به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- عفاف و حجاب به عنوان يكي از مهم ترين مولفه هاي امنيت اجتماعي در سه دهه گذشته از دغدغه هاي اصلي و مهم مسوولان فرهنگي واجرايي بوده است.در اين ميان برخي نهادهاي دولتي و خصوصي سعي كردند با اقدامات خود ناهنجارهاي صورت گرفته در اين حوزه را هر چند به صورت مقطعي كاهش دهند.
در هرجامعه اي براي عملي كردن قوانين وهنجارها، برخي پيش زمينه ها مانند توليد محتوا و آموزش نيازمند است و كتاب مي تواند نقش موثري در اين چرخه ايفا كند. بنابراين در سال هاي اخير، نياز به مطالعه و تحقيق در حوزه حجاب و عفاف بيش از پيش احساس شده است.
آمارها حكايت از آن دارد، در طي هشت سال گذشته ميزان توليد و انتشاركتاب هاي چاپ اول در اين حوزه روند روبه رشدي داشته است. به طوريكه تعداد كتاب هاي چاپ اول از سال 1384 تاكنون به 316 عنوان رسيده است، (به طور ميانگين سالانه 38 عنوان كتاب) كه به شرح زير است:
- سال 1384: 19 اثر
- سال 1385: 30 اثر
- سال 1386: 22 اثر
- سال 1387: 35 اثر
- سال 1388: 24 اثر
- سال 1389: 42 اثر
- سال 1390: 76 اثر
- سال 1391: 57 اثر
- سال 1392: 11 اثر (سه ماهه نخست سال )
در 316 اثر چاپ شده در هشت سال گذشته، سال 1390 با 76 اثر(20 درصد)، سال 1391 با 57 عنوان كتاب (15 درصد) و سال 1389 با 42 عنوان كتاب (11 درصد) بالاترين ميزان توليد كتاب درحوزه عفاف و حجاب را داشته است.
در اين ميان نكته اي كه نبايد از آن غافل شد اين است كه هرچند توليد كتاب در حوزه عفاف وحجاب رشد چشمگيري داشته است اما از لحاظ كيفي در وضعيت مطلوبي قرار ندارد و در ميان نويسندگان ومولفان اين آثار به سختي ميتوان نام آشنا و متخصص وتاثير گذار در اين حوزه پيدا كرد وشايد به جرات بتوان گفت پس از گذشت سه دهه هنوز تنها اثر شاخص و تاثير گذار در زمينه حجاب وعفاف كتاب « مسئله حجاب» استاد مرتضي مطهري است.
علي غلامي مولف كتاب هاي «مساله حجاب در غرب» و «مساله حجاب در جمهوري اسلامي ايران» در گفتوگو با «ايبنا»با اشاره به نياز روز افزون جامعه به توليدات در اين حوزه معتقد است:بعد از كتاب «مسئله حجاب» شهيد استاد مرتضي مطهري شبهات جديدي در حوزه عفاف و حجاب ايجاد شده است.
وي كه اين شبهات را علت اصلي نگارش دو اثر خود مي داند گفت:در طي سه دهه گذشته پرسش هايي در ذهن مردم شكل گرفته است كه پاسخ را نمي توان در محتواي كتابها و آثار منتشر شده گذشته پيدا كرد.
اين نويسنده افزود: پرسش هايي مانند اينكه آيا حجاب امري شخصي است؟ آيا برخورد با بدحجابي در دين ما وجود دارد؟ پيامبراسلام (ص) و حضرت علي (ع) با بدحجاب برخورد مي كردند؟ آيا غرب پس از كنارگذاشتن حجاب پيشرفت كرد و حجاب مانع پيشرفت ماست؟ هميشه ذهن نسل جديد را به خود مشغول كرده است.
حجت الاسلام دهقاني فيروزآبادي نويسنده كتاب «مباني فقهي امنيت فرهنگي» نیز با بيان آنكه معضل بزرگ اين نويسندگان احاطه نداشتن بر مولفه هاي ديني و پياده كردن صحيح آن است گفت:اين ضعف را بايد در محتواي كتابها جستوجو كرد. متاسفانه مولفان هنوز نتوانستند مولفه هاي ديني را استخراج كنند و در قالب كتاب در اختيارعموم قرار دهند. از سوي ديگر نويسندگان حوزه فقه بايد در زمينه علوم روز دنيا آموزش ببينند. در حقيقت زماني مي توان به نتيجه مطلوب رسيد كه مولفان و نويسندگان از تحصيلات حوزوي و علوم جديد بهره مند شوند.
بيست ويكمين دوره نمايشگاه بين المللي قرآن كريم فرصت مناسبي براي محققان، پژوهشگران و عموم مردم است تا در لابه لاي كتابهاي عرضه شده در اين نمايشگاه پاسخ هاي سوالات خود را در زمينه حجاب و عفاف دريافت كنند اما متاسفانه بر خلاف انتظارشان، بر روي پيشخان غرفه ها با كتاب هايي مواجه مي شوند كه اغلب با عناوين خنثي، ثقيل و يا به زبان عربی نگاشته شده است. عناويني چون «80 نكته در باب....»، «200 نكته در باب....»، «40 سوال درباره....»، «40 حديث در باب....»، «مجموعه مقالات» و... در قالب كتابهايي 160تا 250 صفحهاي همگي از سطحي نويسي و تكرار مطالب در قطع و اندازه هاي مختلف حكايت دارد.
هنگامي كه مخاطب با عناوين نامربوط به حجاب آن هم با همكاري مشترك 13محقق و نويسنده در قالب كتاب 130 صفحه اي ( با احتساب مقدمه، پيشگفتار، فهرست مطالب، منابع و... ) مواجه مي شود اين سوال در ذهن او بهوجود مي آيد كه واقعا هدف مولفان از تهيه و انتشار اينگونه كتابها چيست؟ آيا دغدغه اين نويسندگان از ضرورت بررسي حجاب براي هر محقق و نويسنده در 10 صفحه خلاصه مي شود، يا تنها براي معرفي و مطرح كردن خود در ميان نويسندگان ونزديكان شكل گرفته است؟
در حال حاضراينگونه كپي برداري ها، حرفهاي تكراري، صفحه آرايي ابتدايي كتابها، پاسخگوي نيازهاي جوانان امروزه نيست و بهتر است نويسندگاني كه دغدغه اين مسايل را دارند با شناخت كامل از وضعيت موجود وارد اين حوزه شوند و ابعاد روانشناختي، اجتماعي، علمي و فرهنگي آن را بازگو كنند.درغير اينصورت اين گونه كتابهاي غير كارشناسي نه تنها كمكي به رفع ناهنجاري بد حجابي نمي كند بلكه باعث رويگرداني جوانان مشتاق به چيستي حجاب از مطالعه كتابهاي اين حوزه مي شود.
نظر شما