به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، عیسی گل وردی، نگارنده این اثر با مدنظر قرار دادن بحثهای نظری نوین، شرایط تاریخی، جغرافیایی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی ایران را مبنای تحلیل مسایلی مانند وحدت، هویت ملی و مساله اقوام ایرانی قرار داده و چالشهای ناشی از انتشار تحلیلهای نامتناسب با واقعیت ایران را در زمینههای ملی و قومی مورد بررسی قرار میدهد.
این کتاب در برگیرنده شش فصل است. در نخستین فصل با عنوان «درآمدی بر مفاهیم حوزه مطالعات قومی» مباحث نظری و مفهومی ملت، ملیت، همبستگی ملی، امنیت، امنیت ملی، قومیت و ... مورد بررسی قرار گرفته است. فصل دوم با نام «تاریخ و تمدن ایران و قوم ایرانی» بر آن است تا جایگاه تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی ایران را در گستره زمانی و مکانی روشن کرده و نقش اقوام ایرانی را در آن مشخص کند. شکلگیری و تکامل زبان فارسی، جایگاه دین در تمدن ایران پیش و پس از اسلام و ویژگیهای اقوام آذری، کرد، بلوچ، ترکمن و عرب زبانهای خوزستان از دیگر موضوعات مطرح شده در این فصل است.
«ملیت و قومیت در خاورمیانه و جایگاه ویژه ملیت در ایران» عنوان سومین فصل این کتاب است که در یک چشمانداز مقایسهای اهمیت ویژگیهای زمانی و مکانی مسایل مهمی مانند هویت و ملیت را به بحث گذاشته است.
فصل چهارم کتاب نیز با عنوان «عوامل و زمینههای اصلی بروز چالش قومی در ایران» به طور خاص به پدیده چالشهای قومی در ایران میپردازد و زمینههای چنین چالشهایی را از مناظر مختلفی مانند جغرافیایی، ژئوپلینیک، محرومیت نسبی و نقش نخبگان سیاسی تجزیه و تحلیل میکند. در بخشی از این فصل کتاب میخوانیم: «بحرانهای قومی ارتباط مستقیمی با احساس محرومیت نسبی دارند، و بحرانهای قومی در ایران نیز از این قاعده کلی مستثنی نیستند. در فرآیند توسعه و نوسازی، با توجه به تغییر و تحولات سریع اقتصادی – اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، انجام مقایسهها شدید و بیشتر است. شاید به دلایلی بتوان ادعا کرد که احساس محرومیت نسبی محصول پروسه و دوران مدرنیزاسیون است.»
«فرصتها و زمینههای همگرایی ملی» محوریت فصل پنجم را تشکیل میدهد. آخرین فصل این اثر با عنوان «شرایط و موقعیت منطقهای و جهانی و تاثیر آن بر قومیتهای ایرانی» بر شرایط منطقهای و جهانی و تاثیر آن بر مساله قومیت در ایران متمرکز است.
نخستین چاپ کتاب «اقوام ایرانی و زمینههای همگرایی» با تهیهکنندگی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام از سوی موسسه انتشاراتی کمیل با شمارگان دو هزار نسخه در 394 صفحه و به بهای 50 هزار ریال منتشر شده است.
شنبه ۹ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۵:۲۰
نظر شما