اوجبی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: کاربردیترین جشنواره حوزه مکتوب جشنواره، نقد کتاب است و در کنار جشنواره کتاب سال که مهمترین رویداد در این حوزه است، این جشنواره هم میتواند به موازات کتاب سال که با هدف معرفی نویسندگان و کتابهای برتر به جامعه برگزار میشود، جنبه تکمیلی برای این جایزه داشته باشد.
وی با اشاره به موضوع جشنواره نقد کتاب گفت: محور این جشنواره مقالاتی است که در حوزه نقد کتاب تدوین شدند. باور ما این است که اگر بخواهیم فرهنگ کتابخوانی رشد کند و سطح کیفی آثار مکتوب ارتقا یابد، باید به مقوله نقد اهمیت دهیم تا کاستیها مشخص شود. این جشنواره میتواند کتابهای خوب را معرفی و محققان و نویسندگان را در نگارش بهتر کتابهای بعدی یاری رساند.
دبیر دهمین دوره جشنواره نقد کتاب گفت: مقالههایی که به نقد کتاب میپردازند در 11 موضوع اصلی کلیات، فلسفه، دین، علوم اجتماعی، کاربردی، علوم محض، کودک و نوجوان، علوم وفنون، شعر و رمان است.
وی افزود: ما در این جشنواره باید سراغ بستری میرفتیم که نقد را بپرورد که بهترین بستر، مقاله بود. از این با توجه به اینکه تاکنون جشنوارهای با محور مقاله در حوزه نقد کتاب نداشتیم برپایی این جشنواره ضروری به نظر میرسد.
اوجبی با اشاره به اين كه هفت سال دبیری این جشنواره را برعهده داشته است، عنوان کرد: از چهارمین دوره دبیری این جشنواره را بر عهده گرفتم. متاسفانه این جشنواره، مانند جشنوارههای دیگری که متولی آن موسسه خانه کتاب است آثار را از نویسندگان دریافت نمیکند و از طریق جست و جو در نشریات و مجلهها این مقالهها تهیه میشوند، حتی کتاب سال با سابقه 31 ساله خود بیش از 90 درصد آثار خود را از طریق اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت میکند.
وی افزود: دسترسی به اطلاعات در این جشنواره بسیار مشکل است زیرا مرجع ثابتی برای دسترسی به بانک اطلاعاتی این مقاله ها وجود ندارد و فقط 20 درصد مقالههایی که به دبیرخانه منتقل میشوند شامل آثاری است که از سوی نویسندگان و مجلهها رسیده است و 80 درصد مقالهها از طریق دبیرخانه تهیه شده است.
معاون امور فرهنگی موسسه خانه کتاب درباره نقاط ضعف این جشنواره گفت: مهم ترین کاستی که در برپایی این جشنواره وجود دارد این است که اطلاع رسانی دقیق و شفافی از برگزاری جشنواره نقد کتاب وجود ندارد و این انتقادی وارد به دبیرخانه و موسسه خانه کتاب است. بخش دیگر این ضعف مربوط به سازمان صدا و سیماست که متاسفانه همکاری کمرنگی دارند. مشارکت فعال این نهاد و اطلاع رسانی از طریق رسانه ملی باعث میشود محققان و پژوهشگران از برپایی این جشنواره مطلع شوند و استقبال بیشتری صورت بگیرد.
اوجبی اظهار کرد: یکی از شفافترین و سالمترین جشنواره همین جشنواره نقد کتاب است زیرا بلافاصله بعد از اتمام داوری و در روز مراسم، اسامی داوران در کتابچه گزارش جشنواره نقد کتاب در اختیار مخاطبان قرار میگیرد. تلاش این بود که سیاسی برخورد نکنيم و نام کسانی که با ما همکاری کردند مشخص می کند کهآنها از طیفهای مختلف بودهاند و اکنون هم اعلام میکنیم آماده همکاری با گروههای مختلف هستیم. برگزیدگان این جشنواره هم بدون مصلحتاندیشی انتخاب میشوند.
وی افزود: جشنواره نقد بهتر از شیوه کنونی هم میتوانست دایر شود اما این به معنای رسیدگی نکردن و توجه نداشتن به انتقادها نبوده است. در امر داوری تلاش کردیم از داورانی استفاده کنیم که وابستگی به نشریه خاصی نداشته باشند. البته گاهی اوقات، برخی استادان رغبتی به مشارکت نداشتند زیرا در هر حال جشنواره نقد ممکن است دلخوریهایی را در پی داشته باشد.
معاون فرهنگی موسسه خانه کتاب درباره زمان برپایی جشنواره نقد کتاب گفت: تا سه سال گذشته جشنواره نقد کتاب همزمان با هفته کتاب برگزار میشد اما از آنجا این جشنواره در فراوانی برنامههای این هفته دیده نمیشد، پیشنهاد دادیم این جشنواره در هفته پژوهش برگزار شود. امسال نيز با تاخير مراسم اختتامیه این جشنواره 24 دی ماه برگزار میشود.
وی با اشاره به اینکه فراخوان این جشنواره در ابتدای هر سال اعلام میشود، عنوان کرد: نویسندگان مقالهها و اصحاب جراید مقالههای خود را از ابتدای سال ارسال میکنند. جشنواره نقد کتاب از ابتدای مهر ماه وارد مرحله داوری آثار میشود.
معاون فرهنگی موسسه خانه کتاب اظهار کرد: در این دوره هزار و 447 مقاله به دبیرخانه رسید که از 248 مجله مورد ارزیابی قرار گرفته است. این تعداد سال گذشته شامل هزار و 153 مقاله از 177 مجله بود اما امسال هزار و 447 مقاله از 248 مجله، داوری شدند.
اوجبی عنوان کرد: در حوزه ادبیات داستانی و شعر امسال نسبت به سال پیش رشد شایان توجهی داشتیم و این نشان دهنده این است که مقالههای این بخش از نظر کمی افزایش داشته است. در دوره پیش 119 مقاله در حوزه نقد داستان و 62 مقاله در حوزه شعر ارسال شد اما در این دوره، در حوزه نقد داستان 199 اثر رسیده که نشان دهنده دو برابر شدن این آثار است. حوزه نقد شعر امسال 93 اثر داشته که با رشد 50 درصدی رو به رو بوده است.
معاون امور فرهنگی موسسه خانه کتاب گفت: از چند دوره پیش به پیشنهاد داوران بخشی را با عنوان مقالههای الکترونیکی که شامل مقالههای وبلاگها، خبرگزاریها و سایتها بود وارد عرصه داوری کردیم اما با ارزیابی مشخص شد این مقالهها در طول چند سال از نظر کمی و کیفی رشد قابل توجهی نداشته اند و بعد از دو دوره، امسال این بخش از مقالهها حذف شدند.
چهارشنبه ۴ دی ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۸
نظر شما