محمد مهدی راجی، پژوهشگر روابط بین الملل در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره ایده اولیه نوشتن کتاب «آقای سفیر» گفت: ایده نوشتن این کتاب در حدود دو سال پیش در اداره کل اسناد و مدارک دانشگاه آزاد اسلامی مطرح و قرار بر این شد تا گفتوگوهایی با نخبگان علمی جامعه صورت بگیرد و دستاورد آن در قالب یک کتاب جمع آوری و ارایه شود. البته با تغییر در مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی این طرح در آنجا متوقف شد و پژوهشگرانی که در این حوزه، فعالیت خود را آغاز کرده بودند، برای انتشار کتابهای خود، سراغ دیگر ناشران رفتند.
وی درباره شخصیت محوری کتاب، دکترمحمد جواد ظریف و نحوه همکاریاش با این پروژه تحقیقاتی اظهار کرد: محمد جواد ظریف، سفیر پیشین ایران در سازمان ملل متحد در آن زمان به تازگی از سفر نیویورک بازگشته بود و با هیچ رسانهای گفتوگو انجام نمیداد. سرانجام طبق مذاکرات صورت گرفته، با اطلاع از اهمیت و اهداف این پروژه تحقیقاتی، پذیرفت که زندگی خصوصی و سیاسی خود را که بخشی از تاریخ سیاست و روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران است، برای تنظیم یک کتاب، مطرح کند. این گفتوگوها نزدیک به دو سال به طول انجامید که نتیجه آن قرار است به زودی در قالب کتابی با عنوان «آقای سفیر» منتشر شود.
راجی با تقسیم کتاب خود به سه بخش اصلی عنوان کرد: بخش اول این کتاب به زندگینامه دکتر ظریف از کودکی تا بزرگسالی اختصاص دارد. بخش بعدی کتاب شامل گفتوگوهایی حول محور سیاست خارجی ایران در سه دهه اخیر است. طرح مباحث تخصصی دانش روابط بین الملل محوریت سومین بخش کتاب را تشکیل میدهد و از آنجایی که بسیاری از این مباحث برای اولین بار مطرح شده است، میتواند افق جدیدی در عرصه مطالعات سیاست خارجی ایران ایجاد کند. دانش روابط بین الملل، دیپلماسی در سازمانهای منطقهای و بین المللی، وضعیت ایران در منطقه، خلع سلاح و تروریسم از جمله موضوعاتی است که در این بخش از کتاب در قالب گفتوگو مطرح شده است.
وی ادامه داد: برای نمونه درباره تصویب معاهده «سی. تی. پی. تی» در مجلس شورای اسلامی، در آن مقطع تاريخي، درمحافل سیاسی و دانشگاهی شبهات زیادی وجود داشت و مسوولان نیز یا توضیح قانع کنندهای در این رابطه ندادند و یا بستر لازم برای تحقق این خواسته را نیافته بودند. دکتر ظریف که در آن زمان یکی از دست اندرکاران مستقیم این جریان بود، بسیاری از مباحثی را که تاکنون مطرح نشده، بازگو کرده و به اتهامات وارده در این خصوص پاسخ گفته است.
راجی با مهم خواندن اينگونه مطالعات گفت: آثاری که لقب تاریخ شفاهی به خود گرفتهاند، در مطالعات سیاسی، تاریخی و اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردار هستند و بسیاری از استادان و محققان در پروژههای تحقیقاتی خود، به آن استناد میکنند. اگرچه همانطور که در مقدمه کتاب ذکر شده این اثر فراتر از یک تاریخ شفاهیِ صرف است. امیدوارم که گفتوگوهای تخصصی از این دست، با رویکرد آسیب شناسانه و انتقادی، که نقش بیبدیلی در شفافسازی و گرهگشایی مباحث سیاسی و اجتماعی دارد، بیش از پیش در ایران صورت گیرد.
کتاب «آقای سفیر» از سوی نشر نی، در 368 صفحه و به بهای 150 هزار ریال، به زودی روانه بازار چاپ و نشر میشود.
دوشنبه ۳۱ تیر ۱۳۹۲ - ۱۱:۱۹
نظر شما