حسین هاجری در نشست خبری سازمان مطالعه و تدوین کتابهای علوم انسانی دانشگاهها (سمت) گفت: سازمان سمت در بخش تامین منابع کتب علوم انسانی دانشگاهها تنها یک ناشر نیست، بلکه وظیفه دارد این منابع درسی را تعریف و محتوا و ادبیات مناسب را برای آنها تعیین کند. سازمان سمت موسسهای پژوهشی و انتشارات آن حاصل این پژوهشهاست._
دکتر حسین هاجری، معاون پژوهشی سازمان سمت در این نشست، نیازسنجی، تدوین و انتشار کتاب و ارزشیابی و تجدیدنظر در کتابهای منتشره را سه وظیفه اصلی سازمان سمت بهویژه در معاونت آموزشی دانست و گفت: بخش سوم وظایف سمت که مربوط به بازنگری و تجدیدنظر در کتابهاست در دو سطح انجام میشود. سطح نخست که شامل بازنگری تمامی کتابهای سمت میشود و سطح دوم که مربوط به تجدیدنظر در حوزه تحولات سرفصلهای علوم انسانی است. پس از مشخص شدن تغییرات موردنیاز در سرفصلهای دروس و کتابهای درسی در شورای عالی هماهنگی و شورای برنامهریزی وزارت علوم، کار سمت آغاز میشود تا منابع موردنیاز را با توجه به سرفصلهای جدید تامین و تولید محتوا کند.
وی در ادامه افزود: سازمان سمت در کنار تامین کتابهای دانشگاهی، وظیفه دارد سرفصلهای جدید کتابهای علوم انسانی را در سطح دنیا بررسی و دریافت کرده و پس از بومیسازی این سر فصلها از آنها در موارد لزوم استفاده کند. در زمینه برخی علوم جدید از جمله علوم شناختی که کمتر در کشور ما مورد توجه قرار گرفتهاند نیاز به دریافت و واردات محتوا احساس میشود.
در ادامه این نشست دکتر محمدرضا سعیدی، معاونت اجرایی و پشتیبانی سازمان سمت با اشاره به مشکلات ناشی از رعایت نشدن قانون کپی رایت از سوی عدهای در کشور، اظهار کرد: متاسفانه افراد و گروههایی در کشور بهطور غیر قانونی اقدام به چاپ، انتشار یا تکثیر غیر مجاز کتاب میکنند که اینگونه کارها به صنعت نشر ضربه جدی وارد میکند و سبب تضعیف حقوق ناشر و مولف میشود.
وی در ادامه افزود: مبارزه با اینگونه اعمال خلاف عرف و قانون، یک همت ملی را میطلبد زیرا این مساله بزرگترین تهدید برای صنعت نشر در کشور است. در بیشتر کشورهای دنیا قانون کپی رایت رعایت میشود و تخلف از آن پیگرد جدی قانونی دارد اما متاسفانه ما در کشور تنها یک قانون حقوق مولفان و مصنفان را داریم که تنها محدود به چند سطر قانون است که خیلی از موارد در آن لحاظ نشده و کارایی چندانی ندارد. امیدواریم با کمک رسانهها و مراکز خبری، اطلاعرسانی لازم در این زمینه انجام و زمینههای فرهنگسازی فراهم شود.
در این نشست خبری همچنین دکتر محمدجواد ابوالقاسمی، معاون امور بینالملل سازمان سمت با تاکید بر اینکه برای رشد علمی باید دادو ستد علمی با دنیا داشته باشیم، بیان کرد: در حوزه تحول سرفصلهای علوم انسانی باید گفت که به غیر از چند رشته خاص همچون جامعهشناسی، مدیریت و روانشناسی دیگر بیشتر رشتهها داخلی و بومی هستند و نمیتوان بهخاطر چند رشته درهای مملکت را به روی علوم روز دنیا بست.
وی در پایان گفت: در بسیاری رشتهها نیاز است که از دانش غربی آن بهره گرفت و آنرا بومی ساخت و مطابق با معیارهای فرهنگی ایرانی و اسلامی از آن بهره جست. در شاخههایی از علوم نیز باید به خارج از مرزهای کشور صادرات دانش داشته باشیم. رویکرد کلی ما در سمت تعامل و داد و ستد علمی درست و اصولی با دنیاست زیرا علم محصولی متعلق به همه انسانیت است. برای تقویت بنیه علمی دانشجویان و ارتقای سطح علمی دانشگاهها باید در دنیا بگردیم و علوم مفید و جدید را وارد و بومیسازی کرد. برای گفتوگو با دانشمندان و نخبگان دنیا باید تبادل دانش صورت گیرد که اینکار از طریق تدوین و تالیف کتاب و محتوای مناسب امکانپذیر است.
نشست خبری سازمان مطالعه و تدوین کتابهای علوم انسانی دانشگاهها (سمت) از ساعت 10 و 30 دقیقه صبح امروز (دوشنبه یک مهرماه) در محل این سازمان واقع در بزرگراه جلال آل احمد، غرب پل یادگار امام (ره) برگزار شد.
نظر شما