به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از گاردین، شان کارول که برای کتاب «ذرات در پایان جهان» به عنوان برنده 2013 این جایزه معتبر علمی انتخاب شده، در این کتاب داستان یکی از تجربه گران بیپروای دنیای علم را در مرکز توجه خود قرار داده است.
کتاب برنده جایزه وینتون درباره ماجراهای کشف هیگز بوزون نوشته شده و شان کارول که خود فیزیکدانی تئوریک و نویسنده است، با استقبال قابل توجه گروه داوری روبه رو شد.
وی در این کتاب، داستان شتاب دهنده بزرگ هادرون را روایت می کند که در سال 2009 شروع به کار کرد و نتیجه آن سه سال بعد دانشمندان را به اعلام کشف هیگز بوزون( ذره بنیادی اولیه) رهنمون شد. کارول در این کتاب در این باره بحث میکند که ساخته شدن ماشینهایی چون شتاب دهنده بزرگ هادرون و تلاش برای فاش شدن ساختمان کاسموس، به عنوان آزمونهایی فرهنگی شناخته میشوند.
شتاب دهنده بزرگ هادرون (The Large Hadron Collider (LHC، پرشتابترین و پرانرژیترین شتاب دهندهای است که تاکنون ساخته شده و به عنوان یکی از بزرگترین سنگ بناهای مهندسی در نوع خودش شناخته میشود. این ماشین عظیم توسط سازمان اروپایی برای تحقیقات ذرهای از سال 1998 تا 2008 ساخته شد و هدف آن امکان آزمودن پیشبینیهای گوناگون فیزیکدانها درباره ذرات فیزیک و فیزیک انرژی بالا بود تا بتوانند به ذره هیگز دست یابند. شتاب دهنده بزرگ هادرون با همکاری 10 هزار دانشمند و مهندس از بیش از یکصد کشور ساخته شد و صدها محقق دانشگاهی در این زمینه با آنها همکاری کردند.
پروفسور اوتا فریت فیزیکدان و رییس گروه داوری امسال این رقابت، این کتاب را کتابی استثنایی در حوزه فیزیک خواند و گفت کارول با چنان انرژیای مینویسد که خوانندگان را کاملا به جلو سوق میدهد و آنها را با احساس خودش شریک می کند. او افکار آنها را درک می کند و به همین دلیل به سوالهایشان پاسخ میدهد. وی افزود: شکی نیست که این کتاب در عین حال یک قطعه تاثیرگذار ادبی نیز هست.
مبلغ جایزه وینتون که امسال از سوی اهداکنندگانش بیش از دو برابر شده بود، به این ترتیب به مبلغ 25 هزار پوند به کارول تعلق گرفت.
اما پنج کتاب دیگری که امسال به عنوان فینالیست این جایزه شناخته شدند شامل «حس پرنده» نوشته تیم برکهد از انتشارات بلومزبری، «سلولهای تمدن» نوشته انریکو کوئن از انتشارات دانشگاه پرینستون، «قطعات نور» نوشته چارلز فرنیهو از انتشارات پروفایل، «کتاب تصویر سخت بودن» نوشته کاسپار هندرسون از انتشارات گرانتا و «اقیانوس زندگی» نوشته کالوم رابرتز از انتشارات آلن لین نیز هر یک مبلغ 2500 پوند برای رسیدن به این مرحله دریافت کردند.
جایزه وینتون از سال 1988 از سوی انجمن سلطنتی بریتانیا به بهترین کتاب علمی نوشته شده برای عموم مردم، اهدا میشود.
شنبه ۹ آذر ۱۳۹۲ - ۱۳:۱۰
نظر شما