عضو هیات علمی دانشگاه قم گفت: مرحوم آیتالله سیدمحمد باقر موحد ابطحی، محدثی نخبه و دارای پشتکار فراوان بود که علاوه بر خدمات علمی و دینی، خدمات اجتماعی فراوانی نیز از وی به یادگار مانده است.
عضو هیات علمی دانشگاه قم افزود: وی در اصفهان از محضر استادان بزرگی مانند مرحوم حاج رحیم ارباب، مرحوم آیتالله بروجردی، مرحوم آیتالله حجت کوهکمری، مرحوم آیتالله گلپایگانی، امام خمینی(ره)، مرحوم آیتالله اراکی، سید احمد خوانساری و مرحوم علامه طباطبایی بهره برد و در نجف نزد مرحوم آیتالله خویی، مرحوم آیتالله حکیم و سید عبدالهادی شیرازی تلمذ کرد.
طالعی با بیان این که مرحوم موحد ابطحی در درس خواندن بسیار جدی و کوشا بود، اظهار کرد: در پیام تسلیت مقام معظم رهبری برای وی، به عنوان شاگرد آیتالله بروجردی تاکید شده است. مرحوم بروجردی امتیازاتی در علم رجال و حدیث داشت و همچنین با ابتکارات خاصی که داشت اقدام به دستهبندی احادیث کرد. این ابتکارات را آیتالله موحد ابطحی به عنوان شاگرد مرحوم بروجردی ادامه داد. مرحوم موحد بر اساس همین ابتکارات در سال 1356 مدرسهای را تاسیس کرد که به سبب ارادت و توسل خاصی که به حضرت ولیعصر(عج) داشت، این مدرسه را با نام مدرسه «امام مهدی(عج)» نامگذاری کرد.
این استاد دانشگاه یادآور شد: اساس کار این مدرسه بر پژوهشهای گروهی بنیانگذاری شده بود و طلبهها در این مدرسه به پژوهشهای گروهی واداشته میشدند. به طور کلی چون در میان طلبهها از پژوهشهای گروهی استقبال چندانی نمیشود، اساس کار این مدرسه که پژوهش گروهی بود، به عنوان ابتکار وی شناخته شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه قم اظهار کرد: یکی از کارهای علمی مهم وی جمعآوری صحیفه ائمه(ع) بود. صحیفه سجادیه که شامل 54 دعا از امام سجاد(ع) است به همراه دعاهای دیگری که از امام سجاد(ع) نقل شده بود، در مجموع به تعداد 270 دعا در کتاب دیگری جمعآوری و با عنوان«صحیفه سجادیه جامعه» منتشر شدند.
این استاد دانشگاه گفت: این استاد برجسته با وجود اینکه ضعف بینایی شدیدی داشت، خودش مداوم بر تمام کارهای چاپ کتابها نظارت و حتی اعراب دعاها را به طور جداگانه بررسی میکرد و مقید بود که کتابهای منتشر شده نباید هیچگونه غلط املایی و چاپی داشته باشند.
طالعی عنوان کرد: آیتالله موحد بعد از انتشار «صحیفه سجادیه جامعه» اقدام به تنظیم سایر صحیفههای ائمه(ع) از حضرت علی(ع) تا حضرت مهدی(عج) کرد و سرمایه عظیمی از سخنان ائمه(ع) را در اختیار شیعیان قرار داد که از این میان، صحیفه سجادیه جامعه و صحیفه رضویه مورد توجه خاص واقع شدند.
وی افزود: کتاب «صحیفه رضویه» از سوی بنیاد بینالمللی امام رضا(ع) با استقبال مواجه شد و برای این کتاب همایشهای زیادی نیز برگزار شد.
طالعی گفت: یکی دیگر از آثار مهم این محقق و استاد برجسته حوزه حدیث ،دوره 14 جلدی «رجالالحدیث» است که میتوان ادعا کرد این کتاب حاصل عمر وی بود. راویان حدیث اسامی گوناگونی داشتند که شناختن چند اسم که ممکن است برای یک نفر به کار برده شود، نیازمند داشتن مهارتی قابل توجه است که مرحوم موحد از این مهارت برخوردار بود.
وی با بیان اینکه مرحوم ابطحی در زمینه دستهبندی موضوعی مطالب یک نابغه بود، افزود: کتاب دیگر دوره وی مجموعه سه جلدی «جامعالاخبار و الآثار» است که درباره قرآن نوشته شده است. این کتاب تقریبا بیشتر روایات شیعه و ائمه(ع) را درباره قرآن به صورت موضوعی طبقهبندی کرده است.
این شاگرد مرحوم موحد اظهار کرد: مهمترین اقدام این استاد انتشار کتاب«عوالمالعلوم و المعارف» است. این کتاب به قلم شیخعبدالله بحرانی شاگرد علامه مجلسی نگاشته شده است. مرحوم ابطحی اقدام به جمعآوری نسخههای خطی پراکنده این کتاب از کتابخانههای عمومی و شخصی داخل و خارج از کشور کرد و به کمک روابط عمومی گسترده خود بیشتر این نسخههای خطی را جمعآوری کرد و با استفاده از این نسخههای خطی به تحقیق، تصحیح و چاپ این کتاب با کمک موسسه امام مهدی(ع) که موسسهای مستقل بود، اقدام کرد. تمامی پژوهشهای علمی این مجموعه کتاب توسط وی انجام شده است و از این 128 جلد حدود 20 جلد چاپ شدهاند و بقیه جلدها نیز در آینده نزدیک منتشر خواهند شد.
طالعی با بیان اینکه این محقق و نویسنده 50 عنوان پژوهش از خود به یادگار گذاشت که عمده این پژوهشها در حوزه علم حدیث بوده است، اظهار کرد: وی در کنار تمام این پژوهشها مجموعهای از خدمات اجتماعی مفیدی را هم به جامعه ارایه داد. مرحوم موحد ابطحی در منطقه اقلید و آباده فارس اقدام به تاسیس درمانگاه، کارخانه قند، هنرستان صنعتی، بیمارستان و کارگاه قالیبافی با نام حضرت «ولیعصر(عج)» کرده بودند./
نظر شما