به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از بی.بی.سی، برخی به این تصمیم خوشامد گفتهاند و برخی میگویند رمان نویسان آمریکایی بر این جایزه مسلط خواهند شد. این جایزه که تا پیش از این به نویسندگان بریتانیایی، ایرلندی و کشورهای مشترکالمنافع اهدا میشد، با تصمیم جدید هیات برگزاری این جایزه به روی همه نویسندگانی که اثرشان را به زبان انگلیسی نوشته باشند و در بریتانیا منتشر شده باشد، گشوده شد.
ای.اس بیات که زمانی به او عنوان ولینعمت دوستداران کتاب داده شده بود و در سال 1990 جایزه بوکر را تصاحب کرد، در سال 1974 نیز یکی از اعضای گروه داوری این رقابت بود.
خانم بیات نظرش را درباره تصمیم جدید کمیته بوکر چنین بیان میکند: به خاطر میآورم که برای داوری یک جایزه داستانی حضور داشتم و سازمان دهندگان این جایزه درگیر انتخاب تعداد واردشوندگان به این جایزه بودند، سرانجام غربالگرانی را انتخاب کردند تا تعداد راه یافتگان به این رقابت را به حدی برسانند که گروه داوری بتوانند از پس خواندن آنها برآیند.
اما بعد دوباره از تصمیمشان برگشتند و متوجه شدند برنده فردی نبود که توسط این غربالگران به رقابت راه یافته بود. به همین دلیل نگرانی من از این است که نتوان آثار خوب را وارد این رقابت کرد.
بیات اعتقاد دارد شمار افراد ورودی از بریتانیا، ایرلند، و کشورهای مشترک المنافع به حد کافی زیاد هست که بتواند موجب گیج شدن داوران شود و در انتشار فهرست اولیه خودش را نشان میدهد چون میتواند بر فروش و استقبال از یک اثر تاثیر زیادی به جای بگذارد.
او میگوید: بیش از همه از این نگران است که با فکر کردن به مقررات چگونگی ورود اثر به این رقابت، بوکر ممکن است هویت خودش را از دست بدهد. وی میگوید: من نمیتوانم وظیفهای را که بوکر تاکنون داشت زیر سوال ببرم چون بسیار هوشمندانه برنامهریزی شده بود.
ای.اس بیات بانوی 77 ساله ادبیات بریتانیا، که دارای لقب (CBE) نشان ارشد سلطنتی است، رمان نویس و شاعر بریتانیایی است. او در کنار جوایز متعددی که دریافت کرده، یک جایزه بوکر نیز در کارنامهاش دارد. روزنامه تایمز وی را در سال 2008 در فهرست یکی از 50 نویسنده بزرگ بریتانیا از سال 1945 تاکنون قرار داد.
خانم بیات دارای دکترای افتخاری از دانشگاه یورک، دانشگاه دورهام، دانشگاه ناتینگهام، دانشگاه لیورپول، دانشگاه پورتسموث و دانشگاه لندن و دانشگاه کمبریج است و جایزه مالاپارته ایتالیا را در سال 1995 و جایزه شکسپیر آلمان را در سال 2002 دریافت کرده است.
این نویسنده کهنه کار در سال 2009 برای رمان «کتاب کودکان» به فهرست نهایی بوکر راه یافت و برای همین کتاب جایزه جیمز تیت بلک 2010 را دریافت کرد.
شنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۶:۰۳
نظر شما