محمد کشته گر، کارشناس ایستگاه مطالعه استان سیستان و بلوچستان در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، با اعلام این مطلب عنوان کرد: سهمیه استان سیستان و بلوچستان تا اجرای فازهای ده گانه ایستگاههای مطالعه در کشور 32 ایستگاه است. اکنون 20 ایستگاه در این استان راهاندازی شده است. شهرستان زاهدان با استقرار دو ایستگاه مطالعه دیگر صاحب 22 ایستگاه مطالعه میشود. 10 ایستگاه باقی مانده در شهرستانهای دیگر مستقر خواهند شد.
وی با اشاره به استقرار این ایستگاهها بر اساس جمعیت گفت: سیستان و بلوچستان در گروه هفت استانی قرار داشتند که بیشترین سهمیه را برای استقرار ایستگاههای مطالعه به خود اختصاص دادند.
وی عنوان کرد: ازمجموع 20 ایستگاه مطالعه استان سیستان و بلوچستان روزانه 107 کتاب از سوی مخاطبان استفاده میشود که در این زمینه رتبه پنجم کشوری را داریم.
کشتهگر افزود: تعداد کتابهای امانت داده شده در این ایستگاهها روزانه 99 اثر است که این استان رتبه چهارم کشوری را در این حوزه به خود اختصاص داده است. تفاوت کتابهای امانت برده شده و استفاده شده به امکان مجدد آنها در ایستگاههای مطالعه بازمیگردد زیرا ممکن است تعدادی از کتابها فرسوده یا پاره باشند وامکان استفاده مجدد آنها نباشد که در گروه کتابهای استفاده شده جای میگیرند اما کتابهای امانت داده شده مجدد مورد استفاده قرار میگیرند.
کشتهگر با ابراز تاسف از آمار بسیار پایین برگشت کتابهای ایستگاه مطالعه در این استان عنوان کرد: استان سیستان و بلوچستان متاسفانه به دلیل فرهنگسازی نکردن در روز فقط هفت کتاب برگشتی دارد و ازاین نظر در آخرین رده لیست برگشت کتاب به ایستگاههای مطالعه در کشور قرار دارد.
وی با بیان اینکه به دلیل رایگان بودن کتاب مردم بسیای ازاین کتابها را بازنمیگردانند، گفت: متاسفانه بازگشت کم کتابها به ایستگاههای مطالعه باعث میشود ادامه این طرح با مشکل روبه روشود. اکنون در صدد هستیم با اجرای برنامههای رادیویی و تلویزیونی فرهنگ بازگشت کتاب را تقویت کنیم.
کارشناس ایستگاه مطالعه استان سیستان و بلوچستان درباره کتابهای استقبال شده در این ایستگاهها گفت: کتابهای کودک، خانواده، آشپزی و آثار ادبی و رمان بیشتر از سایر آثار دیگر مورد استقبال قرار گرفتند.
کشتهگر درباره کیفیت کتابهای این ایستگاهها عنوان کرد: عناوین کتابها محدود است و با این عناوین محدود نمیتوان مخاطب را جذب کرد. جذاب نبودن طرح جلد کتاب و گیرایی نداشتن محتوای کتابها عامل دیگری است که به استقبال نشدن از آثار ایستگاه مطالعه کمک میکند. استفاده از کتابهای نویسندگان موفق میتواند عامل رونق استقبال از کتابهای ایستگاه مطالعه باشد.
وی با پیشنهاد ارسال و توزیع کتابهای تخصصی برای ایستگاههای مختلف مطالعه در مکانهای متفاوت عنوان کرد: بهتر است برای ایستگاههای مطالعه در هر مکانی کتابهای خاص همان مکان ارسال شود. به عنوان مثال بیمارستانها به کتابهای پزشکی، دادگستری و دادگاهها به کتابهای حقوقی نیاز دارند.
کشتهگر درباره دریافت کتابهای ایستگاه مطالعه در فاز پنجم گفت: همزمان با راهاندازی این فاز ایستگاههای مطالعه در کشور 57 هزار جلد اثر برای توزیع در ایستگاه مطالعه دریافت کردیم. اکنون 20 هزار جلد کتاب در سطح ایستگاهها توزیع شده است.بیمارستانها و ترمینالها جزء مکانهای پرمخاطب ایستگاههای مطالعه در این استان هستند.
یکشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۰:۱۰
نظر شما