؟ عدهای از بندگان میگویند: ما طریقه عشقورزی را نمیدانستیم! خداوند در جواب این دسته میگوید: آیا در دنیا به زن یا مردی یا چیزی یا مکانی دلبسته نشدید؟ پس میدانستید عشق چیست و به من عاشق نشدید!
حسن ختام سخن رییس کمیته ملی موزههای ایران درباره نام مبارک اباعبداللهالحسین (ع) بود که گفت: عالیترین مرتبه، کیفیت و معنای عشق در وجود مبارک و نازنین سیدالشهدا (ع) است.
همزمان با آیین گرامیداشت میلاد امام حسین (ع) در کتابخانه و موزه ملی ملک، نسخه شرح علامه عبدالعلی بیرجندی بر «تذکره نصیریه» اثر خواجه نصیرالدین طوسی به نمایش گذاشته شد. این نسخه از چهارشنبه (22خردادماه) به مدت شش ماه در سالن تک اثر موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در معرض دید علاقهمندان قرار دارد.
در این آیین همچنین از کتاب «فهرست توصیفی شبیه نامههای خطی موسسه ملک» تالیف رضا کوچکزاده با حضور سیدمحمد بهشتی رونمایی و یک جلد از این اثر به رسم یادبود و تقدیر به وی اهدا شد.
زینتبخش قسمت پایانی این آیین روحانی، منقبتخوانی و پردهخوانی استاد محسن میرزاعلی در وصف سیدالشهدا (ع) و بابالحوائج حضرت ابوالفضل (ع) بود که فضا را از عطر بهشتی اهل بیت پیامبر (ص) معطر ساخت.
آیین گرامیداشت میلاد امام حسین (ع) چهارشنبه (22خردادماه) در موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک واقع در میدان امام خمینی (ره)، خیابان امام خمینی (ره)، سردر باغ ملی برگزار شد.
نظر شما