به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از روابط عمومی موزه هنرهای معاصر تهران، ابراهیم جعفری از هنرمندان نقاش و از استادان دانشگاه درباره نمایشگاه مروری بر آثار جنبش سقاخانه در هنر معاصر ایران گفت: در واقع سقاخانه یک مکتبی که اعضا با فکر قبلی جمع شده و تصمیم به خلق اثر بگیرند، نیست.
وی افزود: این گروه نقاشانی بودند که به طرف درونگرایی حرکت کردند و دوست داشتند مقابل جریان پر هیاهوی هنر غرب کاری هنرمندانه و درونگرا انجام دهند. اعضای این گروه مانند شاعری که بیشتر به دیار و گذشته خود فکر میکند کارهایی را آغاز کردند و هرگز اسم «سقاخانه» را در نظر نداشتند.
این هنرمند در ادامه با اشاره به یکی از هنرمندان این جنبش گفت: زندهیاد منصور قندریز یکی از هنرمندان جنبش سقاخانه بود. او با توجه به اینکه در عنفوان جوانی از بین رفت در بسیاری از کارهایش اثری حتی از تقلید ظاهری فضاهای معماری و معماری داخلی مساجد دیده نمیشود، اما در درون کار او حسی از اصیل بودن وجود دارد.
جعفری در ادامه اظهار کرد: در حقیقت هنگام نام بردن از یک گروه هنری، ناچاریم همگی آنها را به یاد بیاوریم. این هنرمندان در حقیقت از طریق صنایع دستی به هنر اصیلشان رسیده و این صنایع را منبع الهام و گاه سرمشق خود قرار دادند. هنوز هم بعضی از هنرمندان مشهور و موفقی که در این نمایشگاه آثارشان در مجموعه سقاخانه قرار دارد از پذیرش این واقعیت اجتناب میکنند.
جعفری درباره نمایشگاه مکتب سقاخانه و نگاه هنری خود به این نمایشگاه افزود: در نگاه من سقاخانه تنها یک جریان بین افراد آن است، همبستگی و مشارکت هنری در یک دلی و یک زبانی نیست، زیرا کلمه مکتب و یا سبک معنی مشخصی دارد که برای دستاندر کاران هنر مشخص است.
وی در پایان گفت: سقاخانه به نظر من هنوز هم تنها جریان هنری است که جای حرکت داشته و قادر است نگاه جوانان را که متاسفانه امروز به طور عجیبی به خارج از مرزهاکشیده شده، به دنیای درون خود و الهام از گذشته راز آمیز و پر برکت ایرانی راهنمایی کند.
در نمایشگاه مروری برآثار جنبش سقاخانه در هنر معاصر ایران، 92 اثر از آثار هنرمندانی همچون ناصراویسی، صادق تبریزی، ژازه طباطبایی، فرامرز پیلارام، منصور قندریز، مسعود عربشاهی، پرویز تناولی و حسین زندهرودی به نمایش درآمده است.
همزمان با ایام برگزاری این نمایشگاه، کتاب مجموعه آثار به نمایش درآمده، از سوی موزه هنرهای معاصر تهران منتشر خواهد شد.
نمایشگاه «مروری بر آثار جنبش سقاخانه در هنر معاصر ایران» 29 مرداد در موزه هنرهای معاصر تهران، با دبیری مهدی حسینی، هنرمند نقاش و استاد دانشگاه و مترجم کتاب «نقاشی ایرانی» اثر شیلا کنبی، افتتاح شد.
این نمایشگاه تا 21 آبان (1392) همه روزه به جز جمعهها و ایام تعطیل از ساعت 10صبح تا 18 برقرار است.
جریان هنری سقاخانه در دهه 1340 شمسی در ایران شکل گرفت. برای نخستین بار کریم امامی، مترجم و منتقد فقید حوزه هنر و ادبیات و نویسنده کتاب «از پست و بلند ترجمه» در توصیف آثار حسین زندهرودی نام «سقاخانه» را به کار برد.
شنبه ۱۶ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۱:۱۶
نظر شما