دکتر رشنو در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اظهار کرد: ژئوپلیتیک و جغرافیای سیاسی در قرن بیستویکم تفاوتهای بسیاری با محدودههای جغرافیایی آن در قرن بیستم دارد و به طور عمده بر مولفههای انسانی و عملکردها و نیازهای انسانی متمرکز شده است. این فرآیند سبب شده تا امروزه ژئوپلیتیک دانش و مهارتی برای هدایت نگرشها به سوی اقدامات سیاسی بر بستر الگوهای فضایی و جغرافیایی از جایگاه کاربردی خاصی برخوردار شود.
وی افزود: تحولات گسترده فکری و تکنولوژیکی که در ابعاد گوناگون زندگی بشر صورت گرفته است، نگرشها و رویکردهای ژئوپلیتیکی و جغرافیایی را به یکی از واقعیتهای موثر در مسایل راهبردی و سیاستگذاریهای کلان کشورها تبدیل کرده است. دستاورد این امر انتشار کتاب «نگاهی به ژئوپلیتیک و دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران» بود.
این پژوهشگر و محقق حوزه ژئوپلیتیک و جغرافیای سیاسی درباره هدف اصلی نوشتن کتاب گفت: از آنجا که ژئوپلیتیک ایران همواره و به طور طبیعی نقش موثری در تعاملهای بینالمللی این کشور داشته است، تأمین بهینه منافع ملی و تحقق اهداف خارجی جمهوری اسلامی ایران به ویژه در حوزههای سیاسی و اقتصادی بیش از پیش مستلزم طراحی و اجرای استراتژی روابط خارجی بر پایه قابلیتها، الزامات و ارزشهای ژئوپلیتیکی و جغرافیایی است.
وی در ادامه ضمن تقدیم کتابش به دانشپژوهان و به ویژه علاقهمندان به مباحث ژئوپلیتیک و جغرافیای سیاسی افزود: موقعیت ایران در نظام جهانی و منطقهای و کنش و روابط متقابل آن با قطبهای قدرت جهانی و مناطق جغرافیایی، همواره مشکلات جدیدی میآفریند که مجموعا زمینه بسیار مناسبی برای مطالعه عوامل پویا و متحول سیاسی با تاکید بر واقعیتهای اقتصادی و جغرافیایی و بررسی تاثیرات متقابل آنها را فراهم میآورد.
این کتاب در پنج فصل مرتبط تنظیم و تالیف شده است. فصل نخست با عنوان «مباحث نظری» در دو سطح ژئوپلیتیکی و اقتصادی به تبیین مولفههای بنیادی و پایدار در نگرشها و دیدگاههای مطالعاتی و تاکید بر تحلیلها و بررسیهای ژئوپلیتیکی و اقتصادی پرداخته است.
فصل دوم با عنوان «کلیات ژئوپلیتیکی و اقتصادی ایران» در دو سطح ویژگیهای ژئوپلیتیکی و اقتصادی ایران را تشریح و تحلیل میکند.
«ژئوپلیتیک و روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران» عنوان فصل سوم کتاب و مطالعه و بررسی ویژگیها و ظرفیتهای کنونی ژئوپلیتیک ایران موضوع بحث این فصل است. فصل چهارم به روابط اقتصادی جمهوری اسلامی ایران پرداخته است. در این فصل اوضاع کلی حاکم بر وضعیت کنونی و نیز تدابیر و راهبردهای جاری روابط اقتصادی و اقتصاد خارجی کشور بررسی میشود.
در فصل پنجم با عنوان «توسعهگرایی در نگرشهای راهبردی ایران» بر تحلیل و بررسی نگرشهای راهبردی در ارتباط با ظرفیتهای ویژه جغرافیایی، اقتصادی و سیاسی کشور برای دستیابی به توفیقهای مطلوب در روابط اقتصادی و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تاکید شده است.
در بخشی از کتاب چنین آمده است: «علوم جغرافیایی با مطالعه و تبیین روابط متقابل میان انسان و محیط، از دانشهای پایهای و کهنی هستند که پیشینه تاریخی مطالعه در آنها به پیدایش تاریخ مکتوب تمدن بشری باز میگردد، اما شاخه سیاسی آن دانش نوینی است که در قرن نوزدهم و همراه با پیدایش مفاهیمی جدید چون ملت و حکومت ملتپایه، پدید آمد.»
چاپ نخست کتاب «نگاهی به ژئوپلیتیک و دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران» نوشته نبیالله رشنو در 226 صفحه با شمارگان یکهزار نسخه و بهای 11 هزار تومان از سوی انتشارات مرکز ملی مطالعات جهانی شدن منتشر شده و در دسترس دانشجویان رشته جغرافیای سیاسی قرار گرفته است.
شنبه ۱۵ تیر ۱۳۹۲ - ۱۲:۵۶
نظر شما