چهارشنبه ۲۶ تیر ۱۳۹۲ - ۱۲:۳۶
«هفت» سرگذشت خط شکن ذو‌الفقار را روایت می‌کند

«هفت» عنوان کتابی است که بر اساس زندگی مصطفی پژوهنده، از سوی محسن صادق‌نیا نوشته شده است. این کتاب سرگذشت خط شکن ذو‌الفقار را روایت می‌کند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، محسن صادق‌نیا در کتابی با عنوان «هفت» به زندگی شهید سرلشکر مصطفی پژوهنده، فرمانده گردان 183 تکاور لشکر 58 ذو‌الفقار می‌پردازد.

نویسنده برای نگارش این کتاب با دوستان، دانشجویان، همرزمان، سربازان و خانواده شهید سرلشکر پژوهنده انجام داده و نیز از راه توزیع پرسشنامه و تحقیقات میدانی به گردآوری اطلاعات پرداخته است.

کتاب با فراز‌هایی از وصیت‌نامه‌ شهید سرلشکر مصطفی پژوهنده آغاز می‌شود. بخشی که شهید به یکی از خواب‌های خود اشاره می‌کند: «شب‌ها خواب می‌بینم که تمام وسایل خود را جمع می‌کنم و به زیارت حج می‌روم و شما دوستان و هم‌رزمان مواظب منطقه هستید...»

سپس در بخش «در یک نگاه» شهید سرلشکر مصطفی پژوهنده، متولد 1337 در خرم‌ آباد و دارنده لیسانس علوم دفاعی معرفی می‌شود که فتح ارتفاعات استراتژیک شیاکو، چرمیان و تپه‌های گچی در نبردها از خدمات برجسته او محسوب می‌شود.

سرلشکر پژوهنده که به «خط شکن ذو‌الفقار» مشهور بود، در عملیات‌هایی از دفاع مقدس مانند ثامن‌الائمه(ع)، مطلع‌الفجر، فتح‌المبین، بیت‌المقدس، کربلا‌ی چهار و پنج به عنوان فرمانده دسته، فرمانده گروهان رزمی، فرمانده گروهان دانشجویی دانشگاه افسری امام علی(ع) و فرمانده گردان 183 تکاور لشکر 58 حضور داشت.

صادق‌نیا، سرگذشت مصطفی پژوهنده را از زاویه دید دانای کل و در هشت فصل روایت کرده است. وی به ایبنا گفت: کتاب «هفت» را در قالب رمان به نگارش درآورده‌ام و به این دلیل که راویان متعددی زندگی شهید را روایت کرده‌ا‌ند که هر یک فقط تا بخشی از داستان مخاطب را همراهی می‌کنند ترجیح دادم که از زاویه دید دانای کل این داستان روایت شود.

این نویسنده، شخصیتی جسور و بی‌باک از شهید پژوهنده به مخاطب نشان می‌دهد. فصل نخست، همچنین به روز‌های انقلاب و عضویت پژوهنده در «انجمن اسلامی» اشاره دارد.

از فصل دوم به بعد، رشادت‌های شهید، از زمانی که دانشجوی دانشکده افسری در سال 1359 بود بیان شده است. زمانی که نخستین حملات رژیم بعث عراق صورت گرفت و راهی جز اعزام نیرو‌های دانشکده افسری برای نجات خوزستان باقی نمانده بود.

صادق‌نیا شرح کوتاه و مناسبی بر نحوه اعزام دانشجویان افسری به خوزستان دارد. در بخشی از این فصل می‌خوانیم: «بچه‌ها در حیاط پادگان شب را صبح کرده بودند تا فردا که نیرو‌ها را قسمت کردند. مصطفی باید به آبادان می‌رفت. چشم از جاده بر نداشته بود. زن‌ها و مردهایی را می‌دید که زندگی‌شان را در بقچه و زنبیل‌های حصیری ریخته و سر به بیابان‌های اطراف آبادان و جاده‌ها گذاشته و به طرف ماهشهر سرازیر شده بودند.»

شخصیت‌ها و موضوع‌های بسیاری در کنار شهید پژوهنده به تصویر کشیده شده‌اند و می‌توان دامنه پژوهش‌های نگارنده را در قالب فصل‌های کتاب به خوبی مشاهده کرد. صادق‌نیا به ایبنا گفت که برای نگارش این کتاب بیش از هفتاد ساعت مصاحبه با دوستان، همرزمان، دانشجویان و خانواده شهید انجام شده است.

وی درباره دلایل پرداختنش به این شهید گفت: شهید پژوهنده عنوان‌های زیادی در جنگ تحمیلی داشت اما هیچ یک از این سِمَت‌ها سبب پرداختن به شخصیت او نبود. تنها به این دلیل که شخصیت نظامی‌گری «پژوهنده» بر بدنه فرماندهی ارتش اثرگذار بود به این شخصیت پرداخته‌ام.

صادق‌نیا همچنین درباره دلیل نامگذاری این کتاب با نام «هفت» توضیح داد: عدد هفت در زندگی این شهید و روایت‌های مختلفی که از زبان افراد مختلف از زندگی شهید پژوهنده شنیدم بسیار اثر گذار بود. این موضوع حتی از زبان هم‌بازی‌های دوران کودکی وی هم روایت شده بود. بنابراین نام کتاب را «هفت» گذاشتم.

رمان «هفت» را انتشارات سوره سبز با شمارگان چهار ‌هزار نسخه، در قطع رقعی، به بهای 78‌ هزار ریال و در 144 صفحه مصور به چاپ رسانده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها