شنبه ۱۶ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۲
معرفی مناطق زیبایی‌شناختی در «اطلس میراث زمین‌شناختی ایران»

کتاب «اطلس میراث زمین‌شناختی ایران» تالیف علیرضا امری‌کاظمی با معرفی بیش از 150 نقطه و منطقه برجسته زمین‌شناسی از دیدگاه زیبایی‌شناختی یا گردشگری، چشم‌اندازی از میراث زمین‌شناختی کشور را به تصویر می‌کشد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «اطلس میراث زمین‌شناختی ایران» دارای سه بخش کلی با عناوین «دیباچه»، «داده‌های پایه، تعاریف و مفاهیم» و «مجموعه تصاویر پدیده‌های زمین‌شناختی» است که هر بخش دربردارنده چندین فصل و زیرفصل است. 

در «دیباچه» کتاب توضیحاتی مختصر درباره کتاب، تصاویر و نگارنده آن آمده است. نویسنده در مقدمه کتاب درباره انگیزه تالیف کتاب می‌نویسد: «نگاه به زمین و پدیده‌های زمین‌شناختی تنها ویژه زمین‌شناس‌ها نیست. در سالیان درازی که به عکسبرداری از طبیعت پرداخته‌ام کوشش کردم دیگران را نیز با این نگاه ویژه آشنا سازم، نگاهی نوین به طبیعت و زمین. نگاهی که نه تنها زیبایی و چشمگیر بودن یک پدیده طبیعی را دربرمی‌گیرد بلکه داستان آن پدیده را نیز می‌کاود.» 

در بخش دوم کتاب، «جغرافیا و ویژگی‌های طبیعی ایران»، «مروری بر زمین‌شناسی و تکوین ساختاری ایران»، «ژئو سایت»، «ژئوپارک»، «معرفی و ثبت ژئوپارک‌ها»، «ژئوتوریسم (زمین گردشگری)»، «ابزارهای تفسیر در ژئوتوریسم»، «زیبایی‌شناسی و ابتکار در ژئوتوریسم»، «اسطوره‌ها و افسانه‌ها در ژئوتوریسم»، «مزیت‌ها و اثرهای مثبت ژئوتوریسم و ژئوپارک‌ها در جامعه»، «ژئوکانسرویشین (حفاظت و نگهداری میراث زمین‌شناختی)»، «تاریخچه ژئوتوریسم و ژئوپارک‌ها در ایران»، «مناطق پیشنهادی برای معرفی و ثبت ژئوپارک‌های جدید در ایران»، «ژئوپارک‌ قشم، نخستین ژئوپارک‌ ایران و خاورمیانه» و «گروه‌بندی عوارض، پدیده‌های زمین شناختی و ژئو سایت‌ها» در قالب فصل‌های جداگانه بررسی شده‌اند.

در این بخش آمده است: «ژئوتوریستها معمولا گردشگرانی قانع هستند که به دنبال هتل‌های لوکس و شرایط بسیار عالی خدماتی نیستند. آنها به راحتی در چادر و در شرایط ابتدایی زندگی می‌کنند، مسیرهای طولانی و سخت را پیمایش می‌کنند و بیشترین ارتباط و نزدیکی را با طبیعت می‌توانند داشته باشند. این یکی از  مزیت‌های ژئوتوریسم به شمار می‌رود و نشان می‌دهد که این‌گونه از گردشگری می‌تواند بسیار ارزان و در دسترس باشد.» 

بخش سوم کتاب «اطلس میراث زمین‌شناختی ایران» که به نمایش «مجموعه تصاویر پدیده‌های زمین‌شناختی ایران» اختصاص یافته است در هشت فصل با عناوین «پدیده‌های آذرین»، «پدیده‌های ساختمانی»، «پدیده‌های رسوبی»، «پدیده‌های زمین‌شناسی مهندسی»، «معدن‌کاری کهن»، «نمونه‌های زمین‌شناختی»، «چشم‌اندازهای زمین‌شناختی» و «پدیده‌های فرسایش» تهیه و تنظیم شده است. 

هر فصل دربردارنده مجموعه‌ای از تصاویر جذاب و دیدنی از نقاط مختلف ایران مانند، آتشفشان دماوند، دره شیروان، گنبدهای نمکی شمال بندر عباس، دریاچه زریوار، دریاچه کافتر، چشم‌اندازهای الموت، جنوب بجنورد، تنگ براق، دژ بابک، غار کوگان، دشت کارستی لاغرک و مارن چاه داشی است.

در اطلس میراث زمین‌شناختی ایران علاوه بر نقشه کروکی‌های کوچک مختص هر پدیده در بخش مورد نظر، یک برگ نقشه کامل ایران پیوست است که در مقیاس 1 به 4 میلیون، تمامی نقاط معرفی شده در کتاب را به صورت یک‌جا نمایش می‌دهد. 

چاپ نخست «اطلس میراث زمین‌شناختی ایران» در 496 صفحه با شمارگان سه هزار نسخه و بهای 130 هزار تومان در قطع رحلی بزرگ و با چاپ نفیس به همت سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور تهیه و از سوی نشر ماه و ما روانه منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها