دوشنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۲ - ۱۶:۴۰
شبانه‌روز هم مي‌توان كتاب خواند

اسحاق صلاحي، رييس سازمان اسناد و كتابخانه‌هاي ملي ايران در نخستین همایش بین‌المللی اسناد ایرانی گفت: كتابخانه ملي ايران به‌عنوان تنها كتابخانه ملي جهان به‌صورت شبانه‌روزي به مراجعه كنندگان خدمات مي‌دهد./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نخستین همایش بین‌المللی اسناد ایرانی با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، اسحاق صلاحی رییس سازمان اسناد و کتابخانه‌های ملی، محمد رجبی رییس کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، محمد وانلی اوغلو، رییس آرشیو دولتی آنکارا، فريد احمد، معاون آرشیو هند، محمدنظیر، رییس کتابخانه ملی پاکستان و علیرضا رهایی رییس دانشگاه صنعتی امیرکبیر صبح امروز (25 آذرماه) در سالن همایش‌های بین‌المللی سازمان اسناد و کتابخانه‌های ملی ایران برگزار شد.

صلاحي ضمن قدرداني و خوش‌آمد گويي به مسوولان، محققان و ميهمان‌هاي داخلي و خارجي گفت: افتخار اين‌را داريم كه تنها كتابخانه ملي در جهان هستيم كه به‌صورت شبانه‌روزي خدمات مي‌دهيم، اين افتخار بزرگي است اما با اهدافمان فاصله داريم و بايد نكات مقام معظم رهبري درباره كتاب و كتابخواني را سرلوحه كارهايمان قرار دهيم.

وي ادامه داد: خوشبختانه با تلاش همكارانم در سازمان، صدور فيپا از چند هفته به چند روز رسيده است كه چنين خدماتي را شما در هيچ جاي دنيا مشاهده نمي‌كنيد. البته با توسعه فضاي ديجيتال اين خدمت اكنون به‌صورت اينترنتي و باسرعت انجام مي‌شود.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه‌های ملی درباره اقدامات اين سازمان در هفته كتاب گفت: در هفته كتاب سازمان اسناد و کتابخانه‌های ملی از چندين كتاب رونمايي كرد، نوع تفكر ما آينده‌گراست، سازمان بايد به محيط مجازي و الكترونيك رو آورد، به‌دليل اهميت موضوع ديجيتال به دنبال ديجيتال‌سازي هستيم و موفق شديم در مدت بيست ماه 24 ميليون صفحه را به نسخه الكترونيك بدل كنيم.

وي ادامه داد: از وزارت ارشاد براي واسپاري كتاب و نشريه‌ها به سازمان تشكر مي‌كنم، بايد به سمت e-book برويم، اگر وزارت ارشاد سازمان را كمك كند تا در آيين‌هاي گوناگون شركت كنيم، مي‌توانيم در رسيدن به اهدافمان موفق‌تر باشيم.

در ادامه اين آيين، محمد رجبی، رییس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با گرامیداشت هفته پژوهش گفت: كتابخانه ملي علاوه بر كتاب، اسناد را نيز جمع‌آوري مي‌كند، اما بنا بر برخي قوانين، اسنادي در ديگر كتابخانه‌ها مانند كتابخانه مجلس و كتابخانه آستان قدس رضوي نگهداري مي‌شود، در كتابخانه مجلس علاوه بر سيصد هزار سند اهدايي، 16 ميليون سند از مجلس موجود است. اين اسناد مربوط به مجلس شوراي ملي، دوره پهلوي، مجلس سنا، مجلس خبرگان و مجمع تشخيص مصلحت نظام است.

وي ادامه داد: مجموع اسناد مربوط به مجلس شوراي ملي از آغاز حكومت محمدرضا شاه تا آخر حكومت پهلوي به صورت ديجيتال درآمده كه منبع مناسبي براي محققان است، اسناد مجلس سنا نيز تا آخر سال به شكل ديجيتال در‌مي‌آيد و كارهاي اسناد مجلس شوراي اسلامي نيز در سال آينده انجام خواهد شد. 

رییس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با اشاره به مجلس معاصر گفت: بخش ديگري از اسناد در گروه مجلس معاصر قرار دارد، اين مجموعه شامل شكايات و پيشنهادهاي مردمي و اتفاقات مجلس است كه در روزنامه‌ها و خاطرات وجود داشت اما در اسناد نبود، همكارانم اين اسناد را جمع‌آوري كردند و به نام مجلس معاصر ذخيره‌سازي كرده‌اند.

وي ادامه داد: در قالب چهل كتاب اسناد را مورد پژوهش قرار داديم كه پانزده جلد از اين كتاب‌ها در دوره مديريت بنده انجام شده‌است، كتاب‌هاي پژوهشي مي‌تواند موضوعات مختلفي را شامل شود و لزوما نبايد روي چند موضوع خاص پژوهش صورت گيرد، جدا از چاپ كتاب پژوهشي در ارديبهشت ماه در همايشي تاريخ مجلس را براي محققان ارايه مي‌كنيم، تا به امروز چهار دوره انجام و تا مجلس 18 شوراي ملي بررسي شده‌است. 

رجال اهل قلم را شناسايي و معرفي مي‌كنيم
رجبي با اشاره به اهداف كتابخانه مجلس اظهار كرد: هدف اصلي ما اين است كه رجال اهل قلم را شناسايي و معرفي كنيم تا انگيزه‌اي براي ديگران باشند، مسوولان بايد دست به قلم ببرند و دست‌كم خاطرات خود را بنويسند، بايد همه بسيج شويم تا حقايق را از سينه‌ها به اوراق منتقل كنيم.

رییس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در بخش پاياني صحبت‌هايش گفت: اميدوارم كه با يك تعاون ملي و بين‌المللي بتوانيم در حوزه اسناد و كتاب موفق‌تر باشيم.

در ادامه اين آيين، علیرضا رهایی رییس دانشگاه صنعتی امیرکبیر با تبريك هفته پژوهش به معرفي توانمندي‌هاي اين دانشگاه پرداخت و افتخارات دانشگاه صنعتي اميركبير را بازگو كرد. 

شرايط براي محققان فراهم است
رهايي درباره امكانات پژوهشي اين دانشگاه گفت: سرعت اينترنت را از چهار مگابايت به 427 مگابايت ارتقا داديم تا شرايط براي محققان فراهم شود. همچين موفق شديم از بزرگ‌ترين كتابخانه فني و مهندسي با وسعت دوازده هزار و پانصد مترمربع بهره‌بردار كنيم. 

وي ادامه داد:‌ يكي از اهداف احداث كتابخانه گام گذاشتن در راه ديجيتال است كه تا امروز موفق به ديجيتال‌سازي سي هزار كتاب در اين كتابخانه شده‌ايم.

در اين آيين، مجيد تفرشي، تاريخ‌نگار، محمد وانلی اوغلو رییس آرشیو دولتی آنکارا، فرید احمد معاون آرشیو هند، محمدنظیر رییس کتابخانه ملی پاکستان و مارتين تورس، سفير مكزيك در ايران نيز به سخنراني پرداختند. 

استفاده از آرشيوها بايد عمومي شود
مجيد تفرشي در سخنان كوتاهي به 21 سال تحقيق خود در مركز اسناد كشور انگلستان پرداخت، وي در بخشي از صحبت‌هاي خود گفت: 3 ميليون و پانصد هزار برگ سند از ايران در آرشيو بريتانيا وجود دارد كه مي‌تواند اطلاعات بسيار ارزشمندي را به ما بدهد. 

60 كيلومتر اسناد از ايران داريم!!!
فرید احمد، معاون آرشیو هند از ديگر سخنرانان اين نشست بود، وي ضمن تشكر از صلاحي گفت: روابط ايران و هند به مدت‌ها قبل برمي‌گردد، اسناد زيادي از ايران در هند وجود دارد كه اگر آن‌ها را كنار هم بگذاريم، بيش از 60 كيلومتر خواهد شد. 

در این آيين، از کتاب «اصطلاح‌نامه دوزبانه»‌، «آموزش مدیریت اسناد»، «روابط ایران و یونسکو»، «راهنمایی آرشیو شفاهی»، «قوانین و مقررات اسناد»‌ كه از کتاب‌های تازه منتشر شده از سوي سازمان اسناد و کتابخانه‌هاي ملي بود رونمایی شد، همچنين وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از برگزیدگان نخستین همایش بین‌المللی اسناد ايراني قدرداني كرد.

در پايان نیز تفاهم‌نامه‌اي ميان دانشگاه صنعتي اميركبير و سازمان اسناد و كتابخانه‌هاي ملي منعقد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط