سه‌شنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۴
نقد منابع تاریخی و تحلیلی نویسندگان چپ درباره تئاتر ایران

نهمین جلد از مجموعه «تئاتر ایران در گذر زمان» با پژوهش و نگارش غلامحسین دولت‌آبادی و اعظم کیان‌افراز منتشر می‌شود. در این کتاب با نگاهی به تجربه‌های تئاتری داریوش اسدزاده به تئاتر ایران در دهه‌های 20 و 30 به نقد کتاب‌های تاریخی و تحلیلی نویسندگان و محققان متمایل به حزب توده ‌پرداخته شده است.-

دولت‌آبادی به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: هم‌اکنون همراه با اعظم کیان‌افراز، محقق و مدیر نشر افراز، جلد دیگری از مجموعه «تئاتر ایران در گذر زمان» را که به داریوش اسدزاده اختصاص دارد، آماده انتشار می‌کنیم. از خلال این موضوع اصلی، به تاریخ دهه 20 و 30 تئاتر ایران نیز پرداخته می‌شود. فعالیت تماشاخانه‌ تهران، نخستین تئاتر دایمی تهران با تاسیس سیدعلیخان نصر و تئاتر دهقان نیز یکی از مباحث مهمی است که در این کتاب برای نخستین بار مطرح می‌شود. 

وی افزود: در این کتاب ما برای نخستین بار در ایران به وضوح مطرح خواهیم کرد که تاکنون تاریخ تئاتر ایران را محققان و یا نویسندگانی با گرایش‌های حزبی چپ نوشته‌اند و بر این اساس تئاتر ایران از زمان شکل‌گیری را سراسر متعلق به جریانی که پشت آن حزب توده بوده، دانسته‌اند که در واقع این‌ یک دروغ بزرگ تاریخی است. 

دولت‌آبادی در ادامه با ضعیف خواندن متون تاریخی و تحلیلی نویسندگان طرفدار حزب توده درباره تئاتر ایران، گفت: عمده کتاب‌ها و مقاله‌هایی که درباره تئاتر معاصر ایران نوشته شده از جمله کتاب مغشوش و پر از اشتباه و تحریف مصطفی اسکویی با عنوان «پژوهشی در تاریخ تئاتر ایران» با نگاه ستایش‌گونه از عبدالحسین نوشین است. هدف ما این است که نادرست بودن این جریان را ثابت کرده و هنرمندانی را که پیش از شکل‌گیری حزب توده و عبدالحسین نوشین در ایران کار تئاتر کرده‌اند، به مخاطبان معرفی کنیم. 

این نمایشنامه‌نویس و مترجم در ادامه به دیگر کتاب‌هایی که در دست تالیف دارد، اشاره کرد: کتاب دیگری را همراه با ناصر حبیبیان تالیف می‌کنیم که درباره چهار استاد تئاتر آمریکایی با نام‌های دیویدسن، کویین‌بی، بلچر و هیدن گری است که به ایران آمدند. این پژوهش در اصل جریان‌های تئاتری ایران در فاصله سال‌های 1334 تا 1342 را دربر می‌گیرد. 

دولت‌آبادی در پایان گفت: همچنین نمایشنامه «باغ آلبالو» دیوید ممت را نیز همراه با انسیه رحمتی ترجمه کردم که در نوبت انتشار قرار دارد. تمام این کتاب‌ها از سوی نشر افراز در دسترس مخاطبان قرار خواهد گرفت. 

غلامحسین دولت‌آبادی فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد تئاتر از دانشگاه تهران است و هم‌اکنون در دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز تدریس می‌کند. 

«غریبه‌ای در تئاتر ایران؛ زندگی و آثار مایل بکتاش»، «میراث صحنه؛ زندگی تئاتری جمشید لایق»، «ستیغی در مه؛ زندگی هنری و ادبی دکتر حسن ره‌آورد» و نمایشنامه «گام زدن بر یخ‌های نازک» مشترک با آراز بارسقیان، از کتاب‌های تالیفی منتشر شده غلامحسین دولت‌آبادی است. 

دولت‌آبادی همچنین ترجمه‌های «تحلیل متون نمایشی» میشل پرونه، «نمایش اسپانیایی» یاسمینا رضا، «پرتره دورا» ال سیکسو، «دشمن مردم» آرتور میلر و چند متن دیگر را نیز در کارنامه کاری خود دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها