هرمز علیپور گفت: اگر بخواهیم با موضوع شعر آیینی و نوحهسراییها فرمایشی برخورد کنیم کار اشتباهی کردهایم، چون چنین کارهایی نتیجه عکس میدهد. نیازی نیست که موضوعاتی که در ضمیر ماست، دچار دخل و تصرف شوند.-
وی توضیح داد: اگر بخواهیم شعر عاشورایی و نوحهها را به روز کنیم مثل این میماند که بگوییم باید خندیدن، گریستن و اندوه آدمها را بهروز کرد! معتقدم در احساسات مردم نمیتوان دخل و تصرفی کرد. نوحهها و شعرهای عاشورایی باید تأثیرگذار باشند و اندوه را در قلب مخاطبان خود بنشانند.
شاعر مجموعه شعر «به حکمت مخروبه» تاکید کرد:بعضی موضوعات ادبی باید به همان گونه بدوی خود عرضه شوند و به گمانم شعر عاشورایی از این موارد است.
این شاعر افزود: در شعر عاشورایی باید شاعر با خود روراست باشد. افسانه و اسطوره، غلو و اغراق را میپذیرد، اما وقتی از واقعه عاشورا صحبت میکنیم، میبینیم که این واقعه آنقدر عظیم است که نیازی به مبالغه ندارد. لازم نیست رنگ و بوی دیگری به حماسه عاشورا ببخشیم. حماسه عاشورا به خودی خود حسی قدرتمند به وجود میآورد و این مساله نشان از بالا بودن جایگاه آن دارد.
شاعر مجموعه شعر «الواح شفاهی» یادآور شد: در زمینه اسطورهها میتوان از مبالغه استفاده کرد، اما امام حسین(ع) نیازی به مبالغه ندارد.
علیپور گفت: کلیشه پردازی را هم میتوان در این زمینه کنترل کرد. البته در زمانی که ما سن و سالی نداشتیم، شعرهای عاشورایی برایمان قابل فهم و درک نبود. یادم است نوحهخوانها فقط به قافیه توجه میکردند. ما هم با همان شعرها اندوهگین میشدیم. به گمانم شعرهای عاشورایی و نوحهها نسبت به قبل از انقلاب و زمان کودکی ما سادهتر شدهاند.
وی گفت: تأسیس انجمنی که بر شعر آیینی نظارت داشته باشد، سودمند خواهد بود. باید خطوطی برای شعر عاشورایی تعیین کرد تا صرفاً مسایل قلبی و باطنی را مد نظر قرار دهند. موضوعات دینی، مذهبی و آیینی ما آن قدر ظرفیت دارند که هر شاعری میتواند در این زمینه طبع آزمایی کند. سرودن شعر با مضامین دینی و حسینی میتواند به هر شاعری انگیزه دهد. این کار میتواند به مراتب سادهتر از ممیزی کتاب باشد و در عین حال نه تنها ضربهای به فرهنگ ما نمیزند، بلکه در بهتر شدن کیفیت شعرها نقش خواهد داشت.
از هرمز علیپور کتابهای متعددی چون سببابه، سپیدی جهان، کودک و کبوتر، نرگس فردا، الواح شفاهی، اوراق لاژورد، علف یونان به لغت عذرا، دفتر شطرنجی، فاخته هیمالیا، ریحان آلفابت و گیاه کهکشان به چاپ رسیده است.
تازهترین مجموعه شعر وی با نام «به حکمت مخروبه» امسال(1392) از سوی نشر نگاه منتشر شد.
نظر شما