چهارشنبه ۱۹ تیر ۱۳۹۲ - ۱۰:۴۱
رضایی: خلق آثار جهانی در حوزه بزرگسالان نیازمند رشد ادبیات کودک است

صادق رضایی، مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، در مراسم معرفی برگزیدگان شانزدهمین جشنواره ادبیات کودک و نوجوان، گفت: ادبیات کودک و نوجوان مادر ادبیات بزرگسال است و اگر دنبال خلق آثار جهانی در عرصه بزرگسال هستیم، نباید از توجه به ادبیات کودک و نوجوان غافل شویم.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم اختتامیه و معرفی آثار برگزیده شانزدهمین جشنواره کتاب کودک و نوجوان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، عصر دیروز، سه‌شنبه، 18 تیر، در سالن کنفرانس مرکز آفرینش‌های هنری کانون‌ برگزار شد.

صادق رضایی، مدیر عامل کانون در این مراسم گفت: مدتی‌ بود که دنبال بهانه‌ای برای برگزاری جشنواره کتاب کودک و نوجوان بودیم که با رسیدن به روز ملی ادبیات کودک و نوجوان این فرصت فراهم آمد.

وی افزود: این روز باید هر ساله مورد توجه قرار گیرد و در این زمینه فرهنگ‌سازی به صورت جدی انجام شود و مشکلات ادبیات کودک و نوجوان مورد توجه قرار بگیرند.

رضایی اظهار کرد: انتظار من این است که در کانون 31 استان دیگر نیز هفته گرامیداشت ادبیات کودک و نوجوان برگزار شود و در سرتاسر کشور روز ملی ادبیات کودک ونوجوان را جشن بگیریم. امروز به نام مهدی آذریزدی، پیشکسوت عرصه ادبیات کودک و نوجوان نام‌گذاری شده است. آذریزدی با وجود این که پس از بازگشت به یزد، با استقبال روبه‌رو شد و خانه خوبی نیز برای زندگی به او دادند، آن خانه را به کانون بخشید تا مرکز شماره 2 کانون در یزد در این خانه برپا شود.

وی ادامه داد: دبیرخانه جشنواره کتاب، دایمی خواهد بود و فضای و بودجه تخصیص داده می‌شود تا این دبیرخانه با قدرت بیشتری به کار خود ادامه دهد.

مدیر عامل کانون با بیان این‌که برای انتقال مفاهیم به کودکان باید از شیوه غیر مستقیم استفاده کنیم، گفت: برای این که بتوانیم به تفکر کودک شکل دهیم باید مفاهیم مورد نظر خود را به او انتقال دهیم اما این مفاهیم به صورت مستقیم تاثیرگذار نخواهند بود و باید از راه‌های دیگری برای این امر بهره بگیریم. استفاده از ادبیات و شیوه‌های هنری،‌ می‌تواند این امر را محقق کند.

رضایی افزود: ادبیات کودک و نوجوان و ادبیات بزرگسال با یکدیگر رابطه‌ای در هم تنیده دارند و نمی‌توان بی‌توجه به ادبیات کودک و نوجوان، در زمینه بزرگسالان به آثاری فاخر و جهانی دست پیدا کرد. ادبیات کودک مادر ادبیات بزرگسالان است. باید تهدیدهای ادبیات کودک و نوجوان را از بین ببریم و فرصت‌ها را نیز مورد توجه قرار دهیم. اگر فکر کنیم که بدون توجه به ادبیات کودک می‌توانیم قله‌های ادبیات بزرگسالان را فتح کنیم، خیالی خام است. 

وی یادآورد شد: اگر بخواهیم جهانی بنویسیم باید به دل کودکان توجه کنیم و با توجه به فطرت آن‌ها باید به خلق آثار دست بزنیم. مبحث دیگری که در این زمینه باید به آن اهمیت بدهیم، شناخت مخاطبان است و ما در کانون سعی کردیم این امر را محقق کنیم. در طرح رمان نوجوان امروز، با برگزاری نشست‌های مختلف میان مولفان و مخاطبان سعی کردیم به شناخت کاملی از مخاطبان خود برسیم. 

