به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نرمش قهرمانانه اصطلاحی است که بعد از دیدار مقام معظم رهبری با فرماندهان سپاه در 26 شهریور ماه بر سر زبانها افتاد و اکنون روایت های مختلفی از آن بیان میشود. پیوند تعبیر مقام معظم رهبری با کتاب «صلح الحسن» نوشته «راضی آل یاسین» مشهورترین برداشت از این اصطلاح بود.
این کتاب با نام «صلح الحسن» نوشته «راضی آل یاسین» بود که نخستین بار در 30 سالگی (سال 1348) از سوی آیتالله العظمی سید علی خامنهای از عربی به فارسی ترجمه شد و دلیل این ارجاع و استناد، اين بود كه رهبري در این دیدار فرمودند: «من مخالف حرکتهای صحیح دیپلماسی نیستم. بنده معتقدم به آنچه سالها پیش، نرمش قهرمانانه نامگذاری شد.»
درباره ویژگیهای ترجمه این کتاب آمده است:« مترجم به سبب باورهای شیعی ترجیح داده عنوان کتاب را به «صلح امام حسن» ترجمه کند و ذیل آن نیز عبارت « پرشکوه ترین نرمش قهرمانانه تاریخ» را بیاورد. جالب اینکه متن ترجمه مفصلتر از اصل عربی است به این دلیل آن است که مترجم به دلیل ذوق ادبی و علاقه، از واژه های فاخر در زبانفارسی فارسی استفاده کرده است.»
کتاب «صلح الحسن» نوشته « راضی آل یاسین» پنج سال بعد از سوی (فخرالدین حجازی) ترجمه شد. اين كتاب که در سال1349 در كتابخانه ملى به ثبت رسيده است، روش صلح امام حسن(ع) را مورد بررسى قرار داده، از منابع تاريخى و حديثى استفاده كرده و عصر امام حسن(ع)، موقعيتسياسى، انگيزههاى تحقيق و شرايط صلح امام حسن(ع) و قيام امام حسين(ع) را مقایسه میکند.
از سوی دیگر برخی رسانهها نوشتند مقصود از این اصطلاح اشاره به سخنانی بود که سال 1375 رهبر انقلاب در دیدار با مسوولان وزارت امور خارجه و نمایندگان سیاسی جمهوری اسلامی بیان کردند که مضمون آن بدین شرح است: «بزرگترین اشتباه ملت و دولت اسلامى ايران اين است كه خداى نخواسته اين پشتوانه عظيم يعنى روحيه انقلابى را از دست بدهد زيرا جوشش و حضور انقلابى و تمسك به انديشههاى انقلابى است كه اين نظام را عظمت مىبخشد و قدرت مىدهد، احترام ديگران را بر مىانگيزد و راههاى ناهموار را بر روى ايران اسلامى هموار مىكند. نمايندگان سياسى جمهورى اسلامى ايران در جهان بايد تيزتر از شمشير، نرمتر از حرير و سختتر از سنگ و پولاد باشند. عرصه سياست خارجى ميدان نرمشهاى قهرمانانه است، اما نرمشى كه در برابر دشمن تيز باشد. بنا براين ديپلماتهاى ما بايد در مواضع اصولى خود مستحكم بايستند و استقامت و پايمردى حضرت امام خمينى (ره) را الگوى خود قرار دهند. كسانى كه امام را قبول دارند بايد شكر گزار او باشند و كسانى كه با انقلاب دشمنى مىورزند اما ايران را قبول دارند، بايد خاك پاى امام را توتياى چشمشان كنند و خود را وامدار او بدانند زيرا استقامت و پايمردى امام (ره) بود كه موجب شد كه ايران بماند و تجزيه نشود. مقابله با افزونخواهى و زيادهطلبى قدرتهای جهانى در عرصه سياست خارجى، لازمه حيات و عزت اسلامى ملت ايران است.»
مفهوم شناسی نرمش قهرمانانه این نکته را هویدا می کند که نرمش قهرمانانه نرمشی است که با دشمن شناسی دقیق و اصولی همراه باشد. برخی این مفهوم را مترادف صلح حدیبیه دانستند که بر اساس آن دستاوردهای صلح، بیشتر از جنگ محاسبه میشود. همان صلحی که پیامبر در سال شش هجری با قریش بست و مکه را فتح کرد اما هیچگاه پستهای حساس را به آنها واگذار نکرد.
در جبهه ای دیگر گروهی این مفهوم را مترادف صلح امام حسن میدانند اما نکته ظریف این است که آن چه امام حسن(ع) را وادار به مصامحه و امام حسین(ع) را وادار به قیام کرد، شناخت شرایط دقیق جامعه و دشمن شناسی و جامعه شناسی اجتماع آن روز بود.
آثاری که بعد از توصیه مقام معظم رهبری در صدر توجه قرار گرفتند
توصیههای رهبر معظم انقلاب و شخصیتهای تراز اول سیاسی کشور درباره مطالعه یک کتاب همیشه بازار نشر و فروش آن کتاب را دچار تغییر میکند و نشان میدهد آن کتاب با وجود مشغله رهبران و سیاستمداران کشوری، دارای محتوا و غنای مناسبی از نظر مضمون و موضوع بوده که مورد استقبال قرار گرفته است و این توجه در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران اوج میگیرد زیرا با بازدید مقام معظم رهبری از نمایشگاه کتاب و معرفی و تورق یکسری از آثار مکتوب، باعث رسانهای شدن و توجه بیشتر به آنها میشود.
گروهی از کتابهای چاپ شده در طول این سالها مورد توجه رهبری قرار گرفتند که در این مجال به ذکر تعدادی از آنها می پردازیم. آثاری مانند «لشگر خوبان» خاطرات مهدی قلی رضایی، به کوشش معصومه سپهری که از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شده است. آیت الله خامنه ای درباره این کتاب فرمودند: «این كتاب "لشكرخوبان" پر است از اعجاب و عظمت ناگفته رزمندگان غواص و اطلاعات عملیات جنگ. در ایامی كه این كتاب را میخواندم بارها و بارها متاثر شدم»
کتاب ديگر «خاطرات عزت شاهی» است که از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شد و تدوین آن به عهده محسن کاظمی بوده و در حال حاضر به چاپ بیستم رسیده است.
ایشان در دیدار با عزت الله مطهری تاکید کردند: «كتابهاي زیادی به دست من میرسد اما به دلیل مشغله، وقت مطالعه همه آنها را ندارم. کتابهايی هست که با چاپهای خوبی منتشر شده اما مطلب قابل توجهی ندارد، اما من علاوه بر مطالعه کامل این کتاب بخشهایی از آن را چند مرتبه مطالعه کرده ام». مقام معظم رهبری از این کتاب بسیار قدردانی کرده و این کتاب را به شهری تشبیه كردهاند که اکنون از زیر آوار بیرون آمده است.
رهبر معظم انقلاب در تاریخ 24 مرداد 1390 در دیدار جمعی از شعرا درباره مطالعه در ماه مبارک رمضان به یکی از کتاب های شهید مطهری اشاره کردند و فرمودند: «مطالعه کتاب "گفتارهاى معنوى" شهید مطهرى متناسب با ایام ماه رمضان است.» این کتاب از سوی انتشارات صدرا که نام آن را به «آزادی معنوی» تغییر داده تاکنون بیش از 50 بار تجدید چاپ شده است.
خواندن کتاب سه جلدی «نگاهی به تاریخ جهان» نوشته جواهر لعل نهرو از ديگر توصیه هاي مقام معظم رهبری بود که در دیدار ایشان با فرماندهان سپاه در26شهریور ماه مطرح شد و به همین دلیل خبر ساز شد. این کتاب به دلیل نگارش از سوی فردی انقلابی و ضد انگلیسی، از سوی رهبری به فرماندهان سپاه توصیه شد.
کتاب هایی که از سوی رهبری در نمایشگاه کتاب مورد استقبال گرفتند
«پایی که جا ماند»،«کالکهای خاکی» و «ضد» در بازديد مقام معظم رهبری از نمایشگاه بین المللی کتاب بیست و ششم مورد استقبال قرار گرفت.
کتاب «پایی که جاماند» شامل خاطرات جانباز بسیجی سید ناصر حسینیپور از دوران جنگ تحمیلی است.پیش از این تقریظ(مطلبی را در تمجید کتابی نوشتن) رهبر انقلاب بر این کتاب منتشر شده بود.
«کالکهای خاکی» نیز حاصل ده جلسه گفت وگو با سردار عزیز جعفری، فرمانده سپاه پاسداران است که همزمان با نمایشگاه کتاب از سوی انتشارات سوره مهر عرضه شد و «ضد» اثر فاضل نظری، از جمله کتابهایی بودند که در نمایشگاه کتاب بیست و ششم مورد توجه رهبری قرارگرفتند.»
چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۷
نظر شما