به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، آنچه در این کتاب مورد بررسی و مداقه قرار گرفته است، واژههای مردم، حکومت، ولایت، اسلام و قانون اساسی است که از بخشهای مهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود.
این کتاب صرفا به تبیین واژههای یاد شده میپردازد و تعریف و تشریح ریشههای لغوی و اصطلاحی، مفاهیم، تاریخچه، جایگاه و دیدگاههای صاحبنظران ارایه شده است.
همچنین در این کتاب برای تفهیم بهتر مطالب یادشده، هر واژه در فصلی مجزا مورد بررسی قرار گرفته و به تشریح و تطبیق موارد مرتبط با قانون اساسی پرداخته شده است.
«اسلام چیست؟»، «حکومت چیست؟»، «ولایت فقیه چیست؟»، «مردم و نقش ایشان در حکومت اسلامی» و «بیانات امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری» فصول پنجگانه این کتاب را تشکیل میدهند.
در فصل نخست این کتاب با عنوان «اسلام چیست؟»، ریشه و مفهوم لغوی و اصطلاحی اسلام، تفاوت اسلام دروغین و اسلام راستین و مطالبی درباره اسلام دین حق و دین خدا به صورت مختصر و موجز آورده شده است. برای مثال در این فصل در مفهوم ریشه لغوی اسلام نوشته شده است: «اسلام و سلام هر دو از ریشه سلامت گرفته شدهاند و سلامت، یعنی: مصونیت از آفات و امراض ظاهری و باطنی. زیرا قلبی را سلیم گویند که از انواع مرضها و آفتهای مادی و معنوی ... عاری و سالم باشد و تنها با این چنین قلبی است که میتوان به پیشگاه ربوبی حق راه یافت.»
«حکومت چیست؟» عنوان فصل دوم این کتاب است که به مباحثی چون تعریف حکومت و ریشه لغوی آن، انواع حکومت، منشا حکومت از نظر «ویل دورانت»، نظریه ابن خلدون در باب حکومت و مراحل دگرگونی حکومتها از دیدگاه وی، حکومت اسلامی و جایگاه آن در قانون اساسی، شکل آن، نظریه علمای سنی و شیعه درباره آن و همچنین نظر امام خمینی(ره) درباره آن میپردازد.
در فصل سوم این کتاب که به مباحث «ولایت فقیه» اختصاص دارد، مطالبی درباره تعریف لغوی و اصطلاحی ولایت، چیستی فقه و ریشه لغوی آن، شرایط فقیه، فقه سنتی از دیدگاه امام خمینی(ره)، ولایت فقیه در قانون اساسی، گزارشی از تصویب اصل ولایت فقیه در قانون اساسی، توضیحاتی درباره توطئه انحلال مجلس خبرگان و قرائتهای متفاوت از اصل ولایت فقیه آمده است.
در بخشی از این فصل درباره توطئه انحلال مجلس خبرگان میخوانیم: «طرح مباحث دقیق علمی تخصیصی، تدوین و تصویب قانونها و آیینهای استوار بر اصول اسلام و ناامیدکننده استکبار، اعتبار مجلس خبرگان را دوچندان کرد. از آن سوی، کسانیکه غرب، کعبه آمالشان بود به چارهجویی برخاستند. چارهای که آنها در این برهه اندیشیدند، انحلال مجلس خبرگان بود. امیر انتظام، سخنگوی دولت موقت، نامهای در جهت انحلال مجلس تهیه کرد. قرار شد، پانزده نفر از وزرای دولت بازرگان، آن را امضا کنند و به اطلاع امام برسانند و از ایشان بخواهند یا مجلس خبرگان را منحل سازد، یا همه آنان استعفا میدهند... با موضعگیری بجا و حساب شده امام، اعضای روحانی و انقلابی شورای انقلاب، از این خیانت بزرگ جلوگیری و دست خیانتگران رو شد و مجلس خبرگان توانست به کار خود ادامه دهد.»
در فصل چهارم با عنوان «مردم و نقش ایشان در حکومت اسلامی» درباره حکومت مردمسالاری، نقش مردم در حکومت اسلامی، ماهیت حکومت و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران توضیحاتی آمده است.
«بخشی از بیانات امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری» که عنوان فصل پایانی این کتاب را تشکیل میدهد، گزیده سخنان این دو شخصیت را درباره اسلام، حکومت اسلامی، نقش مردم و لزوم ولایت فقیه مطرح میکند.
چاپ نخست کتاب «نگرشی بر مردم، ولایت و حکومت در اسلام و قانون اساسی» نوشته مهدی غیاثی در 156 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه و بهای 6 هزار تومان از سوی نشر برزآفرین چاپ و روانه بازار نشر شده است.
چهارشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۲ - ۱۰:۲۷
نظر شما