سه‌شنبه ۷ آبان ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۴
ملکی: نوجوانان دغدغه تنهایی و عشق دارند

زیتا ملکی، شاعر برگزیده شعر نوجوان هفتمین دوره جایزه گام اول گفت: در بسیاری از کشورها ارتباط نوجوانان با شاعران حوزه نوجوان شناخته شده است. این شاعر جوان تاکید کرد که موضوعاتی مانند تنهایی، عشق و نگاه شهری در کارهایش وجود دارد و از نگاه روستایی خبری نیست.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، ملکی گفت: در ایران وقتی نوجوانی کتابخوان باشد و بخواهد شعر مطالعه کند آثار فروغ، سهراب سپهری، مشیری، نیما، اخوان و شاملو را می‌خواند و سراغی از شعرهای شاعران امثال مرا نمی‌گیرد؛ در صورتی که این شعرها برای نوجوان سروده نشده‌اند.

این شاعر ادامه داد: اطلاع دارم که در کشوری مثل ترکمنستان، نوجوانان شاعران نوجوان خود را می‌شناسند، اگر آن‌ها را در خیابان ببینند، چهره‌شان برایشان ناآشنا نیست. البته در ترکمنستان چنان که شنیده‌ام وزارت فرهنگ و هنر و وزارت آموزش و پرورش از شعر شاعران نوجوان به نحوی درست حمایت می‌کنند و سعی در شناساندن آثار آنان به بچه‌ها دارند.

سراینده مجموعه شعر «جنگ دختر دستکش پوش با سرما» که با تصویرگری مریم طباطبایی منتشر شده است، توضیح داد: شاعر و نویسنده باید مثل معلم باشند و ساعاتی از هفته پیش بچه‌ها و در کنار آن‌ها بروند و نوجوانان را با نوعی کارگاه ادبی آشنا کنند. خلاقیت بچه‌ها در چنین کلاس‌هایی است که رشد می‌کند و تخیل آن‌ها در چنین فضاهایی سربرمی‌کشد.

وی افزود: نویسنده و شاعر نوجوان مثل معلم است و مانند معلم هم باید در کنار بچه‌ها باشد. این روند به کتابخوانی درست و اصولی بچه‌ها کمک می‌کند و آن‌ها را با کتاب‌هایی که مختص خودشان است آشنا خواهد کرد.

ملکی درباره اثر خود توضیح داد: کتابم را به بسیاری ناشران سپردم، اما با این‌که ناشر تخصصی کتابم را نگرفت آن را با سرمایه‌ شخصی چاپ نکرده‌ام. ناشران وقتی کتاب مرا می‌خواندند، می‌گفتند که زبان شعر من برای نوجوانان نیست و اثرم برای آن‌ها مفهوم نخواهد بود. این در حالی است که اغلب این شعرها در نشریه دوچرخه به چاپ می‌رسید و از سوی نوجوانان بارها به عنوان «ماه‌ترین شعر ماه» انتخاب شد. این موضوع با حرف ناشران مغایرت داشت. سرانجام کتابم را به نشر قطره دادم که بخش نوجوان ندارد و پخشش در زمینه کودک و نوجوان هم خیلی ضعیف است به طوری که حتی در شهر کتاب مرکزی هم آن را ندیدم.

وی گفت: موضوعاتی مثل تنهایی، عشق و نگاه شهری در کارهایم وجود دارد؛ در صورتی که در کارهای خیلی‌ها هنوز نگاه روستایی دیده می‌شود. سعی داشتم از چیزی بنویسم که بچه‌ها امروز دغدغه خواندش را دارند. 

ملکی اضافه کرد: در کشورهای اروپایی مفاهیم را برای نوجوانان خیلی سخت و عریان نمی‌کنند؛ مثلاً اگر از جنگ برای آن‌ها حرف می‌زنند نکات و زوایای تیره‌اش را برای آنان ترسیم نمی‌کنند. اگر از تنهایی حرفی به میان می‌آید باید بدانیم که این تنهایی برای بچه‌ها با تنهایی برای بزرگسال تفاوت‌هایی دارد. تنهایی برای نوجوانان حساس‌تر و لطیف‌تر است. شاید نوجوان در مواردی این تنهایی را حتی دوست هم داشته باشد.

این شاعر ادامه داد: همین‌طور موضوع عشق برای نوجوان تفاوت‌هایی دارد و در عشق برای آن‌ها نگاه مادی وجود ندارد. نوجوان در مجموع نگاهش به دنیا ساده‌تر است. از سوی دیگر وقتی برای نوجوان می‌نویسی باید بدانی  کلماتی به کار نبری که خیلی کودکانه باشد چون شاید برای آنان برخورنده باشد، همچنین نباید از کلمات دشوار استفاده کرد. در یک کلام باید گفت که دغدغه‌های نوجوان با بزرگسالان فرق دارد.

زیتا ملکی متولد تهران است و مجموعه شعر «جنگ دختر دستکش پوش با سرما» را در سال 1391 از سوی نشر قطره منتشر کرد. 

وی همچنین دو کتاب در دست انتشار دارد. یکی مجموعه شعر «روزهای یکی خواستن هر چیز» که تا پایان امسال از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر می‌شود و دیگری مجموعه یادداشت‌های او با نام «بی‌پرانتز» که سال‌ها در ستون نشریه دوچرخه نوشته می‌شد. این کتاب نگاهی ادبی به موضوعات اجتماعی دارد. 


نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۰۵:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۲
    به خانم ملکی تبریک می گویم به خاطر لطافت و سادگی و زیبایی که در نوشته های ایشان موج می زند!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها