به بهانه سالروز گام نهادن بشر روی کره ماه
سعید بختیاری: نشر دیجیتال، چاپ کتابهای نجوم را با تهدید مواجه کرده است
«این گامی کوچک برای یک انسان و جهشی بزرگ برای بشریت است» اینها جملاتی است که روز 21 جولای سال 1969، مصادف با 30 تیر 1348 توسط نیل آرمسترانگ به عنوان اولین انسانی که بر ماه گام گذاشت، گفته شد؛ گامی که بشر را به فراسوی آسمانی که از زمین میدید کشاند تا در کاوشی ژرف به کهکشانها بپردازد. در این مدت وجود فناوریهای جدید، روند آموزش نجوم را متحول کرده است، تحولی که سعید بختیاری، مدیرمسوول نشرموسسه جغرافیایی وکارتوگرافی گیتاشناسی آنرا آسیبی جدی برای نشرکتابهای نجوم میداند.-
بختیاری بااشاره به اینکه از نخستین چاپ فارسی «نجوم به زبان ساده» نزدیک به 25 سال میگذرد گفت: در این مدت استقبال از این کتاب آن را پانزده بار به زیر چاپ برده است.
وی گفت: سومین ویراست این کتاب پاسخی است به تحولات تندآهنگ در علم کهنسال نجوم.
به گفته وی در دو دهه اخیر فناوریهای جدید، روند پیشرفت نجوم را دوچندان کرده است. سیارههایی که به دورستارههای دیگر میگردند، سیاه چالههایی که دردل کهکشانها ستارههای دیگر را میبلعند و تلسکوپهای غولآسایی که در دوردستها عالم را میکاوند از عناوینی هستند که در این چند ساله بحثهای جدیدی را به این حوزه وارد کردهاند.
به گفته وی ویراست سوم این کتاب با تجدید نظر کامل در ویرایش قبلی، شرح یافتهها، نظریهها و ابزارهای جدید را به زبانی ساده و روشن دراختیار خواننده قرار میدهد. دراین ویراست، شش نقشه تفصیلی صورتهای فلکی و جدولهای مشخصات سیارات، ستارهها وکهکشانهای نزدیک، همه جدیدند و راهنمای مفیدی برای رصد گران پیگیر به حساب میآیند.
وی با اشاره به اینکه چاپ جديد كتاب «نجوم به زبان ساده» با تغييرات و دگرگونيهايي همراه بوده است گفت: تغییرات کتاب به زيبايي و جذابيت آن افزوده است. دکتر خواجه پور با گنجاندن جديدترين دستاوردهاي نجوم و اكتشافات جديدي كه در چاپهاي قبل در كتاب وجود نداشت، اين كتاب را به يكي از جامعترین منابع در زمينه نجوم مبدل ساخته است. کتاب با بیانی گویا به معرفی علم نجوم میپردازد و اطلاعات ارزشمندی را به مخاطبان ارایه میدهد.
وی ادامه داد: نجوم به زبان ساده یک کتاب مرجع نجومی است. این کتاب سطح وسیعی از اطلاعات نجومی را دراختیار مخاطب قرار میدهد. خواننده درنخستین فصلهای کتاب با صورتهای فلکی و ستارگان پرنورتر آشنا میشود و چشم با سیمای آسمان انس میگیرد و اگر علاقه و پشتکار داشته باشد میتواند با راهنمایی کتاب دوربین کوچکی بسازد و با آن آسمان را بکاود و ستارگان رنگارنگ دوتایی و چندتایی را رصد کند و سحابیها و خوشههای زیبای کروی را ببیند.
مدیرمسوول نشرموسسه جغرافیایی وکارتوگرافی گیتاشناسی درادامه به برخی دلایل افت فروش کتابهای حوزه نجوم اشاره کرد و گفت: طبق آمار در نمایشگاه کتاب امسال، ما با افت شدید متقاضیان کتب نجومی مواجه بودیم. یکی ازدلایل این امر افزایش قیمت اینگونه کتابها بود که به علت نوسانات اقتصادی کشور و تاثیرآن بر صنعت نشر، انتشار این کتابها با هزینه بالایی صورت گرفت و درنتیجه قیمت آنها هم افزایش یافت؛ به ویژه آنکه کتابهای نجومی اکثرا باید از کیفیت چاپ بالایی برخوردار باشند. اما از مهمترین علل افت تقاضا برای این کتابها حضورنرم افزارها و امکانات دیجیتالی است که نشر کتب نجوم را با تهدید مواجه کرده است.
مدیر مسوول نشر گیتاشناسی افزود: این مساله در کنار عدم اطلاعرسانی درست و وسیع درمورد علم نجوم باعث شده تا کتابهای این حوزه با افت شدیدی همراه شوند. البته هستند جوانانی که با وجود تمامی مشکلات عاشقانه به این علم روی می آورند و برای آموختن و پرداختن به آن وقت و هزینه میگذارند و خواستار کتابهای پرمحتوای این حوزه هستند ولی معضل اقبال نشدن از این کتابها موردی است که باید با تعمق بیشتری بررسی شود.
ویراست جدید «نجوم به زبان ساده » در620 صفحه و با شمارگان دو هزار و 500 نسخه به قیمت 25 هزار تومان توسط انتشارات موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی گیتاشناسی به بازارکتاب عرضه شده است.
نظر شما