کتاب «بررسی توصیفی و تحلیلی کتاب الغیبة نعمانی» به قلم دکتر حیدرعلی رستمی، عقاید شیخ نعمانی را درباره غیبت امام زمان(عج) بررسی کرده است.
کتاب«الغیبة» شیخ ابوعبدالله محمدبن ابراهیم معروف به شیخ نعمانی از نخستین منابع مهم در حوزه روایات مهدویت است، این کتاب نخستین کتابی نیست که در حوزه مهدویت نگاشته شده اما نخستین کتابی است که از این مجموعه به جای مانده است.
اثر نعمانی به همراه کمالالدین و تمامالنعمة اثر شیخ صدوق، کتاب الغیبة شیخ صدوق و کتاب الغیبة شیخ طوسی، سه اثر و منبع معتبر روایی شیعه در موضوع مهدویت به شمار میروند.
کتاب الغیبة شیخ نعمانی از این نظر دارای اهمیت است که متصل به دوران غیبت صغرای امام زمان(ع) است و چون نعمانی شاگرد بدون واسطه کلینی است و استادش در کتاب حضور پررنگی دارد، بر اعتبار کتاب او افزوده شده است.
این کتاب از مصادر دسته نخست روایی محسوب میشود، چرا که منابع آنها اغلب در دسترس نیست و روایات آنها را جز اندکی در منابع پیش از زمان خود نمیتوان بازیابی کرد.
کتاب «بررسی توصیفی و تحلیلی کتاب الغیبة نعمانی» در چهار فصل به معرفی، نقد و بررسی کتاب نعمانی پرداخته است.
از مقدمه کتاب نعمانی میتوان به این نتیجه رسید که انگیزه اصلی او از نگارش این کتاب، نجات شیعیان از انحرافات عمیق اعتقادی، بینشی، رفتاری و اخلاقی بوده است.
نویسنده کتاب در اینباره مینویسد: «نعمانی گروههایی از منسوبان به شیعه را دیده است که قائل به امامت بودهاند اما دچار تفرقه و چند دستگی شده؛ واجبات الهی را سست گرفته و به محرمات روی آوردهاند، برخی دچار افراط و برخی به تفریط مبتلا شدهاند و جز انگشت شماری از ایشان اکثر آنان درباره امام زمان(عج) و حجت پروردگار به وادی تردید و حیرت افتادهاند.»
یکی از ویژگیهای این کتاب نقد و بررسی آرای کسانی است که در کتاب کلینی نظریه خود را درباره غیبت بیان کردهاند.
دکتر حیدرعلی رستمی نویسنده کتاب بررسی توصیفی و تحلیلی کتاب الغیبة نعمانی» احادیث و روایاتی را که از امامان معصوم(ع) درباره غیبت امام زمان(عج) بیان شدهاند، آورده و هر یک را از جنبه میزان اعتبار حدیث بررسی کرده است.
کتاب «بررسی توصیفی و تحلیلی کتاب الغیبة نعمانی» با شمارگان 800 نسخه، در 167 صفحه و به بهای 60 هزار ریال از سوی انتشارات بوستان کتاب منتشر شده است.
نظر شما