به بهانه سالگرد انتخاب نخستين رییس جمهوری سیاهپوست آمریکا
باراك اوباما پيش و پس از رياستجمهوري در كتابهايش چه نوشت؟
انتخاب باراک اوباما به عنوان نخستين رییسجمهوري رنگين پوست ایالات متحده آمریکا در 4( نوامبر 2008) رویداد تعیینکنندهای در تاریخ آمریکا بود. وي تاكنون مولف چندين كتاب بوده كه سه عنوان از آن در ايران به فارسي ترجمه شده است. اوباما با وجود آنكه در مناصب اجرايي و سياسي حضور داشت اما در كتابهايش از تبعيض نژادي در جامعه آمريكا سخن ميگفت و از آن رنج ميبرد.-
باراك اوباما تا پيش از كسب اين جايگاه مولف چندین کتاب بود كه با مطالعه آن ميتوان ديدگاههاي سياسي، اجتماعي و... وي را بازشناسي كرد.
از مهمترین کتابهای وی که در ایران هم مورد توجه زیادی قرار گرفته است، کتاب «جسارت امید» (به انگلیسی: The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream) است. این کتاب در باره اندیشههایی پیرامون بازپسگیری رویای آمریکایی، دومین کتاب نوشتهشده وی است. در این کتاب اوباما درباره بسیاری از موضوعاتی که بعدها جزیی از کارزار انتخاباتیاش در سال ۲۰۰۸ شدند به تفصیل سخن میگوید. وي اندکی کمتر از سه ماه پس از انتشار کتابش، در ۱۰ فوریه ۲۰۰۷ از آمادگیاش برای حضور در انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده خبر داد که در نهایت با پیروزی او به پایان رسید.
این کتاب را به نوعی مانیفست انتخاباتی اوباما میدانند که در آن ضمن نگاهی انتقادی به وضعیت موجود ـ دوران جورج دبلیو بوش ـ سیاستها و سمتوسوی برنامههای اقتصادی و اجتماعی خود را روشن کرده است و فرصتی است برای بازشناسی افکار، اندیشهها و شعارهای اوباما.
فصلهای نهگانه این کتاب عبارتاند از «جمهوریخواهان و دموکراتها»، «ارزشها»، «قانون اساسی ما»، «سیاست»، «فرصت»، «ایمان»، «نژاد»، «دنیای بیرون از مرزهای ما» و «خانواده». اوباما در این کتاب از ايرادها و نقصهای دولت جورج بوش و نظام سياسى وقت آمریکا سخن میگوید. او در اين کتاب از بوش انتقاد مىکند که چرا به جاى رسيدگى به مردم پاييندست جامعه، ميزان ماليات ثروتمندان و کسانى را که سالانه ميلياردها دلار درآمد دارند، کم کرده و ماليات طبقه محروم را افزايش داده است.
یکی دیگر از دغدغههای اوباما در این کتاب مساله انرژی است. اوباما وابستگی آمریکا به نفت را خطری جدی برای امنیت آمریکا میداند. وی خواهان در پیش گرفتن سیاستی میشود که در آن به ارزش انرژیهای جایگزین توجه بیشتری شود تا هم از نتایج زیستمحیطی سوختهای فسیلی اجتناب کنند و هم از وابستگی به حوزههای انرژی سایر کشورها به ویژه منقطه خاورمیانه رها شوند.
اوباما با رد این فرض که جامعه کنونی آمریکا اکنون به طور کامل جامعهای فرانژادی است، استدلال میکند که بنابر شواهد هنوز هم نابرابریهایی بین سفیدپوستان و رنگینپوستان وجود دارد. وی ارزشهای نژادی را در جامعه آمریکا مهم دانسته و میگوید با وجود پیشرفتهای صورتگرفته درچند دهه گذشته در مورد حقوق برابری سیاهان و لاتینتباران همچنان خلاهایی وجود دارد که باید پر شود. هنوز تعداد زیادی از سناتورها، سفید پوست هستند و اکثریت نمایندگان مجلس هم در دست سفیدپوستان است. بنابراین میتوان دید که در جامعه آمریکا، نژاد مساله مهم است که نمیتوان به سادگی آن را مسالهای حل شده دانست.
«جسارت امید» از استقبال مردمی بسیاری برخوردار بود و 30 هفته در فهرست پرفروشهای نیویورک تایمز بود. روزنامه شیکاگو تریبیون حتی استقبال بیسابقه از کتاب را علت تصمیم اوباما برای نامزدی خود برای ریاستجمهوری خواند. گری هارت، نامزد سابق ریاستجمهوری، کتاب را «پایاننامه» اوباما برای ریاستجمهوری آمریکا خواند. این کتاب تابه حال به زبانهای بسیاری از جمله ایتالیایی، اسپانیایی، آلمانی و فرانسوی منتشر شده است.
اوباما برای این کتاب نامزد دريافت جايزه بهترين نويسنده بود كه اين عنوان به آراويند آديگا نويسنده كتاب «ببر سفيد» رسيد.
کتاب «جسارت امید» با ترجمه افرادی مانند آرش عزیزی (انتشارات چشمه)، ابوالحسن تهامی (انتشارات نگاه) و حبیبالله فقیهینژاد(انتشارات آبارون) با عنوان «گستاخی امید» در ایران به فارسی و روانه بازار نشر شده است.
کتاب «رویاهای پدرم: داستانی درباره نژاد و میراث» (به انگلیسی: Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance) یکی دیگر از کتابهای وی است که به بیان خاطرات خود میپردازد.
اوباما «رویاهای پدرم» را در سال ۱۹۹۵ میلادی و پیش از اینکه به عنوان یک شخصیت سیاسی مطرح شود، نوشت و منتشر کرد اما ویرایش جدید آن در سال ۲۰۰۴ میلادی، با مقدمهای جدید به چاپ رسید. در آن زمان اوباما تلاش میکرد از سوی حزب دموکرات آمریکا به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری این کشور در سال ۲۰۰۸ انتخاب و معرفی شود.
وی در این کتاب زندگی خود را از آغاز تا زمانیکه به دانشکده حقوق دانشگاه هاروارد راه یافت شرح میدهد. اوباما همچنین در این کتاب به موضوعاتی چون نام اصلیاش «باراک حسین اوباما»، ماجراهایی را چون چگونگی آشنایی مادر آمریکایی با پدر کنیاییاش و جدایی آنها در زمانیکه او چهار ساله بود و پشت سر گذاشتن نوجوانی بدون حضور پدر در خانه شرح میدهد.
این کتاب همانطور که زندگی اوباما را منعکس میکند، تجربه شخصی وی از نژاد در آمریکا را نیز بیان میکند و بعد از انتخاب وی به عنوان نخستین رییسجمهوري سیاهپوست آمریکا در سایت کتابفروشی آمازون در بین 25 کتاب پرفروش جهان قرار گرفته است.
کتاب «رویاهای پدرم» از سوی مترجمان زیادی از جمله ریتو بحری (انتشارات در دانش بهمن)، منصوره حکمی(انتشارات قلم)، منیژه شیخجوادی(انتشارات سیته)، علیمراد کاکایی دهکردی(انتشارات آزادمهر) و ... به فارسی ترجمه است.
یکی دیگر از کتابهای رییس جمهوري آمریکا، کتابی است که در فارسی با عنوان «تغییر» ترجمه شده است. کتاب «تغییر» ( به انگلیسی: Change we can believe in Barack Obama's plan to renew America's promise) کتابی است که در آن اوباما به مسایلی مانند تشریح طرح خود برای ایجاد تغییر سیاسی در رویداد انتخابات خود، بررسی استراتژیهای خود برای احیای اقتصاد، ایجاد یک آینده اقتصادی جدید، تشریح دیدگاه خود برای آمریکا و حرکت این کشور به جلو و اصلاح سیاستهایی مانند دستیابی به استقلال انرژی، تقویت طبقه متوسط، مراقبتهای بهداشتی مقرون به صرفه، حفظ آمریکایی امن در جهان و مسایل مختلف دیگری میپردازد. به طور کلی، نویسنده در این کتاب سعی در اصلاح سیاستهای شکست خورده واشنگتن با شعار تغییر است.
این کتاب با ترجمه عظیم فضلیپور از سوی انتشارات طرح نو به فارسی ترجمه شده است.
از سوي ديگر کتابهایی در مورد باراک اوباما به فارسی نوشته یا ترجمه شدهاند، كه از آن ها میتوان به کتابهایی مانند «اوباما: نژاد، از میراث تا قدرت» از فاطمه سمواتی، «اوباما : وعدهی تغییر» از تامسون، سارا ال. با ترجمه امیرشهریار امینیان، «باراک اوباما تروریستی در افغانستان» از اسلام کریمی، «تحلیلی بر گفتمان هیات حاکمه جدید آمریکا» از محمد تولایی، «کالبدشکافی ساختار سیاسی ایالات متحده آمریکا» از روحالله قادریکنگاوری، «کشور اوباما: سیاستهای چپگرایانه و تفکر شخصیتی» از جرومیآر. کورسی با ترجمه علی روحانیسراجی اشاره کرد.
نظر شما