به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نگارنده در کتاب «فلسفه فلسفه اسلامی» به تفصیل درباره فلسفههای مضاف و تقسیم آن به دو دسته فلسفه مضاف به امور (پدیدهها) و فلسفه مضاف به علوم سخن گفته است.
به نظر این نویسنده، «فلسفه امور، علوم درجه اول هستند و در درون فلسفه محض قرار دارند. قلمروی حکمت خودی که بیان میگردد، از سنخ فلسفه امور هستند. فلسفه علوم، دانشهای درجه دوم هستند که با روش تاریخی(به نظر امثال کوهن و فایرابند) یا روش منطق (به نظر امثال پاپر) یا با روش تاریخی - منطقی(به نظر نگارنده) به پرسشهای بیرونی علوم تحققیافته پاسخ میدهد.»
فلسفه علوم انسانی نیز با رویکرد تاریخی - منطقی به پرسشهای بیرونی علوم انسانی مانند چیستی، قلمرو و روششناسی علوم انسانی و نسبت علوم انسانی با علوم دیگر پاسخ میدهد.
مبانی و بنیادهای نظری علوم انسانی، یکی از مسایل فلسفه علوم انسانی است. فلسفههای علوم نیز از فلسفه محض بهره میبرند. نگارنده در این کتاب از حکمت نوین اسلامی یا حکمت خودی بهره برده است.
پرسشهایی که در این کتاب بررسی شدهاند، عبارتند از: آسیبهای مبنای و بنیادهای تئوریکی علوم انسانی غربی چیست؟ مبانی جایگزینی برای علوم انسانی غربی برای تولید علوم انسانی اسلامی چیست؟
فرضیه تحقیق کتاب حاضر این است که علوم انسانی غربی به دلیل وجود مبانی غیردینی و بنیادهای سکولار و اومانیستی، گرفتار آسیبهای معرفتی و دینی است و تنها راه درمان این آسیبها، جایگزینی مبانی و بنیادهای فلسفی و تئوریکی، هم برای تفسیر اسلامی از نظریههای پیشگفته علوم انسانی و هم برای تحقق و تولید علوم انسانی اسلامی است.
فصل نخست این کتاب به چیستی علوم انسانی، فصل دوم به مبانی علوم انسانی سکولار، فصل سوم به مبانی علوم انسانی اسلامی و فصل چهارم نیز به قلمرو اسلام در عرصه علوم انسانی میپردازد. فصل پنجم نیز تأثیر مبانی بر نظریههای علوم انسانی را بررسی میکند.
كتاب «فلسفه علوم انسانی» اثر حجتالاسلام والمسلمين دكتر عبدالحسین خسروپناه به همت موسسه حكمت نوين اسلامی با شمارگان هزار و 500 نسخه و به بهای 90 هزار ریال منتشر شده است.
یکشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۱:۰۰
نظر شما