دوشنبه ۸ مهر ۱۳۹۲ - ۱۲:۳۰
جغرافیای حاشیه‌نشینی پایتخت خواندنی شد

«بررسی سیر تحول اسکان غیر رسمی (با تاکید بر ایران)» نوشته پروانه شاه‌حسینی، عضو هیات علمی سازمان مطالعه و تدوین کتاب‌های علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت) منتشر شد. نویسنده در این کتاب، عوامل شکل‌گیری و توسعه اسکان غیر رسمی در حاشیه شهرهای بزرگ را شناسایی کرده است./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، پروانه شاه‌حسینی، نویسنده کتاب «بررسی سیر تحول اسکان غیر رسمی (با تاکید بر ایران)» با اشاره به رشد اسکان غیر رسمی در حاشیه شهرهای بزرگ و کوچک کشورهای در حال توسعه کوشیده عوامل بروز این پدیده را در شهر تهران بررسی و شناساسی کند. 

وی در مقدمه کتاب می‌نویسد:‌ «در شکل‌گیری و توسعه اسکان غیررسمی در جوامع در حال توسعه از جمله ایران عوامل مختلفی دخیل بوده‌اند؛ عواملی چون رشد جمعیت، ‌مسایل اقتصادی،‌ چارچوب‌های قانونی،‌ سیاست‌های مختلف ملی و منطقه‌ای و سوانح طبیعی چون زلزله، ‌سیل، خشکسالی و غیره.» 

نویسنده در ادامه بر اساس عوامل بروز پدیده اسکان غیر رسمی استدلال می‌‌آورد که متناسب با مجموعه عوامل مطرح شده این پدیده در داخل و خارج شهرهای بزرگ و حتی شهرهای متوسط کشور‌های در حال توسعه رشد می‌کند. 

مولف «بررسی سیر تحول اسکان غیر رسمی با تاکید بر ایران» شرایط اقتصادی را عامل اصلی شکل‌گیری اسکان غیررسمی در حاشیه شهر تهران دانسته و بررسی و شناخت روند توسعه آن‌ را در پیشگیری آن موثر ارزیابی می‌کند. 

نویسنده در بخشی از کتاب درباره وضع اسکان غیر رسمی در شهرستان‌های پایتخت وضع جغرافیای این منطقه را با استفاده از نقشه سال 58 شهر تهران تشریح می‌کند. این نقشه 13 شهرستان‌ پایتخت را با تفکیک جمعیت از سال 1279 تا 1385 نشان ‌می‌دهد. 

وی در بررسی ویژگی‌های اقتصادی اسکان غیر رسمی شهر تهران با تاکید بر تاثیرپذیری این فرافکنی جمعیتی از عوامل جغرافیایی می‌نویسد: «مراکز سکونتی واقع در امتداد محور‌های شرقی ـ غربی یعنی لواسانات تا کرج عمدتا ویژگی حومه‌نشینی،‌ و مراکز سکونتی واقع در امتداد جنوب شرقی و جنوب غربی عمدتا در تداخل با بافت مسکونی، ‌در مقیاس کوچک و در بخش غیر رسمی بودند.» 

نخستین فصل کتاب با عنوان «کلیات» با سه بخش به تعاریف و کلیات، ‌نظریه‌ها و دیدگاه‌ها و نمادها و نمودهای جهانی می‌پردازد. فصل دوم با عنوان «عوامل تکوینی و شکل‌دهنده اسکان غیر رسمی» با پنج بخش به موضوع‌هایی مانند افزایش شدید جمعیت، ‌الگو‌های توزیع سوانح طبیعی و انسانی و چارچوب‌های قانونی اشاره می‌کند. 

«فرآیند شکل‌گیری اسکان غیر رسمی» عنوان سومین فصل کتاب است. نویسنده در 6 بخش این فصل به چگونگی شکل‌گیری، ‌مراحل رشد،‌ ماهیت، کارکرد و ویژگی‌های حقوقی می‌پردازد. چهارمین فصل کتاب با عنوان «برنامه‌ها و راه‌حل‌های دولتی برای رفع مشکل کم درآمدها» شناخته می‌شود. این فصل، شامل دو بخش کلی برنامه‌های دولتی پیش از انقلاب و پس از انقلاب است.

«وضع اسکان غیر رسمی در منطقه شهری تهران» عنوان فصل پایانی کتاب است. از بخش‌های مختلف این فصل می‌توان به شهر تهران و نظام شبکه منطقه‌ای،‌ جایگاه ملی و منطقه‌ای شهر تهران، ‌ویژگی‌های جمعیتی و آینده اسکان غیر رسمی اشاره کرد.

چاپ نخست کتاب «بررسی سیر تحول اسکان غیر رسمی با تاکید بر ایران» به قلم پروانه شاه‌حسینی در 190 صفحه،‌ شمارگان یک‌هزار نسخه و ‌قیمت چهار هزار و 500 تومان به همت انتشارات سمت منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها