شنبه ۱۶ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۱:۱۱
گلاب‌زاده، پیشینه تاریخ اقتصاد و تجارت کرمان را می‌نویسد

محمدعلی گلاب‌زاده در حال نگارش «تاریخ اقتصاد و تجارت کرمان از هفت‌هزار سال پیش از میلاد مسیح» بر اساس یافته‌های باستانشناسی است. این پژوهشگر پیش از این کتاب «پژوهشی در رویداد قتل مشتاق» را راهی بازار کتاب کرده بود.-

محمدعلی گلاب‌زاده به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، گفت: «تاریخ اقتصاد و تجارت کرمان از هفت‌هزار سال پیش از میلاد مسیح» را که براساس پژوهش‌های استادان و محققان دانشگاه هاروارد است، در دست تالیف دارم. این اطلاعات نتیجه یافته‌های آن‌ها از 40 اثر کشف شده در حفاری‌های باستانشناسی از تپه یحیی، تل ابلیس و جیرفت است.

این پژوهشگر تاریخ و فرهنگ افزود: مستنداتی که از این آثار و مناطق به‌دست آمده نشان می‌دهد که بازرگانان کرمان اشیایی می‌ساختند و برای تجارت به بین‌النهرین می‌بردند و آن چه نیاز بود از آن‌جا تهیه می‌کردند. یافته‌ها از قدمت هفت‌هزار سال پیش از میلاد مسیح نشان دارد. بنابراین تاریخ اقتصاد و تجارت در کرمان را در دوره‌های مختلف از پارینه‌سنگی، نوسنگی، عصر مفرغ، دوره‌های تاریخی تا اسلام و پس از آن در دوره‌های سلجوقیان، صفویه تا قاجار و پهلوی و پس از آن تا انقلاب اسلامی بررسی کرده‌ام.

وی ادامه داد: دو سال است که مشغول پژوهش برای «تاریخ اقتصاد و تجارت کرمان از هفت‌هزار سال پیش از میلاد مسیح» هستم و امیدوارم این کار تا اواسط سال آینده به پایان برسد و برآیند آن کتابی دو جلدی و حدودا 600 صفحه خواهد بود.

گلاب‌زاده درباره مجلدهای «مجموعه کتاب‌های کرمان‌شناسی» بیان کرد: جلد 28 از این مجموعه با عنوان «پژوهشی در رویداد قتل مشتاق» نیز منتشر شده است. «شکرالله مشتاق علیشاه کرمانی» (1262 ه.ق)، درویشی عارف‌مسلک بود که در 1205 ه.ق به کرمان آمد و در پی حوادثی سنگسار شد.

نویسنده کتاب «کرمان در آینه گردشگری» افزود: کتاب به شرح احوال مشتاق و چگونگی رخداد این حادثه و جست‌وجوی ریشه آن اختصاص دارد و با هدف بررسی گوشه‌ای از تاریخ کرمان، دفاع از مردم کرمان و رفع نسبت‌های ناروا به وی نوشته شده است. «پژوهشی در رویداد قتل مشتاق» در هشت فصل به موضوع‌هایی مانند «اوضاع و احوال کرمان در روزگار مشتاق»، «احوال و زندگی و سلوک مشتاق»، «خدمات مشتاق به موسیقی ایرانی»، «ماجرای سنگسار شدن وی» و «باورهای عمومی درباره مشتاق» پرداخته است.

این پژوهشگر فرهنگ ادامه داد: حادثه قتل مشتاق در سال 1206 ه.ق اتفاق افتاد. مشتاق، درویشی با آواز خوش بود که تار را به‌خوبی می‌نواخت و کشتی‌گیر نیز به‌شمار می‌رفت. وی زمانی که لطفعلی‌خان زند بدر کرمان بود از اصفهان به کرمان آمد. چهره مردمی این شخصیت باعث شد تا مریدان و علاقه‌مندانی داشته باشد و این امر سبب به‌وجود آمدن دشمنانی برای وی شد. روز 21 ماه رمضان، هنگامی‌که مشتاق برای نماز خواندن به مسجد رفت، ملاعبدالله بر منبر سخنرانی می‌کرد، می‌گوید این کافر آمد و افراد پای منبر، تصور می‌کنند که این دستور حکم سنگسار است و آن را اجرا می‌کنند.

مدیر انتشارات ولی با اشاره به این‌که بیش از 85 عنوان کتاب منبع برای نوشتن این کتاب استفاده شده است، گفت: علاوه‌بر افرادی که در آن دوره حضور داشتند، کتاب‌هایی که در سال‌های اوایل قتل مشتاق نوشته شده و نوشته‌های سنگ قبرها، همچنین دیگر تاریخ‌های کتبی یا شفاهی و آن‌چه امروز به‌عنوان اظهار نظرهای مردم کرمان در طول تاریخ بیان می‌شود از دیگر منابع کتاب به‌شمار می‌روند.

گلاب‌زاده با اشاره به سخنانی که مشتاق پیش از سنگسار به مردم می‌گوید، اظهار کرد: مشتاق هنگامی که مردم به وی سنگ می‌زندند، گفت، سنگ به من نزنید، من نگران چشم‌های شما هستم. سه سال پس از سنگسار مشتاق، آقامحمدخان قاجار در 1209 ه.ق به کرمان می‌آید و 20 هزار جفت چشم را از حدقه درمی‌آورد، این مساله از پیشگویی‌هایی است که مردم کرمان همچنان از آن یاد می‌کنند.

این نویسنده گفت: پیش از «پژوهشی در رویداد قتل مشتاق» نیز جلد 27 این مجموعه کتاب‌ها با نام «زن کرمانی، روشنای زندگانی» از سوی انتشارات ولی، موسسه فرهنگی کرمان‌شناسی‏‫ راهی بازار کتاب شده بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها