يوسف انصاري، منتقد ادبی، فيسبوك را امكاني براي ارزيابي فعاليتهاي ادبي نويسندگان دانست و گفت: فیسبوک نقاب از چهره بسياري از آثار ادبی برمیدارد. با وجود رسانه ای چون فیس بوک قادریم آثار مورد مطالعهمان را به درستی انتخاب کنیم.-
وي افزود: اصولا از این طریق داشتن یک رسانه برای هر شخص به امری عادی تبدیل میشود؛ یعنی رسانه برای هر کسی دسترسپذیر میشود که یکی از پیامدهای آن خارج شدن انحصار از دست رسانههای محفلی و باندی است، ولی همین رسانهها بعد از مدتی خودشان تبدیل میشوند به دستگاههای کنترلکننده و همراه با اثر تقویت کننده توهم.
كارشناس بخش داستان انتشارات روزنه ادامه داد: به اين ترتيب، وقتی شما مثلا از فیسبوک یا وبلاگ طور دیگری استفاده میکنید، که معمول نیست، دیگران اعتراض میکنند. البته همیشه ادبیات جدی در اقلیت بوده و هست و خواهد بود؛ چه در فیسبوک، چه در جای دیگر.
نويسنده مجموعه داستان «امروز دوشنبه» افزود: شعرها و نقدهای فیسبوکی همانطور که از اسمشان پیداست پدیده جدیدی هستند. این رسانهها نه تنها این توهم را در آدمها ایجاد میکند که رسانهای در اختیار دارند، بلکه این توهم را هم در آدمها به وجود می آورد که شاعر و نویسنده شدهاند. قبلا جمعیت شاعر در کشور ما بیشتر از جمعیت کل کشور بود، حالا با ظهور فیسبوک کمکم داریم در رشد جمعیت نویسنده، منتقد و هنرمند هم به جمعیت کشور نزدیک میشویم.
این داستان نویس جوان شكلگيري تحولات ادبي را به واسطه فیسبوک بعيد دانست و گفت: «وونگات» رمانی دارد در نقیضه کتاب «سفر نویسنده» که نشر «مینوی خرد» در ایران آن را منتشر کرده است. این کتاب اثر خطرناکی برای نویسندگان تازهکار است. «سفر نویسنده» کتابی است که هر کسی با یاد گرفتن عناصر سطحیای که کتاب میگوید و با کمی استعداد، میتواند رمان پرفروشی بنویسد. این کتاب مانند کتابهای آشپزی است. بعید نیست یکی مثل وونگات هم پیدا شود که با همین روش رمانی بنویسد که آن اثر زمینهساز تحول جریانهای ادبی شود؛ ولی بعید میدانم این اتفاق در ایران بیفتد.
انصاري فیسبوک را روش مناسبی برای ارزیابی فعالیت نویسندگان دانست و اظهار كرد: فیسبوک نقاب از چهره بسياري از نویسندگان برداشت. من باورم نمیشود نویسندهای که در فیسبوکش اینقدر سطحی مینویسد، نویسنده خوبی در کتابهایش باشد. البته در سالهای دور، بررسی کتاب در جلسات ادبی و نقد منتقدها بود که باعث میشد شخص تا حدودی متوجه شود چه اثری در خور تامل است یا نه، اما حالا فیسبوک تا حدی کارمان را راحت کرده و حتی شاید در مواقعی، با توجه به همین نوع حضور، نیازی نیست حتما نقدهای برخی کتابها را بخوانیم.
يوسف انصاری، نويسنده داستان كوتاه و منتقد ادبي، متولد تبريز است.
نظر شما