به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، سومین دوره «جایزه دکتر فتحالله مجتبایی» عصر دیروز(24 دیماه) با سخنرانی دکتر فتحالله مجتبایی، دکتر محمد جعفر یاحقی و دکتر فاطمه لاجوردی و برگزیدگان این جایزه در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار شد.
مجتبایی، عضو هیات علمی بنیاد داریهالمعارف بزرگ اسلامی و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی، در بخشی از این مراسم اظهار کرد: باید به کسانی که درباره مواریث فرهنگی کار میکنند، آگاهی داده شود. اینها باید به جایی برسند که نکتههای تاریک و خلاءها را در تاریخ و فرهنگ ما پرکنند.
به گفته وی، آثاری که تصحیح میشوند، از مهمترین آثار فرهنگی ما هستند و هرچه به آنها بپردازیم، کم است.
نویسنده کتاب «عصر طلایی یونان و فلسفه و هنر آن» یادآور شد: میراث ما در کتابخانهها خوابیده است و اگر میخواهیم در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم، میتوانیم با این میراث بیان کنیم و هرچه در اين زمینه کار کنیم، کم است.
مجتبایی در پایان سخنانش تاکید کرد: باید امکاناتی فراهم شود تا جوانانی كه در این زمینه کار میکنند، دلسرد نشوند. یک محقق تاریخ باید به هویت ملی خود خدمت کند و باید سعی کرد به زحمات او ارج گذاشته شود.
فاطمه لاجوردی، عضو هیات علمی دانشکده ادیان و عرفان دانشکده علوم و تحقیقات نیز در ادامه این مراسم به مشکلات فارغالتحصیلان رشته ادیان و عرفان اشاره کرد و گفت: اساساً علوم انسانی جایگاه تعریف شدهای ندارد و کسانی که در دانشگاهها تصمیمگیرنده هستند، از رشتههای فنی و مهندسی انتخاب شدهاند.
وی افزود: بسیاری از فارغالتحصیلان رشته ادیان و عرفان نمیدانند پس از فارغالتحصیلی چه سرنوشتی دارند و پس از اتمام درسشان وارد موسساتی میشوند که اغلب مربوط به رشتههای خودشان نیستند.
لاجوردی با اشاره به اینکه علوم انسانی در کشورهای غربی تعیین کننده سیاست، اقتصاد و سایر حوزهها است، افزود: در زمینه ادبیات و سایر حوزههای علوم انسانی «بیماری واگیر مشخص نبودن مسولیتها پس از فارغالتحصیلی» گریبانگیر شده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش با تشریح بخشی از زندگینامه «جان میلتون» که این رساله برگزیده بر اساس آن منتشر شده است، افزود: در بهشت گمشده میلتون، یک چهره متفاوت از دین و شیطان و انسان نشان داده شده است. این کتاب سریع در کشورهای اروپایی جا باز کرد و به دیگر زبانها ترجمه شد و متاسفانه به زبان فارسی کمتر مورد اقبال قرار گرفت.
لاجوردی در ادامه سخنانش با بیان اینکه دانشجویان با تحقیق بیگانه هستند، گفت: آسیب دیگر در رشته ادیان و عرفان این است که دانشجویان با زبان ادیان دیگر آشنایی ندارند. زمانی که ما از دانشجویان میخواهیم درباره ادیان مطالعه کنند متأسفانه ذرهای از زبان آن دین را نمیدانند.
در پایان این مراسم در شاخه زبان و ادبیات فارسی از رساله دکتر سلمان ساکت با عنوان «تصحیح کیمیای سعادت (ربع عبادات)» و در شاخه ادیان و عرفان از رساله ارسطو میرانی با عنوان «انسان و شیطان، مطالعه تطبیقی مثنوی معنوی و بهشت گمشده» تجلیل شد و مؤلفان مدت کوتاهی درباره رساله خود سخن گفتند.
قرار است این دو پایاننامه برگزیده در قالب کتاب منتشر و در اختیار علاقهمندان قرار داده شوند.
سومین دوره جایزه فتحالله مجتبایی با داوری استادانی مانند ضیاء موحد، حسین معصومی همدانی، شهرام پازوکی و علیاصغر محمدخانی برگزار شد.
چهارشنبه ۲۵ دی ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۰
نظر شما