معاون فرهنگی وزير ارشاد در معارفه مدیر کل جدید اداره کتاب:
فضای امنیتی تاثیرات زیادی بر حوزه فرهنگ گذاشت
معاون امور فرهنگي وزير ارشاد از تاثيرگذاري فضاي امنيتي در حوزه توليدات فرهنگي در سالهاي گذشته انتقاد كرد.
صالحی در آیین معارفه علی شجاعی صائین گفت: اداره کتاب یا دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وظایف متنوعی دارد اما به نحوی این وظایف متنوع و مهم به یک وظیفه تغییر پیدا کرده است و آن بحث نظارت و ممیزی کتاب است. یعنی حوزه متنوع این اداره به یک وظیفه محدود شده است و همه اظهارات از زاویه این حوزه دیده میشود.
وی افزود: این حوزه صدها مساله دارد که 10 یا 15 مساله آن از مسایل عمده حوزه نشر محسوب میشود. حضور کتاب در فضای بینالملل، برطرف کردن مشکلات نشر، توزیع کتابها، اقتصاد نشر، ویترین کتابها و ... از مسایلی هستند که از اهمیت زیادی برخوردارند اما چندان به آنها پرداخته نشده است. مسایل حوزه نشر به حوزه نظارت و بررسی تقلیل یافتهاند. این به معنای آن نیست که مساله ممیزی مهم نیست بلکه باید تلاش کرد به دیگر مسایل این حوزه پرداخته شود.
معاون امور فرهنگی با اشاره به اتفاقاتی که در چند سال اخیر در حوزه فرهنگ رخ داده است، گفت: من بر آن چیزی که بر اهل فکر و قلم گذشته است، واقفم. برخی اتفاقات خوب در این حوزه رخ داد اما مسایلی هم مطرح شدند که خوب نیستند. همین نقاط سیاه و کدر برای جمهوری اسلامی ایران که داعیه فرهنگ در سطح جهان را دارد چندان مناسب نیست. نباید اهالی قلم اینگونه برداشت کنند که در یک فضای گلخانهای یا در تاریکخانهها به تولید اثر میپردازند.
صالحی با اشاره به عواملی که منجر به این موضوع شدند، گفت: عوامل مختلفی دخیل بودند که باید به آنها رسیدگی شود. مساله مهم حوزه ممیزی شکل نگرفتن هیاتهای نظارت است. از زمانی که به عنوان معاون امور فرهنگی انتخاب شدم یکی از دغدغههایم تعیین هیات نظارت بود که خوشبختانه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افرادی را برای این کار به شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد کردند. اگر اللهیاری از این اقبال برخوردار نبود که در یک ساختار قوی به فعالیت بپردازد، شجاعی میتواند این مسیر را از چندگانگی خارج کند.
وی با اشاره به رواج فضای امنیتی در حوزه تولیدات فرهنگی گفت: فضای امنیتی تاثیر مهمی بر فرهنگ کشور داشت. پس از سال 1388 نگرش امنیتی تمام حوزهها را در برگرفت. سلیقهای که باید در هر چیزی دخالت کند تا امنیت را شکل دهد. این سلیقه موجب شد که در حوزههای بسیاری دخالت کند و این دخالتها تاثیرات خود را گذاشت. اللهیاری در چنین دورانی عهدهدار مسوولیت اداره کتاب شد و در این فضا مدیریت کلان کشور نگاه امنیتی به مسایل داشت.
صالحی افزود: در این دوره اقدامات قابل دفاعی انجام شد اما از سویی دیگر فعالیتهایی صورت گرفت که چندان مناسب نبودند. از ابتدایی که وارد این حوزه شدم نگاهم با معیارهای رایج در سیاست یکسان نبود در کشورهای توسعه یافته با تغییر دولتها تغییرات چندانی در ردههای میانی مدیریت ایجاد نمیشود. با ورود به معاونت فرهنگی تلاش کردم تا از افرادی که شایستهاند استفاده کنم و با کمک آنها مشکلات فرهنگی را برطرف کنم.
وی درباره انتخاب کمالینژاد به عنوان سرپرست اداره کتاب، گفت: پس از صحبتهایی که درباره ممیزی انجام شد، اللهیاری عنوان کرد که نمیتواند برای مدت طولانی در اداره کتاب بماند و با پیشنهاد وی، کمالینژاد را انتخاب کردیم. کمالینژاد مسوولیت را پذیرفت و با خلوص و اخلاق خوب با ما همکاری کرد. اللهیاری توفیقات فراوانی در اداره کتاب داشت و از این رو با وی به ادامه همکاری پرداختم.
وی درباره انتخاب علی شجاعی صائین به عنوان مسوول جدید اداره کتاب گفت: معیارهای مختلفی در ذهنم بود و افراد مختلفی در فهرستم قرار گرفتند و خارج شدند. اهم این موارد عبارتند بودند از اعتقاد به اصل آزادی فکر و قانون، کتابشناس بودن و انس با کتاب، نگهداشتن حرمت ناشر و مولف، آشنا بودن به فرایند تولید کتاب، دسترسی به بررسان و ممیزان، کم حاشیه بودن و اعتقاد داشتن به سیاستهای فرهنگی دولت و سیاستهای کلان نظام. این موارد موجب شدند تا به شجاعی صائین برسیم و وی را برای این سمت انتخاب کنیم.
نظر شما