دوشنبه ۳ تیر ۱۳۹۲ - ۱۲:۴۱
بررسی خاستگاه شهرنشینی با کتاب «جغرافیای شهری»

انتشارات سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت) کتاب «جغرافیای شهری» تالیف «دیوید اچ کاپلان»، «جیمز ویلر» و «استیون آر هالوی» را با ترجمه حسین حاتمی‌نژاد و عبدالمطلب برات‌نیا منتشر کرد. این کتاب اطلاعات ارزشمندی درباره خاستگاه جغرافیای شهری، جهانی‌سازی و نظام شهری، مهاجرت، قومیت و شهرنشینی دارد._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، چاپ نخست کتاب «جغرافیای شهری» به بررسی گرایش‌های عمده در رشته «جغرافیای شهری» می‌پردازد. این کتاب با روشن‌بینی ویژه‌ای مباحث جدید جغرافیای شهری را مورد بررسی و تحلیل قرار می‌دهد. 

قرن بیست‌ویکم دوره شهری شدن سیاره زمین است. ‌اکنون بیش از نیمی از جمعیت جهان در سکونتگاه‌های شهری زندگی می‌کنند. شهر امروز تحت‌تاثیر تحولات بی‌سابقه‌ای در زمینه ارتباطات و مبادلات کالا، نیروی کار، سرمایه و اطلاعات قرار گرفته و مسایل بسیار متعدد و جدیدی در فضاهای شهری مطرح شده است. 

اين کتاب در هشت فصل تنظیم شده است. فصل نخست با عنوان مقدمه‌ای بر رشته «جغرافیای شهری» به معرفی این رشته با توجه به زمینه تاریخی آن می‌پردازد و آن را در قالب رویکردهای چهارگانه از سال 1900 تا 1970 میلادی تحلیل می‌کند. فصل بعدی به بررسی جهانی‌سازی و نظام شهری می‌پردازد. در این فصل سلسله مراتب شهرهای جهانی به نحو بارزی به تصویر کشیده می‌شود. 

فصل سوم با عنوان «ارتباطات راه دور و شهر» به بررسی چگونگی تاثیر فناوری جدید بر جغرافیای شهری معاصر و تمرکز ویژه بر ارتباطات راه دور می‌پردازد. «بازارهای مسکن شهری: پراکنده‌رویی، پژمردگی و نوزایش» عنوان فصل چهارم کتاب است. در این فصل مبانی مسکن، بازارهای مسکن و مشکلات مسکن شهرها بررسی شده است. 

در فصل پنجم «جداسازی نژاد و فقر شهری» به تصویر کشیده می‌شود. این فصل به مجموعه‌ای از عناوین بحث‌برانگیز فقر شهری و مردمی که با آن مواجه‌اند می‌پردازد. نویسنده در فصل ششم «مهاجرت، قومیت و شهرنشینی» را به چالش می‌کشد. در این بخش به شهرهای آمریکایی توجه شده است اما مهاجرت و قومیت مفاهیمی به‌شمار می‌آیند که ارتباط شهرهای اطراف جهان را افزایش می‌دهند. توجه به مهاجرت، تغییر سیاست‌های دولتی و تغییر نواحی مبدا تاثیر عمیقی در ویژگی شکل‌گرفته شهرها در آمریکای شمالی دارد. 

فصل هفتم با عنوان «حکمروایی منطقه مادر شهری و تقسیمات سیاسی» نشان می‌دهد که چگونه توسعه اقتصادی و اجتماعی قرن‌های نوزدهم و بیستم به انگیزه توسعه نهادهای مدنی کمک کرده است. همان‌طور که شهرها به مکانی برای زندگی اکثر آمریکایی‌ها تبدیل شد، شهرها نیز پرجمعیت‌تر و بزرگ‌تر شدند و دولت‌شهری ناچار به گسترش شد. 

فصل پایانی کتاب به «شهرها در جهان توسعه یافته» اختصاص می‌یابد. این فصل عمدتا به بررسی شهرها در ایالات متحده و کانادا پرداخته است. اگرچه همه شهرها ویژگی‌های مشترک بسیاری دارند اما این شهرها، شهرهایی به شمار می‌آیند که به بهترین وجه بسیاری از ویژگی‌ها و روندهای جغرافیای شهری را نشان می‌دهند. 

در بخشی از کتاب چنین آمده است: «جغرافیدانان هم محیط طبیعی و هم محیط انسانی جهان را مطالعه می‌کنند. آن‌ها بررسی می‌کنند که چگونه ما چشم‌اندازهای طبیعی، اتمسفر(هواکره)، آب و خاک‌ها را تغییر می‌دهیم. در حالی که جغرافی‌دانان طبیعی به مطالعه شکل و ماهیت انواع ناهمواری‌های سطح زمین و توزیع فضایی حیوانات و گیاهان می‌پردازند ولی جغرافیدان انسانی مطالعاتشان را بر مکان انسان‌ها و فعالیت‌های آنان در فضای جغرافیایی متمرکز کرده‌اند. 

چاپ نخست کتاب «جغرافیای شهری» در 500 صفحه با شمارگان یک‌هزار نسخه و بهای 9 هزار تومان از سوی انتشارات سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها(سمت) منتشر شده و در دسترس دانشجویان رشته جغرافیای شهری قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها