پنجشنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۶
مطالعه جامعه‌شناختی درباره انسان در یک کتاب میسر شد

کتاب «مبانی انسان‌شناسی» نوشته «پیتر متکاف» با ترجمه بنفشه عطرسائی منتشر شد. این کتاب به مطالعه جامعه‌شناختی درباره انسان می‌پردازد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «مبانی انسان‌شناسی» از 10 فصل تشکیل شده است که به ترتیب شامل عنوان‌های «مواجهه با تفاوت‌های فرهنگی»، «برداشت نادرست از تفاوت فرهنگی»، «بایدها و نبایدهای اجتماعی»، «نظام‌های سیاسی آفریقا»، «انسان‌شناسی، تاریخ و استعمارطلبی»، «فرهنگ و زبان»، «فرهنگ و طبیعت»، «سرانجام قبایل»، «فرهنگ و فرد» و «انسان‌شناسی انتقادی» می‌شود. 

فصل نخست به بحث پیرامون تعریف انسان‌شناسی می‌پردازد و در خلال این مباحث، مسایلی را درباره تفاوت‌های فرهنگی، قوم‌مداری، معرفی پیشگامان انسان‌شناسی، روش‌های تحقیقی و نقش راهنمایان محلی در آن و به طور کلی دانش انسان‌شناسانه مطرح می‌کند. 

فصل دوم این کتاب برای بیان درست تفاوت فرهنگی به بررسی باور اقوام گوناگون درباره مواردی از جمله انسان‌های غول‌پیکر، انسان‌نماها و بحث درباره مرز انسان‌وارگی، تنوع گونه‌های مختلف انسانی در جهان و عوامل موثر در تفکیک گونه‌ها مانند رنگ، ‌گروه خونی و ضریب هوشی و در نهایت اهمیت انسان‌شناسی فیزیکی می‌پردازد. 

سومین فصل، انسان‌شناسی را از دریچه هنجارهای اجتماعی تحلیل می‌کند و برای این مقصود با مقایسه انسان‌شناسی و روانشناسی، ارزش‌ها و هنجارهای اجتماعی را در پیدایش مطالعات انسان‌شناسانه تبیین می‌کند. 

فصل چهارم، نمونه‌هایی را از ساختارهای فرهنگی و اجتماعی اقوام گوناگون در قاره آفریقا بیان می‌کند. نویسنده در فصل پنج کتابش سعی دارد تا این علم را در کنار مباحث تاریخی و مکاتب جامعه‌شناختی مانند کارکردگرایی، تکامل‌گرایی و در دوره پسااستعماری توضیح دهد. 

فصل‌های ششم و هفتم مباحثی است که درباره رابطه فرهنگ و زبان با انسان‌شناسی، انسان‌شناسی زبانی، فرهنگ و طبیعت، قطبیت مذهب، جنسیت، دگرباشی جنسی و نقش انعکاسی انسان‌شناسی پزشکی بحث می‌کند. 

فصل هشتم کتاب «مبانی انسان‌شناسی» سرانجام قبایل را تحلیل می‌کند و در همین راستا به تبیین و مطالعه مسایلی مانند تابو، جوامع ساده، بربرها، اقلیت‌های بومی، رابطه مارکس و مدرنیته،‌ محدودیت فرهنگ‌ها و آثار به جای مانده از انسان‌های پیشین می‌پردازد. 

نهمین فصل کتاب برای بیان رابطه فرهنگ و فرد به علوم زیست‌شناسی، روانشناسی و مطالعات فرهنگی وارد می‌شود. 

متکاف در فصل پایانی کتاب انسان‌شناسی انتقادی و انسان‌شناسی غیرانتقادی را تعریف کرده و مسایلی مانند سیاست و فرهنگ، سیاست انسان عملگرا، نقد در قرن بیستم، عملگرایی و نقد را برای خواننده طرح می‌کند و در نهایت به مواردی مانند دستاوردهای انسان‌شناسی فمینیستی می‌پردازد. 

انسان‌شناسی، علمی است که به مطالعه جامعه‌شناختی درباره انسان می‌پردازد. این علم، حوزه گسترده‌ای از بحث درباره فرهنگ تا بحث در تاریخ تکامل انسان را شامل می‌شود. ماهیت انسان‌شناسی، در واقع یک نوع مقایسه بینافرهنگی است و نسبی‌گرایی فرهنگی به عنوان یک اصل اساسی‌ در روش تحقیق این علم از شاخه‌های علوم انسانی و علوم اجتماعی محسوب می‌شود. 

پشت جلد این کتاب درباره کلیات و چارچوب محتوایی آن آمده است: «مبانی انسان‌شناسی بهترین راهنما برای دانشجویانی است که برای نخستین‌بار با مقوله انسان‌شناسی روبه‌رو می‌شوند. این کتاب مفاهیم اساسی انسان‌شناسی را بررسی می‌کند و به سؤالات زیر می‌پردازد: انسان‌شناسی چیست؟ چگونه می‌توانیم تفاوت‌های فرهنگی را از تفاوت‌های فیزیکی تشخیص دهیم؟ فرهنگ چیست؟ انسان‌شناسان چگونه به مطالعه فرهنگ می‌پردازند؟ نظریه‌ها و رویکردهای مهم که امروزه از آن‌ها استفاده می‌شود کدامند؟ این نظام در طول زمان چگونه تغییر کرده است؟» 

این کتاب با ارایه اصول بنیادین علم انسان‌شناسی، به عنوان اثری ارزشمند برای آشنایی بیشتر دانش‌پژوهان با این شاخه از جامعه‌شناسی محسوب می‌شود.

چاپ نخست کتاب «مبانی انسان‌شناسی» اثر پیتر متکاف با ترجمه بنفشه عطرسائی در 319 صفحه، شمارگان یک‌هزار و 100 نسخه و بهای 15هزار تومان از سوی انتشارات ققنوس منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها