سه‌شنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۱
حدادعادل: مکتوبات مولانا کتاب درسی دانشگاهی شود

غلامعلی حدادعادل، رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در مراسم رونمایی از کتاب «احوال دل گداخته» شامل مکتوبات مولانا که با پژوهش و نگارش وی منتشر شده، گفت که به دلیل قابلیت‌های نثر مولانا و دانشی که در آن وجود دارد این کتاب می‌تواند از سوی نهادهای مربوط به عنوان کتاب درسیِ دانشگاهی معرفی شود.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم رونمایی از کتاب «احوال دل گداخته» پژوهش و نگارش غلامعلی حدادعادل، رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، روز گذشته 15 مهر با حضور محمدعلی موحد، محمدرضا ترکی، محمدعلی معلم دامغانی، توفیق سبحانی، حجت الاسلام و المسلمین سید طه مرقاتی و افتخار حسین عارف، رییس موسسه اکو در تالار شمس این موسسه برگزار شد. 

حدادعادل در این مراسم گفت: 20 سال پیش که مکتوبات توفیق سبحانی منتشر شد، ارزش ادبی این نثرها برای محققان بیش از پیش آشکار شد. نثر مولانا با دیگر شاعران و اندیشمندان آن عصر تفاوت بنیادین دارد. بسیاری از هم‌نسلان مولانا از نثر گلستان سعدی تقلید کرده‌اند، اما نثر مولانا این گونه نیست.

وی افزود: یکی از ویژگی‌های مهم نامه‌های مولانا در چندموضوعی بودن آن‌هاست و همین مساله باعث می‌شود تا هرکس با هر سطح فکری که دارد با این نامه‌ها مانوس شود. 

رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در ادامه با اشاره به این نکته که مولانا تنها سرمایه فرهنگی جهان اسلام و فارسی زبانان نیست، گفت: مولانا میراث فرهنگی و معنوی کل جهان است. او در مکتوبات خود با تمام وجوه شخصیتی خود از جمله انس با قرآن و ادبیات عرب، حضور دارد. در این بین برگردان مفاهیم موجود در این مکتوبات به زبان فارسی کار بسیار سخت و دشواری بود. امیدوارم  دانشجویان ضمن برقراری ارتباط با این برگردان، شیرینی نثر مولانا را با تمام وجود حس کنند. 

حدادعادل همچنین با اشاره به این نکته که مکتوبات مولانا باید در زمره کتاب‌های درسیِ دانشگاهی باشد، گفت: امیدوارم با این کتاب، جامعه ادبی کشور به ارزش نثر مولانا پی ببرد. من به پیشنهاد عروس فاضلم به مدت دو سال مکتوبات مولانا را برای جمعی از علاقه‌مندان و آشنایان تدریس کردم. در  تحقیقاتی که برای این تدریس انجام می‌دادم به این نتیجه رسیدم که باید این مکتوبات از سوی نهادهای مربوط به عنوان کتاب درسیِ دانشگاهی معرفی شود. 

حدادعادل در پایان از علی اصغر علمی، مدیر نشر سخن به دلیل انتشار خوب و مناسب این کتاب و همچنین قرار دادن آن در زمره کتاب‌های مجموعه «سلسله ادب فارسی» این نشر، تشکر کرد. 

حجت الاسلام و المسلمین سید طه مرقاتی، ریيس مركزتحقيق وتوسعه علوم انسانی نیز یکی دیگر از سخنرانان این مراسم رونمایی بود. او در بخشی از سخنان خود با تمجید از غلامعلی حدادعادل گفت: بسیاری اعتقاد دارند که چهره‌های فرهنگی، علمی و دانشگاهی مثل دکتر غلامعلی حدادعادل، باید تنها در دانشگاه‌ها فعالیت کنند، اما من با این نظر مخالفم. 

وی افزود: کارهای سیاسی حدادعادل باعث نشده که ایشان از حجم فعالیت‌های فرهنگی خود کم کنند، او در تمام اتفاق‌های فرهنگی اخیر حضوری فعال داشته است. 

مرقاتی در ادامه با اشاره به مفید بودن حضور حدادعادل در عرصه سیاست، گفت: حضور حدادعادل در حوزه سیاست باعث شده که کار اهالی فرهنگ نیز بهتر و مفیدتر از پیش جلو برود. این مساله ایشان را با چهره‌های علمی قدیمی چون خواجه نصیر که در حکومت‌ها حضور داشتند، قابل مقایسه کرده است. 

محمدرضا ترکی مدرس ادبیات و عضو هیات علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران نیز در این مراسم گفت: حدادعادل نزدیک به 20 سال است که بر آثار مولانا تحقیق و پژوهش می‌کند. به همین دلیل نیز توانسته است مقدمه مفصل و خواندنی بر کتاب «احوال دل گداخته» بنویسد. 

وی افزود: ترجمه ابیات عربی مولانا به شعر از ویژگی‌های مهم این کتاب است. به نظر من هم به دلیل ویژگی‌های مناسبی که این کتاب دارد، باید آن را به عنوان یک کتاب دانشگاهی به دانشجویان معرفی کرد. همچنین روش تصحیح متن دکتر حدادعادل نیز می‌تواند معیار تصحیح متون باشد و دیگر محققان و مصححان نیز از آن استفاده کنند. 

همچنین در این مراسم افتخار حسین عارف، رییس موسسه فرهنگی اکو دقایقی برای حاضران سخنرانی کرد. او گفت: کتاب «احوال دل گداخته» نشان دهنده تاریخ، فرهنگ و معنویت غنی کشورهای عضو اکو است. 

وی افزود: مولانا به عنوان یک شاعر و صوفی برجسته در جهان شناخته می‌شود و از این نظر مکتوبات و اشعارش از اهمیت خاصی برخوردار است. 

توفیق سبحانی، استاد دانشگاه و پژوهشگر آثار مولوی نیز در این مراسم ضمن سخنانی از حدادعادل به دلیل تصحیح خوب و مناسب مکتوبات مولانا و همچنین از علی اصغر علمی به دلیل انتشار مناسب کتاب، قدردانی و تشکر کرد و در ادامه نیز برخی اشکالات ویراستاری کتاب را به حدادعادل گفت. 

از نکات شایان توجه این مراسم سرودن شعری توسط معلم دامغانی، رییس فرهنگستان هنر، در وصف کتاب «احوال دل گداخته» بود. پس از قرائت این سروده از سوی شاعر، کتاب «احوال دل گداخته» پرده برداری شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها