پنجشنبه ۲۴ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۰:۱۰
تحویل 9 هزار عنوان نسخه خطی از وزارت امور خارجه / واسپاری 15 هزار پایان نامه از دانشگاه امیر کبیر به کتابخانه ملی

سازمان اسناد و کتابخانه‌ملی ایران تاکنون تفاهمنامه‌های متعددی را با سازمان‌های مختلفی امضا کرده است. معاون پژوهش، برنامه‌ریزی و فناوری اطلاعات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درباره تفاهمنامه‌های شاخص این سازمان مطالبی را مطرح کرد.

محمد حسین واقف زاده در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، عنوان کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران چهار تفاهمنامه مهم با وزارت امور خارجه، دانشگاه صنعتی امیر کبیر، دانشگاه دفاع ملی و همچنین بنیاد ایرانشناسی امضا کرده است.

وی ادامه داد: بر اساس تفاهمنامه با وزارت امور خارجه قرار بر این است که در سطح کلان آثاری که درباره ایران و اسلام و موضوعات مرتبط در کشور‌های اسلامی مانند سوریه و عراق وجود دارد، امکان دسترسی به آن‌ها از طریق وزارت امور خارجه فراهم شود.

معاون پژوهش، برنامه‌ریزی و فناوری اطلاعات افزود: ارتباط کتابخانه ملی با کتابخانه‌ها و مراکز آرشیوی کشور‌های دیگر و همچنین تبادل میراث مستند و مکتوب این کشور‌‌ها شامل کتاب‌های خطی و اسناد به صورت دیجیتالی و اسکن شده از طریق وزارت امور خارجه؛  بخش دیگری از مفاد این تفاهمنامه بود.

دریافت چندین هزار نسخه خطی کشور سوریه از وزارت امور خارجه
واقف زاده گفت: نخستین کشوری که امکان ارتباط با آن  از طریق وزارت امور خارجه فراهم شد، سوریه بود که تعدادی از کتاب‌هایی که آن‌جا درباره ایران، شیعه و شاعران این سرزمین وجود داشت، به صورت دیجیتالی و اسکن شده در اختیار این سازمان قرار گرفت اما هنوز این آثار فهرست‌نویسی نشده است.

معاون پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی درباره آمار دقیق این کتاب‌های خطی گفت: مجموعه نسخ خطی هزارگان که مجموعه 10 هزار نسخه خطی بین‌النهرین، در قالب 2340 عنوان بود و همچنین مجموعه «در پارسی» که 6838 عنوان بود از طریق وزارت امور خارجه در اختیار این سازمان قرار گرفت. در مجموع 9178 عنوان نسخه خطی از طریق وزارت امور خارجه دریافت شده است.

 وی عنوان کرد: بر اساس تفاهمنامه با وزارت امورخارجه قرار شد بدون امکان کپی؛ این آثار با نظارت کتابخانه ملی برای مراکزی مانند کتابخانه‌های دانشگاه تهران، آستان قدس و کتابخانه آیت‌آلله مرعشی نجفی، حوزه علمیه قم، میراث مکتوب و کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران نصب شود. اکنون در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران این آثار به صورت پلمپ شده نصب شده است. 

واقف زاده گفت: این کار باعث می‌شود وزارت امور خارجه منابع مراکز کتابخانة‌ای را در کشور غنی کند و در عین حال امنیت این اطلاعات حفظ شود.

وی عنوان کرد: مرکز اسلام‌شناسی و ایرانشاسی را از هفته گذشته به صورت مستقل راه‌اندازی کردیم و گروه پژوهشی این حوزه را وارد تالار‌های این بخش کردیم. قرار است پژوهشکده ایرانشناسی و اسلام شناسی سال آینده با دریافت مجور ایجاد شود.

واقف زاده درباره تفاهمنامه با بنیاد ایرانشناسی گفت: این بنیاد به دلیل منابعی که دارد برای همکاری با سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و همچنین راه‌اندازی این پژوهشگاه بسیار موثر است. اگر منابعی خارجی قرار باشد برای این پژوهشگاه تامین شود؛ باید از طریق این بنیاد فراهم می‌شود.

وی عنوان کرد: در تفاهمنامه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بنیاد ایرانشناسی مقرر شد نشست‌های پژوهشی مشترکی را با بنیاد ایرانشناسی به صورت ماهیانه برگزار کنیم.

معاون پژوهش، برنامه‌ریزی و فناوری اطلاعات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: تفاهمنامه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با دانشگاه امیر‌کبیر دیگر تفاهمنامه این سازمان بود. دانشگاه امیر کبیر تنها مرجع کتابخانه‌ای را در حوزه دانشگاه‌های فنی و مهندسی کشور در بخش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دارد.

واقف زاده درباره اهداف امضای این تفاهمنامه و خروجی آن عنوان کرد: این تفاهمنامه با هدف دسترسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به کتاب‌های فنی و مهندسی امضا شد تا از کانال این تفاهم نامه به مقالات و پژوهش‌های فنی و مهندسی دسترسی پیدا کنیم و با این تفاهمنانه از طریق لینکی در سایت کتابخانه ملی ایجاد می‌شود به مجموعه مقالات این دانشگاه از طریق تالار رقمی کتابخانه ملی دسترسی داشته باشیم و این نخستین بار در کتابخانه ملی خواهد بود که این امکان را فراهم می‌کند.

وی عنوان کرد: سومین موضوعی که در امضای این تفاهمنامه پیگیری می‌شد، این بحث بود که فهرست‌نویسی‌هایی کتاب‌های فنی و مهندسی این دانشگاه به عنوان نخستین دانشگاه پایلوت ارایه شود تا دانشگاه‌های دیگر نیز از این الگو استفاده کنند و بحث فهرست‌نویسی این کتاب‌ها در دانشگاه‌ها دیگر دنبال شود. 

معاون پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: بر اساس تفاهمنامه با دانشگاه امیر کبیر قرار است 15 هزار پایان نامه در دوره‌های کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای این دانشگاه قرار است واسپاری شود. 

ارسال کارشناس فهرست‌‌نویسی کتابخانه ملی به کتابخانه‌های دانشگاهی
واقف زاده گفت: بانک کتابشناسی کتابخانه دانشگاه امیر کبیر قرار است از طریق پورتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در دسترس مخاطبان قرار بگیرد. تربیت فهرست‌نویسانی که در کتابخانه دانشگاه امیر کبیر اقدام به ثبت این فهرست‌‌ها کنند، کاربزرگی است که می‌توان در دانشگاه‌ها آن را تسری دهیم.

معاون پژوهش، برنامه‌ریزی و فناوری اطلاعات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بر اساس تفاهمنامه‌هایی که با دانشگاه‌های مختلف امضا می‌کند، در خواست می‌کند فایل الکترونیکی پایان‌نامه‌ها را برای کتابخانه ملی ارسال کنند.

وی عنوان کرد: ما با رییس کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی امیرکبیر یک طرح را مطرح کردیم که بر اساس آن سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیروهایی را برای فهرست‌نویسی کتاب‌های دانشگاهی در محل کتابخانه ملی و دانشگاه معرفی کنند و در مقابل مجموعه منابع پایان‌‌نامه‌‌ای و مقاله‌های آن‌ها را دریافت کنیم. 

واقف زاده گفت: یکی از موضوعاتی که در دانشگاه دفاع ملی دنبال می‌شود؛ بحث آینده پژوهشی و برنامه استراتژیک است. بر اساس تفاهمنامه با این دانشگاه؛ آن دسته از پایان‌نامه‌هایی که بحث امنیت ملی در آن‌ها مطرح نیست و محرمانه نیستند، توافق شد در اختیار این سازمان قرار بگیرد. این دانشگاه قرار بود بعد از پالایش پایان‌نامه‌هایی را در اختیار این سازمان قرار دهد.

معاون پژوهش، برنامه‌ریزی و فناوری اطلاعات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران عنوان کرد: بخش‌هایی از پایان‌نامه‌هایی که امکان دیجیتالی شدن آن وجود ندارد قرار است تا پایان اسفند ماه کار جداسازی آن صورت بگیرد و بعد از آن پایان‌نامه‌هایی که امکان دجیتال شدن آن وجود ندارد؛ اسکن شوند و کتابخانه ملی فضای آموزشی و ویراستاری این فایل‌ها  را تامین کند.

واقف زاده گفت: هر دانشگاهی که کتاب‌های فنی و مهندسی را داشته باشد از طریق لینک دانشگاه و پورتال کتابخانه ملی می‌تواند اعلام کند، سپس این کتاب‌ها اسکن و در پایگاه کتابشناسی این سازمان قرار می‌گیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها