موسوی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: کتابداران بعد از 30 سال سابقه فعالیت در کتابخانهها بازنشسته میشوند اما به دلیل علاقهام، بعد از هماهنگی مدیر کل کتابخانههای استان با دبیر کل اکنون به عنوان نیروی قراردادی در کتابخانه ملاصدرای شهر فرخ شهر شهرستان شهرکرد استان چهامحال و بختیاری فعالیت دارم.
وی با بیان اینکه به عنوان نیروی مامور به خدمت از سوی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان چهارمحال و بختیاری به کتابخانه اعزام شدهاست، اظهار کرد: در طول این سالها، چهار سال در کتابخانه مولوی شهرکرد و سپس در کتابخانه ملاصدرای فرخشهر شهرستان شهرکرد مشغول به فعالیت شدم و اکنون نیروی قراردادی این کتابخانه هستم.
کتابدار پیشکسوت کتابخانه ملاصدرای شهرستان شهرکرد استان چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه این کتابخانه سال 1390 به عنوان کتابخانه برتر فرهنگی در سطح کشور انتخاب شد، عنوان کرد: همچنین سال گذشته این کتابخانه بهعنوان مرکز فرهنگی نمونه کشوری در هفته کتاب معرفی شد که نشان دهنده تحرک فرهنگی این کتابخانه در سطح استان و کشور است.
وی درباره ویژگیهایی که یک کتابدار در برخورد با مخاطب باید داشته باشد، اظهار کرد: کتابداران در درجه نخست باید عاشق کار خود باشند، زیرا علاقه باعث ایجاد انگیزه و بروز خلاقیت در هر فعالیتی میشود. متولیان کتابخانهها باید مخاطب را جذب کنند و بهترین شیوه برای ایجاد رغبت در میان مراجعان کتابخانهها؛ برقراری تعامل سازنده با خانوادههای آنهاست.
موسوی با تاکید بر اینکه ارتباط با خانوادههای اعضای کتابخانههای عمومی باعث میشود فرزندان در خانواده با تشویق والدین و مشورت با کتابداران آثار متناسب با نیاز و سن خود را مطالعه کنند، اظهار کرد: شناخت روحیه اعضای کتابخانهها از طریق والدین و خانواده نقش مهمی در عادت و تشویق به کتابخوانی در کودکان و نوجوانان دارد.
این کتابدار پیشکسوت با بیان اینکه حضور در جلسه اولیا و مربیان مدارس بهترین فرصت برای ایجاد تعامل با دانش آموزان و والدین آنهاست، عنوان کرد: جذب دانش آموزان به کتابخوانی از طریق آشنایی و انس والدین با کتاب امکانپذیر است و تجلیل از اعضای کتابخانهها در جریان بازدید مدارس از این مراکز فرصت مغتنم دیگری است که اگر با قدردانی از دانش آموزان عضو کتابخانهها همراه باشد، تاثیر مثبتی بر ادامه حضور دانشآموزان در کتابخانهها خواهد داشت.
تشکیل کلاسهای درس مرتبط با کتابداری در کتابخانهها برای دانش آموزان
موسوی با اشاره به پیشنهاد تشکیل کلاسهای مرتبط با فعالیتهای کتابخانهای در این مراکز فرهنگی عنوان کرد: درسی به نام مرجعشناسی در کتابهای فارسی مقاطع دبستان، راهنمایی و دبیرستان وجود دارد که با پیشنهاد کتابداران در بخش مرجع کتابخانه ملاصدرای شهر فرخ شهر شهرستان شهرکرد تشکیل و این درس آموزش داده شد و کتابداران چندین ساعت درباره بخش مرجع کتابخانهها آموزشهای لازم را به دانش آموزان دادند.
وی با انتقاد از نحوه گزینش کتابداران در نهاد کتابخانههای عمومی کشور اظهار کرد: انتخاب صرف کتابداران بر اساس مدرک تحصیلی دردی از جامعه کتابداری دوا نمی کند و کتابخانه باید براساس انگیزه، خلاقیت و میزان توانایی کتابدار در ارتباط با مخاطبان اداره شود.
کتابدار پیشکسوت با بیان اینکه 900 ساعت دوره آموزشی کتابداری را پشت سرگذاشته است، عنوان کرد: مهم نیست مدرک تحصیلی کتابداران مرتبط با فعالیت تخصصی آنها باشد یا خیر. نکته قابل توجه این است که دوره آموزشهای تخصصی کتابداری باید از سوی کتابداران با مدرک غیرمرتبط طی شود.
ایجاد شرط گزینش روانشناسی افراد برای ورود به نهاد کتابخانهها
موسوی با بیان اینکه جذب تنها متخصصان کتابداری حتی با مدرک کارشناسی ارشد نمیتواند کارایی کتابخانهها را افزایش دهد، اظهار کرد: کتابداران شاغل در کانونهای پرورش فکری کودکان و نوجوانان 90 درصد موفقتر هستند زیرا آموزشهای تخصصی را طی کردند. گزینش کتابداران بر اساس یک مصاحبه روانشناسی و تستکردن علاقه افراد برای فعالیت در این حوزه، از ضرورتهای جذب نیرو در کتابخانهها به حساب میآید که میتواند مورد توجه نهاد کتابخانههای عمومی قرار گیرد.
ارتباط با پزشکانی که از دوره دبستان عضو کتابخانه ملاصدرا شدند
وی درباره بهترین خاطرههایی که از 30 سال فعالیت در حوزه کتابداری دارد، عنوان کرد: بسیاری از مراجعان کتابخانهها از دوره دبستان عضو کتابخانه ملاصدرا شدند و بعد از ورود به مقطع دکترا و کسب تخصص هنوز ارتباطشان را با این کتابخانه حفظ کردهاند و این تعامل نقش کتابداران را در جذب مخاطب نشان میدهد.
این کتابدار پیشکسوت با بیان اینکه 10 نفر از اعضای کتابخانه ملاصدرا که بیشتر آنها دختر هستند از دوره دبستان تا کسب تخصص در رشته پزشکی ارتباط خود را با این کتابخانه حفظ کردند، اظهار کرد: استفاده از تجربه کتابداران پیشکسوت نقش مهمی در اداره کتابخانهها دارد و باید از تجربه آنها در کنار نیروهای جوان استفاده کرد تا کارایی این مراکز افزایش یابد.
تشکیل انجمن کتابداران پیشکسوت راهکاری برای استفاده از تجربههاست
موسوی همچنین از پیشنهاد تشکیل انجمن کتابداران پیشکسوت استقبال کرد و عنوان کرد: نهاد کتابخانههای عمومی کشور با تشکیل انجمن کتابداران پیشکسوت میتواند از ظرفیت افراد خبره حوزه کتابداری استفاده کند. این پیشکسوتان برای ادامه فعالیت با نهاد مشکلی ندارند و فقط باید ضوابط دست و پاگیر از میان برداشته شود.
یکشنبه ۳ آذر ۱۳۹۲ - ۰۹:۵۶
نظر شما