حسن ذوالفقاری، پژوهشگر و استاد دانشگاه گفت: انتظار میرود که نخستین اقدام موثر دولت جدید در عرصه فرهنگی حمایت جدی از ناشران و تجدید نظر در موضوع اقتصاد نشر باشد تا کتاب به سادگی در دست مخاطبان قرار گیرد و چرخ اقتصاد نشر بچرخد. معتقدم بهترین راه این است که بخش نظارتی به بخش مشاورهای تبدیل شود.-
وی توضیح داد: به دلیل شرایط حاکم و مشکلات اقتصادی مخاطبان هم رغبتی به خریدن کتاب نشان نمیدهند. اگر نگاهی به قیمت پشت جلد کتابها بیندازید خواهید دید که قیمت کتاب نسبت به سال گذشته دو برابر شده است و خانوادهها مجبورند کتاب را از سبد خرید خود حذف کنند.
این پژوهشگر گفت: اقتصاد نشر دچار ضعفی شده که دمیدن جان تازهای در آن را میطلبد. اغلب ناشران انتظار دارند که دولت جدید یارانههای کتاب و کاغذ را به آنها برگرداند، دولت کاغذ ارزان در اختیار ناشر قرار دهد و از سوی دیگر بن کتاب را به عنوان تسهیلاتی در اختیار مخاطبان قرار دهد. با این کار دانشجویان و دانشآموزان میتوانند به راحتی کتاب بخرند. این کار سبب میشود که بازار کتاب و کتابخوانی رونق بگیرد.
ذوالفقاری افزود: دولت میتواند بخشی از مالیاتهایی را که ناشران میپرداختند، به آنها ببخشد. این روزها گرچه ممیزی وجود دارد اما به معنای دقیق کلمه دولت نظارتی بر کتابها ندارد. منظورم از نظارت، نظارت بر قیمت کتابهاست. هر ناشر کتابش را با هر قیمتی که دوست دارد به چاپ میرساند و نهادی نیست که بر قیمت کتابها نظارت کند. بسیاری از ناشران از این بازار آشفته سوء استفاده میکنند و این کالای فرهنگی را با قیمتی بالاتر میفروشند.
این استاد دانشگاه افزود: شرایط فعلی ممیزی به گونهای است که نه میتوان آن را به ناشران و مؤلفان واگذار کرد و نه به نفع کتاب و کتابخوانی است که کاملاً در اختیار وزارت ارشاد باشد. اگر ممیزی به ناشران سپرده شود، ناشر با شک و تردید به هر کتابی نگاه میکند. ناشر دیگر مدام میترسد که قوه قضاییه مدعی و شاکی کتاب و کتابش خمیر شود و او ضرر کند. پس ناشر نمیتواند تمام و کمال همه کارها را در دست بگیرد. این کار هم برای ناشر وقتگیر است و هم برای وزارت ارشاد.
این استاد دانشگاه افزود: معتقدم بهترین راه این است که بخش نظارتی را به بخشهای مشاورهای تبدیل کند و نهادهای مشاورهای زیر نظر وزارت ارشاد تشکیل شوند و در بحث ممیزی به ناشر و نویسنده کمک کنند. نهادهای مشاورهای می تواند ساز و برگش مثل ادارهای چون پلیس+10 باشد. این شرکتهای مشاورهای میتوانند مهر تأییدشان همان مهر تأیید وزارت ارشاد باشد.
در بخش ممیزی دولت میتواند به جای سختگیریهای بی مورد بر مسایل فنی کتاب از جمله صحافی، کیفیت چاپ، حروفچینی و شیرازه کتاب نظارت داشته باشد. همچنین دولت میتواند برای صیانت از زبان فارسی از به کارگیری واژههای بیگانه در کتابها جلوگیری کند و اهمیت ویژهای به زبان بدهد.
حسن ذوالفقاری (متولد 1345 دامغان) داری مدرک دكترای زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران بوده و به عنوان مدرس و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس مشغول به كار است. اجرای طرح «دایرةالمعارف داستانهای فارسی» با همكاری محمد غلام و با سرپرستی تقی پورنامداریان برای معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نگارش «فرهنگ بزرگ ضربالمثلهای فارسی» در سه جلد از فعالیتها و تالیفات ذوالفقاری است. وی همچنین تالیف 25 عنوان كتاب درسی و 20 عنوان اثر پژوهشی را در كارنامه کاری خود ثبت کرده است.
نظر شما