مدیر عامل کانون ادامه داد: هم اکنون ما خلا‌های موجود در زمینه ادبیات و شعر کودک و نوجوان را شناسایی کرده‌ایم و برای رفع آن‌ها می‌کوشیم. شورایی در کانون تشکیل شده تا مشکلات در زمینه شعر کودک و نوجوان و نمایشنامه‌ را برای این گروه سنی رفع کند. چرا ما نباید کتاب‌های تالیفی چند جلدی داشته باشیم؟ نبود چنین کتاب‌هایی سبب پرطرفدار شدن آثار ترجمه می‌شود. ما از ترجمه بدمان نمی‌آید اما معتقدیم 20 درصد از کل آثار منتشره در کشور باید ترجمه باشند. نمی‌خواهیم خود را از آثار خوب کشورهای دیگر محروم کنیم اما اگر بیش از 20 درصد ترجمه وارد بازار شود آن‌گاه سهم مولفان و شاعران داخلی چه خواهد بود.

وی در پایان گفت: باید با درخواست از مولفان داخلی خلاهای ادبیات کودک و نوجوان را پر کنیم و با توجه به نیازهای بچه‌ها، آثار بومی مختلفی ایجاد کنیم.

در ادامه حمید نوایی‌لواسانی،‌ دبیر شانزدهمین جشنواره کتاب کودک و نوجوان، اظهار کرد: دبیرخانه جشنواره شانزدهم در فروردین ماه امسال آغاز به کار کرد و پس اعلام بیانیه نخست خود، 812 عنوان کتاب داستانی و غیر داستانی به این دبیرخانه ارسال شد. این تعداد کتاب نسبت به جشنواره قبلی رشد چشمگیری داشته است، اما بی‌شک حاصل همه دستآوردهای ادبی ناشران کودک و نوجوان نیست. بسیاری از ناشران در این جشنواره شرکت نکردند و این مساله‌ای است که در دوره‌های بعدی باید رفع شود.

وی ادامه داد: از میان آثار ارسالی به جشنواره، ‌211 اثر سهم کودکان بود و 561 اثر سهم نوجوانان را تشکیل می‌داد. این آثار در سه مرحله بررسی و در بخش‌های مختلف آثار برگزیده انتخاب شدند. 

لواسانی گفت: آرزو می‌کنیم روز ملی ادبیات کودک و نوجوان در سال آینده، روز هم‌اندیشی و ارایه فعالیت‌های یک ساله نهادهای مختلف در این زمینه باشد.

در پایان این نشست، از برگزیدگان بخش‌های مختلف قدردانی شد.

در بخش شعر کودک و خردسال، ناصر کشاورز برای مجموعه «رفتم بالا اومدم پایین»، در بخش تالیف کودکان و خردسالان کتاب «پی‌تی‌کو... پی‌تی‌کو...» از فرهاد حسن‌زاده، در بخش تالیف برای نوجوانان دو کتاب «باغ وحشت» اثر راحیل ذبیحی و «اتاق تاریک» از محمد بکایی، در بخش داستان ترجمه کودک و خردسال کتاب «دوست تا همیشه» از راحله پورآذر،‌ در بخش ترجمه نوجوان به مجموعه «کتاب‌های مدرسه» با ترجمه مرجان ظریف صنایعی و افسانه سلیمانی مختار، در بخش علمی و آموزشی خردسالان کتاب «من می‌توانم خلاق و هنرمند باشم» از زهرا جهانبخش و جواد محمدزاده، در بخش علمی و آموزشی تالیفی برای نوجوان کتاب «فرهنگ‌نامه مشاغل» و در بخش ترجمه کتاب «اطلس جغرافی جهان برای دانش‌آموز» از آثار برگزیده این جشنواره بودند.

این جشنواره از  14 تیر آغاز به کار کرده بود و روز 18 تیر، همزمان با روز ملی ادبیات کودک و نوجوان به کار خود پایان داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها