پنجشنبه ۲ آبان ۱۳۹۲ - ۱۲:۳۰
روش‌های تحلیل جمعیت برنامه‌ریزی شهری را در کتاب بخوانید

کتاب «روش‌های تحلیل جمعیت در برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای» تالیف مشترک میرنجف موسوی و علی باقری‌کشکولی به تجزیه و تحلیل مسایل جمعیت و برنامه‌ریزی شهری، روستایی و منطقه‌ای می‌پردازد._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «روش‌های تحلیل جمعیت در برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای» تالیف مشترک دکتر میرنجف موسوی و علی باقری‌کشکولی از هفت فصل تشکیل شده است. «تعاریف و مفاهیم»، «تئوری‌ها و دیدگاه‌های جمعیت»، «ساختمان جنسی جمعیت»، «حرکات طبیعی جمعیت»، «حرکات مکانی جمعیت»، «جمعیت و شهر» و «مدل‌های پیش‌بینی جمعیت» عناوین فصل‌های این کتاب را تشکیل می‌دهند. 

کتاب در فصل نخست به کلیات، تعاریف و مفاهیم جمعیت، جمعیت‌شناسی، ماهیت و کاربرد آن در برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای اشاره می‌کند و در فصل بعدی به نظریه‌های جمعیت‌شناسی از دیدگاه ادیان و مکتب‌های مختلف چون اسلام، مالتوس، مارکس و انگلس می‌پردازد. در قسمتی از این فصل کتاب درباره طرفداران ثبات جمعیت می‌خوانیم: «از مشخصات بارز طرفداران جمعیت ثابت، محافظه‌کاری مفرط آن‌هاست. اینان در واقع به هیچ نوع تحول و حرکتی چه در جهت افزایش جمعیت و چه در جهت کاهش آن معتقد نیستند. به تعبیر یکی از مفسران، این‌ها از اندیشه سقراط مبنی بر اعتدال پیروی می‌کنند. به اعتقاد ایشان وقتی تعداد نفوس یک جامعه به حد کمال خود رسید دیگر هیچ‌گونه دلیل و موجبی برای تغییرات پیوسته آن وجود ندارد.»

در فصل سوم ساختمان جمعیت از نظر جنس و سن و شاخص‌های آن مورد بررسی قرار می‌گیرد. «ساختمان جنسی جمعیت»، «توزیع جنسی جمعیت»، «ساختمان سنی جمعیت» و «روش‌های ارزیابی گزارش سن و جنس» برخی از عناوین اصلی این فصل از کتاب است. 

در فصل بعدی کتاب، حرکات طبیعی جمعیت از قبیل باروری، زاد و ولد، مرگ‌ومیر و امید به زندگی بررسی می‌شود و در فصل پنجم به حرکات مکانی جمعیت یعنی مهاجرت از نظر مدل‌های آماری و مباحث نظری اشاره می‌کند. 

در بخشی از این فصل کتاب درباره تاریخچه پدیده مهاجرت آمده است: «تاریخچه پیدایش مهاجرت چندان روشن نیست. بشر در طول تاریخ همواره در حال حرکت و جابجایی بوده است. انسان اولیه به دلایل مختلف از جمله بهبود بخشیدن به وضعیت زندگی، حس تنوع‌طلبی، اجبار عوامل سیاسی، امنیت و غیره به تغییر محل سکونت خود می‌پرداخته است. بررسی تاریخی مهاجرت در کتاب‌های ترجمه شده اندلسی به وضوح به نخستین مهاجران اشاره دارد. در میان مهاجران به اندلس تعدادی از اصحاب و تابعین وجود داشتند که به هنگام فتح اندلس به این سرزمین آمده بودند و از طریق ایشان فرهنگ و اصول اسلامیه اندلس راه یافت.» 

کتاب در فصل ششم به موضوع جمعیت و شهر و طبقه‌بندی شهرها از نظر جمعیتی در شاخص‌هایی همچون، رتبه-اندازه و نخست‌شهر می‌پردازد و در نهایت در آخرین فصل، مدل‌های پیش‌بینی جمعیت را در قالب مدل‌های تجمعی و ترکیبی و کاربرد آن‌ها در برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای مورد بررسی قرار می‌دهد. 

چاپ نخست کتاب «روش‌های تحلیل جمعیت در برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای» تالیف مشترک میرنجف موسوی و علی باقری‌کشکولی در 319 صفحه، شمارگان یک‌هزار نسخه و بهای 16 هزار تومان از سوی انتشارات آراد کتاب منتشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها