چهارشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۵
انتشار جلد دوم «تماميت ارضي ايران در دوران پهلوي » بر اساس اسناد ساواک

جلد دوم كتاب «تماميت ارضي ايران در دوران پهلوي» به قلم م‍ح‍م‍دع‍ل‍ی‌ ب‍ه‍م‍ن‍ی‌ق‍اج‍ار كه به جزاير ابوموسي، تنب بزرگ و كوچك اختصاص دارد، منتشر شد. اسناد ساواک (چهار هزار سند) منبع اصلی این تحقیق است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اين پژوهش با استفاده از انبوه اسناد نشان داده كه حاكميت ايران بر جزاير سه‌گانه در جهان عرب و به ويژه در ميان مقامات مسوول در حكومت‌های حاشيه جنوبی خليج فارس امري مسلم و بي شبهه بوده و شخصيت‌های مهم جهان عرب از جمله زمامداران، دولتمردان و مقامات ديپلماتيک كشورهاي گوناگون عربی و البته بيش از همه مقامات مسوول در كشورهاي حاشيه خليج فارس بارها به بياني صريح و مشخص بر حاكميت ايران بر جزاير سه گانه اذعان داشته‌اند. 

اسناد ساواک منبع اصلي این تحقيق است و شالوده پژوهش بر مبناي اين اسناد استوار است. اسنادي كه دربرگيرنده واقعيت‌هايي ارزشمند درباره حاكميت ايران بر جزاير بوده و روايتي مستند از ابعاد گوناگون حق حاكميت ايران بر جزاير هستند. با کمک حدود چهار هزار سند ساواک كه مبناي تدوين كتاب حاضر بوده‌اند ناگفته‌هاي بسياري درباره حاكميت تاريخي ايران بر جزاير بازگو شده‌اند و صدها سند رونمايي شده كه مستنداتي محكم از حق حاكميت ايران بر جزاير را فاش می‌‌کنند. 

پژوهش حاضر افزون بر بررسی تفصيلي از اصول و دلايل حاكميت تاريخي ايران بر جزاير سه‌گانه به ديدگاه كشورها و حكومت‌هاي عربي درباره اين موضوع و به ويژه نگاه شيخ نشين‌هاي حاشيه جنوب خليج فارس نسبت به آن پرداخته و در دسترس پژوهشگران قرار گرفته‌ است.

كتاب «تماميت ارضي ايران در دوران پهلوي؛ جزاير ابوموسي، تنب بزرگ و كوچك» نشان مي‌دهد كه شيخ‌نشين‌هاي جنوب خليج فارس از قطر و دبي گرفته تا فجيره، عجمان و ام‌القوين و حتي ابوظبی و شارجه و راس‌الخيمه نه ادعايي بر جزاير ايراني داشتند و نه عنادي با تماميت ارضي ايران، بلكه در مقاطع گوناگون به حاكميت ايران بر جزاير اذعان داشته و حتي گاه برخي از آن‌ها صادقانه در راه تداوم و حفظ اين حاكميت كوشا بودند. 

آن‌چه كه در برهه‌هايي منجر به طرح ادعاهايي عليه حاكميت ايران بر جزاير از سوي برخي شيخ نشين‌ها مي‌شد، نه انگيزه و اراده طبيعي آن‌ها بلكه اعمال فشار استعمار انگليس و در پاره‌اي اوقات هم تهديدات دولت‌هاي تندرو و افراط‌گراي عرب به ويژه نظام بعثي عراق بود اما هنگامي‌كه اين اعمال فشارها و تهديدات كم اثر مي‌شد، شيخ نشين‌ها و دولت‌هاي حاشيه جنوب خليج فارس نه تنها ادعايي عليه حاكميت ايران بر جزاير مطرح نمي‌كردند بلكه ضمن اذعان بر حق مالكيت ايران بر جزاير، تلاش مي‌كردند تا پيوندهاي خود با ايران مستحكم‌تر سازند. 

تصريح شيوخ جنوب خليج فارس به حاكميت ايران بر جزاير، نامه رسمي مقامات شارجه به ايران و اذعان اين امارت به حاكميت ايران بر ابوموسي، تقاضاها و پيشنهادهای مكرر راس‌الخيمه براي اعتراف به مالكيت ايران بر جزاير تنب در قبال كمک‌هاي مالي، پذيرش عملي حاكميت ايران بر جزاير سه‌گانه به وسيله امارات متحده عربي، همكاري عملی شارجه با حاكميت مطلق ايران بر سرتاسر ابوموسي، مختومه بودن هرگونه ادعا عليه مالكيت ايران بر جزاير و سرانجام اعمال حاكميت ايران بر جزاير سه‌گانه و توسعه و سازندگي در اين جزاير و به ويژه در ابوموسي از ديگر مواردی هستند كه در كتاب به آن‌ها اشاره شده است. 

جلد دوم «تماميت ارضي ایران در دوران پهلوی» به قلم م‍ح‍م‍دع‍ل‍ی ب‍ه‍م‍ن‍ی‌ق‍اج‍ار در 448صفحه، شمارگان یک‌هزار و 500 نسخه و بهای 16 هزار تومان به همت موسسه مطالعات و پژوهش‌هاي سياسي منتشر شده و در اختيار محققان و علاقه‌مندان به مطالعه تحولات تاريخ معاصر ايران قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها