به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)آیین رونمایی از کتاب «امپریالیسم بشردوستانه؛ حقوق بشر در خدمت جنگافروزی» تالیف ژان بریکمانت ترجمه فواد ایزدی و محسن بدره با حضور مترجمان و سیدنظامالدین موسوی، مدیرعامل خبرگزاری فارس و منوچهر محمدی استاد دانشگاه، صبح امروز (10 آذرماه) در سالن اجتماعات خبرگزاری فارس برگزار شد.
یاسر جبرائیلی معاون پژوهشی خبرگزاری فارس در ابتدای این جلسه بااشاره به دلایل ترجمه این کتاب گفت: ترجمه این کتاب به این دلیل انجامشد که نشان دهیم شعارهای جمهوری اسلامی ایران علیه آمریکا منحصر به ایران نیست و هر روشنفکر آزاداندیشی در جهان، چنین شعارهایی را سر میدهد.
وی افزود: استعمار به طلب آبادانی معنا شدهاست و امپراتوری انگلیس در سدههای هجدهم و نوزدهم این مفهوم را بیآبرو کرد. امروزه ما وقتی از کلمه استعمار سخن میگوییم برداشتهای متفاوت دیگری از آن میشود و کلمههای دیگری همچون حقوق بشر و تروریسم نیز چنین بلایی برسرشان آمدهاست.
جبرائیلی با تقسیمبندی روشنفکران گفت: روشنفکران در این تقسیمبندی به سه دسته تقسیم میشوند: گروه نخست، روشنفکرانی هستند که در دفاع از ارزشهای نظام بینالملل و سلطه فعالیت میکنند و حتی کاسه داغتر از آش نیز میشوند. دسته دوم کسانی هستند که اگرچه ریا و سوءاستفاده قدرتهای بینالمللی را درک کنند، اما به انتقاد از آنها نمیپردازند و نظام بینالملل را قبول میکنند. دسته سوم نیز کسانی هستند که به مخالفت با نظم و نظام بینالملل میپردازند و با آنها دشمنی میکنند.
وی ادامه داد: این کتاب چارچوبی تئوریک را برای رفتار خیانتآمیز آمریکا در مقابل واژههایی چون حقوق بشر و ... را به نمایش میگذارد. در عرصه عمومی، ما به این دست کتابها نیازمند بودهایم تا چهره واقعی و ریاکار آمریکا را نشان دهیم. همچنین با شناساندن این کتابها افکار عمومی را از اتهامهایی که امریکا درباره حقوق بشر به ایران میزند، آگاه کنیم.
وی اظهاركرد: ما در سه دهه اخیر نتوانستهایم ماهیت امپریالیسم را برای مردم روشن کنیم. استکبار تلاش میکند با سرپوش گذاشتن بر همه واقعیتهای تاریخی، خود را مهم و بیگناه جلوه دهد. برای نمونه میتوان به کتابهایی که درباره فتح قاره امریکا در قرن شانزدهم نوشته شدهاست، رجوع کرد.
محمدی با اشاره به تبلیغات رسانههای آمریکایی در دوره جدید گفت: امروزه شیطان بزرگ با استفاده از ظواهر عوام فریب بیشترین خیانت را به جهانیان میکند. در ویتنام، آمریکا با جنایاتی که انجام داد، روی تاریخ را سیاه کرد. کار آمریکا در جهان فقط جنگافروزی است و اگر امریکا این کار را انجام ندهد، بسیاری از صنایع کشور از بین میرود. رابطه مستقیم میان تولیدات نظامی شرکتهای آمریکایی و جنگافروزیهای آنها در سطح دنیا برقرار است.
وی بيان كرد: آنها به قدری به رنگ و لعاب تاریخ میپردازند که حتی برخی روشنفکران ایرانی نیز گول آنها را میخورند. ما به عنوان ایران اسلامی آماج این حملات هستیم، زیرا انقلابی را انجام دادهایم که در تضاد با نظام امپریالیستی است و 35 سال دشمنی، توطئه، جنگ و انواع و اقسام تحریمها نتوانستهاست ملت ما را از پا دربیاورد و هرچه گذشت، این نظام قدرتمندتر شد.
وی درباره ترجمه کتاب «امپریالیسم بشردوستانه» گفت: این کتاب در حقیقت گوشهای از جنایات امپریالیسم آمریکا را عرضه میکند و همه آن نیست، باید کارهای تحقیقاتی بیشتری در این حوزه انجام شود و محققان ما ابعاد مختلف کتاب را مورد بررسی قرار دهند. امروزه در داخل امریکا کتابهایی درباره فروپاشی این کشور نوشته میشود و این فروپاشی در آینده نزدیک رخ خواهد داد. آنهایی که دلبستهاند که از طریق توافق هستهای رابطه میان ایران و آمریکا بهبود پیدا کند باید بدانند که آمریکا دروغگو و ریاکاراست و این کتاب به خوبی، ویژگیهای آمریکا را نشان میدهد.
وی ادامه داد: این کتاب تنها یک بهانه آمریکا برای حمله نظامی را به دیگر کشورها بررسی کردهاست و آن مداخلات بشردوستانه است که در سازمان ملل به تصویب رسیدهاست. دیگر ابعاد جنایات امریکا باید در پژوهشهای دیگر بررسی شود.
سیدنظامالدین موسوی مدیرعامل خبرگزاری فارس در سخنان خود با اشاره به کم بودن پژوهشهای ایرانیان درباره غرب و آمریکا گفت: متاسفانه ما برای شناخت کشورهای غربی کاری انجام ندادهایم. حقیقت آن است که میزان کاری که کشورهای غربی درباره ایران و اسلام انجام دادهاند به مراتب بیشتر از آثاری است که ما ایرانیان به بررسی آنها پرداختهایم.
موسوی با اشاره به جنایات امریکا و غربیها در طول تاریخ گفت: بزرگترین جنایات تاریخ از سوی غربیها صورت گرفته است اما در افکار عمومی و حتی افکار نخبگان این جنایات به صورت مطلوب تغییر پیدا کردهاند. متاسفانه امریکا بزرگترین خیانتی را که در حق حقوق بشر کردهاست استحاله این مفهوم بوده است. یعنی آمریکا از این مفهوم در جهت اهداف خود بهرهبرداری کردهاست.
فواد ایزدی مترجم این کتاب درباره دلایل ترجمه آن اظهار كرد: دلیل انتخاب این کتاب آن بود که در تفکر قالب در سیاست خارجی آمریکا دو رویکرد وجود دارد. یک رویکرد نئومحافظهکار که در دوران بوش رسمیت داشت و به اشغال عراق و افغانستان انجامید. رویکرد دوم که در دوران دموکراتها مجال بروز و ظهور داشتهاست تفکر امپریالیسم بشردوستانه است.
وی در توضیح تفکر نوع دوم گفت: این تفکر که بر حقوق بشر همان کاری را میکند که نئومحافظهکاران با حملات نظامی خود انجام میدهند. دلیل انتخاب این کتاب نيز این بود که جامعه اهل مطالعه کشور با ادبیات امپریالیسم بشردوستانه آشنا شوند.
ایزدی درباره نویسنده این کتاب گفت: ژان بریکمانت از محققان و نویسندگان شناختهشده در حوزه آمریکاشناسی است. فکر میکنم این کتاب میتواند خلایی را که در ادبیات سیاسی وجود داشت، پرکند.
یکشنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۲ - ۱۴:۰۱
نظر شما