به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، حجتالاسلام والمسلمین رضا غلامی آیین رونمایی از کتاب «سبک زندگی اسلامی ایرانی» اظهار کرد: نباید تردید کرد که امروز از یک طرف نقد سبک زندگی غربی و از طرف دیگر، تبیین و اشاعه سبک زندگی اسلامی، اولویت نخست فعالیتهای فرهنگی در کشور محسوب میشود. اگر بگوییم جا دارد که دستکم هفتاد درصد از برنامههای مراکز فرهنگی نظام به این عرصه اختصاص یابد، سخن غیر منطقیای نگفتهایم.
وی افزود: به سختی میتوان میان فعالیتهای این مراکز و کار صحیح و مؤثر در این زمینه ارتباط برقرار کرد. این در حالی است طی یکی دو سال اخیر بسیاری درباره لزوم ترویج سبک زندگی اسلامی صحبت کردهاند.
وی با بیان این که «شیوه نگاه انسانها به دنیا و باورهای اساسی که درباره معنا و هدف زندگی در وجود انسان خلق میشود، عامل اصلی و منحصر بهفرد در شکلگیری سبک زندگی است» گفت: انسان غربی زندگی خود را در همین عالم خلاصه میکند و طبعاً سعادت را بهرهمندی حداکثری از علایق حیوانی تعریف میکند ولی انسان مسلمان، زندگی در این عالم را مقدمه ورود به زندگی اصیل و جاودان اخروی میداند. بنابراین، از نظر او، سعادتمندی انسان در گرو بهرهمندی از چیزهایی است که با وفات آدمی از بین نمیرود، بلکه میتواند به مثابه یک سرمایه قابل اتکاء، مواد زندگی اخروی او را فراهم کند.
وی با اشاره به این که انسان مسلمان میتواند بر اساس این کلام مختصر اما پُرعظمت امیرالمؤمنین امام علی (ع) بنا شود که «تخففوا، تلحقوا» یعنی در زندگی سبکبار باش تا به مقصد برسی، ادامه داد: با این تفکر، طبیعی است که ما شاهد دو سبک زندگی متفاوت خواهیم بود. البته ذکر این نکته ضروری است که نوع نگاه اسلام به دنیا، به هیچ وجه به منزله بیاعتنایی به دنیا یا برخوردار نبودن انسان مسلمان از مواهب دنیا که همگی از ناحیه خداوند متعال برای بهرهگیری انسان آفریده شده، نیست بلکه به مفهوم نشان دادن ماهیت حقیقی دنیا و پرهیز دادن انسان از اصالت قائل شدن برای دنیا و فراموش کردن زندگی اصیل و جاودانی است.
به گفته وی، همچنین باید توجه داشته باشیم که سبک زندگی غربی با یک انتخاب آزادانه وارد زندگی مردم نشده است، بلکه این نحوه زندگی از طریق رسوخ در بطن انواع فناوریها و محصولات غرببنیاد به حیات ما تحمیل شده است. غربیها میخواهند سبک زندگی ما غربی باشد، چرا که در این صورت، حیات آنها تضمین میشود.
وی با بیان این که برای برگرداندن و تثبیت سبک زندگی اسلامی به زندگی مردم، دو روش عمده قابل فرض است، افزود: روش نخست اینکه اجزای سبک زندگی غربی را یک به یک و به طور مستدل مورد نقد قرار دهیم و روش دوم اینکه پایهها یا آن پایه اصلی سبک زندگی غربی را متزلزل و سپس منهدم کنیم. اگر موفق به این کار شویم، سبک زندگی غربی هرقدر هم ساز و برگ داشته باشد، به راحتی فرو میریزد. روش عمده پیامبران (ص) و اولیای الهی با جریان باطل این گونه بوده است. ضمن اینکه نباید درباره قدرت جریان باطل اغراق کرد.
حجتالاسلام والمسلمین غلامی یادآور شد: عدهای میگویند چطور میخواهید با سبک زندگی غربی که از طریق اتصال به فناوریهای نو در عُمق زندگی بخشی از مردم ریشه کرده مقابله کنید!؟ ما عرض میکنیم با همان طرز تفکر توحیدی و روشی که امام(ره) با فرهنگ طاغوتی که 50 سال در ایران ریشه دوانده بود، برخورد کردند؛ با این تفاوت که 35 سال از عمر انقلاب گذشته است، یک نظام منسجم اسلامی وجود دارد و ملت مسلمان ایران دهها برابر بیشتر از جهات فکری و معنوی قوی شدهاند.
تبیین ماهیت و جوهر سبک زندگی غربی
حجتالاسلام والمسلمین غلامی درباره محتوای کتاب «سبک زندگی اسلامی- ایرانی» گفت: نویسنده این کتاب جزو محققان با سابقه و زبده در عرصه فرهنگی و اجتماعی محسوب میشود و طبیعی است که محصول کار وی از نقاط قوت و مزیتهای فراوانی برخوردار باشد.
وی ادامه داد: به نظر میرسد مهمترین ویژگی کتاب سبک زندگی اسلامی- ایرانی، توجه ویژهای است که مؤلف به تبیین ماهیت و جوهره سبک زندگی غربی داشته است. باید قبول کنیم که تا ماهیت سبک زندگی غربی کاملا فهم نشود، مواجهه درست با سبک زندگی غربی میسر نخواهد شد.
وی ادامه داد: ویژگی دیگر این کتاب، اکتفا نکردن به مباحث تئوریک و ورود به مباحث کاربردی است. البته روشن است که ما امروز در جای خود به مباحث نظری نیاز مبرم داریم اما نباید به خاطر اهمیت مباحث نظری، از بحثهای کاربردی غافل شویم.
وی با بیان این که این کتاب، پس از تجزیه و تحلیل سبک زندگی اسلامی –ایرانی، نقاط قوت و ضعف سبک زندگی اسلامی- ایرانی را با ارایه شاهد مثالهای امروزی، ملموس و متنوع بیان کرده است، توضیح داد: در بعضی از مباحثی که در ماههای گذشته درباره سبک زندگی بیان شده است، عدهای تلاش کردهاند برای جا انداختن ضرورت اصلاح سبک زندگی در ذهن مخاطب، یک تصویر تیره و تار را از سبک زندگی ایرانی نشان دهند اما در این کتاب مؤلف بدون آنکه منفعل بشود، سعی کرده است تا نقاط قوت سبک زندگی ایرانی را که در حقیقت تکیهگاههای ما برای تحول در سبک زندگی به شما میروند، به شکل واقعبینانه توضیح دهد.
حجتالاسلام والمسلمین احمدحسین شریفی نویسنده کتاب نیز در بحش دیگری از این نشست با بیان این که کتاب حاضر مشتمل بر هفت فصل است، گفت: کتاب بر اساس دو بخش محتوایی و کاربردی تهیه شده است. من در این کتاب سعی کردم تا بر اساس تراثی علمی که درباره سبک زندگی اسلامی وجود دارد سبک زندگی غربی را نقد کنم.
وی ادامه داد: در این کتاب مهمترین مولفههای شکلدهی سبک زندگی اسلامی تشریح شدهاند و به طور مثال، مساله پوشش اسلامی در این کتاب بررسی شده است.
به گفته این محقق، استخراج سبک زندگی کاری اجتهادی است و باید در حوزه های علمیه روی این موضوع کار و متناسب با محیط جغرافیایی سبگ زندگی استخراج شود.
مراسم رونمایی از کتاب «سبک زندگی اسلامی ایرانی» تألیف حجتالاسلام والمسلمین احمدحسین شریفی امروز (14 بهمن ماه) جمعی از استادان و کارشناسان در مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا برگزار شد.
دوشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۸:۱۸
نظر شما