به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در ابتدای این مراسم حجتالاسلام والمسلمین رضا غلامی، رییس مرکز پژوهشهای علوم انسانیِ اسلامی صدرا گفت: پیشرفتهای کشور در سالهای اخیر که ثمره اعتماد به نفس ملی و باور به پیشرفت درونزاست، قابل انکار نیست. کشور ما به یمن انقلاب اسلامی سالهاست که در مسیر پیشرفت جهشی قرار گرفته است. این پیشرفت آنقدر واضح است که حتی دشمنان نظام هم توان انکار آن را ندارند.
وی ادامه داد: اکنون بسیاری از مراکز جهانیِ رتبه گذاری علمی، با شاخصهای متنوع که شاید عدد آنها به بیش از 50 شاخص مهم برسد، رشد جهشی ایران را در عرصه علمی و فناوری تایید میکنند.
غلامی با بیان اینکه «به نظر میرسد اصل طرح موضوع دستیابی به الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت در سالهای گذشته، نشانگر بلوغ ملت ایران است» اضافه کرد: در گذشته ما اغلب از غربیها تقلید میکردیم و اینگونه به ما القاء کرده بودند که چارهای جز تقلید از غرب نداریم اما رشد فکری جامعه علمی کشور و روشن شدن تدریجی خیلی از واقعیتها درباره سُستی الگوهای توسعه غربی، ملت ما را به این حقیقت رساند که برای پیشرفت حقیقی و سعادتآور، نیازمند یک الگوی اختصاصی است که در عین بهرهگیری هوشمندانه از تجارب دنیا، نعمت اسلام را به صحنه مدیریت کشور بیاورد و ما را متناسب با اقتضائات بومی به پیشرفت همه جانبه و پایدار برساند.
رییس مرکز پژوهشهای علوم انسانیِ اسلامی صدرا گفت: اگر در گذشته مجبور بودیم برای اثبات ناکارآمدی الگوهای توسعه غربی به دنبال شواهد گویا بگردیم، امروز با اتفاقاتی که در غرب به ویژه ایالات متحده افتاده و چهار- پنج سالی است سیستم اقتصاد سرمایهداری در این کشورها در حال منهدم کردن زندگی مردم است، اثبات ناکارآمدی الگوهای توسعه مبتنی بر جهان بینی الحادی و به تبع آن نظام سرمایهداری چندان هم دشوار نیست.
غلامی با بیان اینکه «شکی نیست که برای پیشرفت کشور به ثروت نیاز داریم» افزود: باید زمینه افزایش ثروت ملی را از طریق رونق اقتصادی فراهم کنیم اما باید توجه داشت که خلاصه کردن پیشرفت به ثروتاندوزی و قربانی کردن ابعاد فرهنگی و اجتماعی کشور به پای ثروت، مردم ما را از دستیابی به سعادت حقیقی محروم میکند.
وی اظهار کرد: باید توجه داشت که تمرکز بر روی کسب ثروت زمانی به حال مردم مفید است که اولاً این ثروت با روش معقول و عادلانه کسب شده باشد و ثانیاً در جهت درستی هزینه شود، در غیر این صورت همین ثروت با همه جذابیتهایی که دارد، بستر انحطاط ملت ما را فراهم خواهد کرد.
رییس مرکز پژوهشهای علوم انسانیِ اسلامی صدرا در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه «از نظر ما دستیابی به الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، رمز خوشبختی مردم ایران است» گفت: ما باید در کنار انتخاب گزینشی و عاقلانه تجارب دنیا، روی تواناییهای فکری و عملی خودمان تکیه کنیم و با یک طراحی و برنامهریزی صحیح و دراز مدت، کشور را به مراحل عالی پیشرفت برسانیم.
غلامی گفت: مهمترین کار در کنار حفاظت از گفتمان الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، ایجاد جریان نظریهپردازی صحیح برای پاسخگویی به صدها نیاز تئوریک در فرایند دستیابی به الگوست و این کار با موضوع تحول بنیادین در علوم انسانی پیوند خورده است. به نظر من، با همین دارایی خوبی که در زمینه علوم انسانیِ اسلامی داریم، میتوانیم جریان نظریهپردازی را به راه بیندازیم.
وی با اشاره به مجلداتی که در این مراسم رونمایی شدند اظهار کرد: مقالاتی که امروز در شش مجلد با همت سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شدند، حاصل نخستین همایش ملی الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت در اردیبهشت سال 1389 هستند. این همایش نخستین کار علمی با سبک جهادی و تعاملی بود که در کشور برگزار شد و امروز مقالات آن پس از چند نوبت تصحیح و ویرایش، تقدیم علاقهمندان میشود.
وی همچنین از چاپ قریبالوقوع مقالات دومین همایش ملی الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت با موضوع محوری «عدالت» خبر داد و گفت: این مجموعه شروع کننده این مبحث مهم، عمیق و دامنهدار محسوب میشود و میتواند برای پژوهشگران این عرصه منبع خوب و قابل استفادهای به حساب آید.
عطاءالله رفیعی آتانی، دبیر علمی این همایش نیز در بخش دیگری از این مراسم طی سخنانی درباره این مجموعه مقالات گفت: این مجموعه مقالات حاصل تلاش مراکز حوزوی و دانشگاهی متعددی در کشور است و تجربه کمنظیری از یک کار علمی جمعی در کشور محسوب میشود که چنین تجربهای پیش از برگزاری این همایش در کشور وجود نداشت و ما چنین همکاری را در حوزه علوم انسانی سراغ نداشتیم.
وی با اشاره به محتوای مقالات گردآوری شده در این مجموعه اضافه کرد: ما در دوره جدیدی از خلق معارف اسلامی قرار داریم و پیش از سال 1340 ما حتی کتابهای معارف اسلامی کاملی به زبان فارسی نداشتیم و اغلب کتابها به زبان عربی بودند اما پس از آن، نسل جدیدی از متفکران اسلامی مجموعهای از معارف اسلامی را ناظر به این روزگار و همزمان با انقلاب اسلامی خلق کردند که در صدر آنها شهید مطهری قرار دارد.
دبیر علمی همایش الگوی «اسلامی ایرانی پیشرفت» همچنین گفت: امروز ما در حال برداشتن گام جدیدی در حوزه تولید مبانی اندیشه اسلامی هستیم و پژوهشگران ما با رهنمودها و رهبریهای فکری رهبر معظم انقلاب اسلامی ذخیره عظیمی از دانش معارف اسلامی جدید را تولید میکنند و معارف تولید شده جلوتر از مجموعه پیشین خود قرار دارند و ما به این تولید علم افتخار میکنیم.
وی این شش جلد کتاب را مشتمل بر پنج حوزه روششناسی و مبانی، نقد الگوهای غربی توسعه، ابعاد توسعه، راهبردهای بنیادی اثرگذار و برخی مطالعات کاربردی دانست و گفت: برای گردآوری مقالات یک چارچوب کلی تدوین کردیم اما وقتی مقالات به دستمان رسید، متوجه شدیم که در این پنج دسته نیز قابل دستهبندیاند. هرچند انتشار این چند مجموعه مقداری طول کشید و به حدی با فضای تازگی گفتمانیاش فاصله گرفت اما باز هم ما انتشار این مجموعه را به عنوان یک عنایت الهی تلقی میکنیم و از خدا میخواهیم که با توفیقات خود، این فاصله را جبران کند.
وی در پایان سخنانش از تمام کسانی که مسوولیت رسمی تبیین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را برعهده گرفتهاند، خواست این مجموعه را از خودشان بدانند و با حمایت از این مجموعه به عنوان نخستین گام برای پیشبرد یک روند همافزا کمک کنند تا شاهد فضای جدید علمی و فرهنگی در کشور باشیم.
مجموعه شش جلدی کتاب مقالات نخستین همایش ملی الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت در 3500 صفحه دربرگرینده 87 مقاله است که در شمارگان 1000 نسخه به قیمت 105 هزار تومان با همکاری معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شده است. در پایان این مراسم از این مجموعه شش جلدی رونمایی شد.
سهشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۲ - ۱۸:۱۴
نظر شما