انتشارات ققنوس کتاب «دولت مانا» تالیف سولماز قاشقای را با ترجمه پرویز زارعشاهمرسی منتشر کرده است. این کتاب اطلاعات ارزشمندی درباره موقعیت جغرافیایی ماناها، ظهور و افول دولت مانا و حیات اقتصادی آنها دارد.-
پیش از تشکیل پادشاهی ماد در غرب و شمال غرب ایران حکومتهای محلی مختلفی در این منطقه بهوجود آمدند که ناشناختهترین و در عین حال مهمترین آنها پادشاهی ماد بود.
این حکومت در هزاره اول قبل از میلاد به مدت 300 سال به حیات فرهنگی و سیاسی خود ادامه داد. نخستینبار در کتیبههای آشوری به این تمدن اشاره شده است.
مولف در مقدمه کتاب، عدم کاوشهای باستانشناسی مداوم در سرزمین ماناها و عدم توجه به ایالات ارومیه در پژوهشهای تاریخی و باستانشناسی را علت اساسی شناخت ضعیف این تمدن میداند.
این کتاب در چهار فصل کلی تدوین شده است. فصل نخست به شرح مختصری از منابع میپردازد و شرایط جغرافیایی آذربایجان را مورد بررسی قرار میدهد و در فصل بعدی ترکیب قومی سرزمین آذربایجان در اوایل هزاره نخست پیش از میلاد را بیان میکند.
فصل سوم با عنوان «تاریخ سیاسی و تشکیل دولت در سرزمین آذربایجان در اوایل هزاره نخست قبل از میلاد» به بررسی ظهور دولت شهرها و جامعه طبقاتی در سرزمین آذربایجان، شهرهای مانا و زندگی شهری و در نهایت ظهور دولت مانا میپردازد.
فصل پایانی کتاب به حوزه دین و حیات اقتصادی مانا اختصاص مییابد و کشاورزی، دامداری و پرورش اسب، صنعتگری و مساله مواد خام، آداب خاکسپاری، زندگی معنوی و باورهای دینی مورد بررسی و تحلیل قرار میگیرد.
در پایان کتاب نیز تصاویری از کتیبهها، نقش برجستهها، آثار باستانی و سکههای مانا برای استفاده بیشتر خوانندگان به تصویر کشیده شده است. در بخشی از کتاب درباره چگونگی ظهور دولت مانا آمده است: «دولت مانا در سرزمینی با سنن باستانی، در مقطعی بسیار بزرگ از تاریخ باستان و منطقهای پیشرفته از جهت اقتصادی و فرهنگی برپا شده بود. مانا مستقیما وارث، طوایف و اتحادیههای طایفهای گوتی، لولوبی و هوری بود که در هزارههای سوم و دوم قبل از میلاد در این سرزمین موجود بودند.»
چاپ نخست کتاب «دولت مانا» تالیف سولماز قاشقای با ترجمه پرویز زارعشاهمرسی، در 136 صفحه، شمارگان 770 نسخه و بهای 9 هزار تومان از سوی انتشارات ققنوس روانه بازار کتابهای تاریخ و باستانشناسی شده است.
نظر شما